Perjantain koronaseuranta: Rauman viisi uusinta koronatartuntaa ovat tilastokorjauksia viikon ajalta

14.31: Rauman viisi tartuntaa lähinnä tilastoharhaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perjantain koronalukujen mukaan Raumalla olisi todennettu viisi uutta koronatartuntaa. Rauman tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall epäilee kyseessä olevan lähinnä tilastoharhan.

- Tälle päivälle on ilmeisesti siirretty yksittäisiä puuttuvia tartuntoja, jotka ovat tulleet tämän viikon aikana. Lähinnä kyse on yksittäisistä maahantulonäytteistä. Ne voidaan usein tilastoida aluksi esimerkiksi Vantaalle.

- Mistään tartuntaketjusta tai ryppäästä ei ole kysymys.


12.28: Luukkonen vetoaa koronaturvallisen finaalikannustuksen puolesta

Rauman kaupunki muistuttaa, että yksityistilaisuuksissa on edelleen noudatettava enintään kymmenen henkilön kokoontumisrajoitusta. Yleisötilaisuuksissa raja on kuusi henkeä.

Tilannetta eivät muuta edes Lukon finaalipelit.

- Luotan siihen, että kaupunkilaiset osaavat kannustaa ja juhlia koronaturvallisesti lähipiirin kesken. Noudattamalla annettuja koronaohjeistuksia ja -suosituksia mahdollistamme omalta osaltamme, että Lukko voi pelata loppuun asti turvallisesti, vetoaa kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen tiedotteessa.


12.25: Rauma lieventää jälleen lasten ja nuorten harrastusrajoituksia

Rauman kaupunki lieventää lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevia rajoituksia Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhnän linjausten mukaisesti.

12-vuotiaiden ja sitä nuorempien lasten ottelu-, kilpailu- ja esitystoimintaa voidaan jatkaa niin sisällä kuin ulkonakin. Tämä on kuitenkin sallittua vain perustasolla olevien alueiden kesken. 13-20 -vuotiailla sama toiminta on sallittua vain ulkotiloissa.

– Urheilu- ja harrastusseurojen tulee otteluita ja kilpailuja suunnitellessa tarkistaa vastustajakunnan koronatilanne, huomauttaa Rauman vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäki.

Rauman seudun kunnista tällä hetkellä leviämisvaiheessa ovat Eura, Eurajoki ja Nakkila.

Rauman kansalaisopisto pitää aikuisten harrastukset sisätiloissa keskeytettynä ainakin vielä ensi viikon. Musiikkiopiston ja kansalaisopiston 13–20-vuotiaiden ryhmät palaavat lähiopetukseen  ensi maanantaina.


12.20: Varsinais-Suomen yrittäjät: Anniskelurajoitukset kurittavat kohtuuttomasti

Hallituksen päätös jatkaa ravintola- ja anniskelurajoituksia Varsinais-Suomessa kurittaa esimerkiksi ravintolayrittäjiä kohtuuttomasti, katsoo Varsinais-Suomen yrittäjät ry.

Anniskelun on päätyttävä maakunnassa kello 17, ja anniskelupaikat suljettava tuntia myöhemmin. Ruokaravintolat ja kahvilat saavat olla auki kello 19 saakka.

Yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo, että edellytykset rajoituksille ovat olemattomat.

- Ilmaantuvuuslukumme on laskenut alle tammi-helmikuun tason, jolloin ruokaravintolat saivat ottaa sisään 75 prosenttia asiakkaista ja ravintolat saivat olla auki kello 23 asti, hän ihmettelee tiedotteessa.

Järjestön mukaan monen ravintola-alan yrityksen tilanne on jo valmiiksi katastrofaalinen, ja rajoitusten lieventämistä odotettiin.

- Tiukat aukiolo- ja anniskelurajoitukset tarkoittavat käytännössä ravintolasulun jatkumista ilman mahdollisuutta valtion maksamaan sulkemiskorvaukseen.


12.09: Valtioneuvoston kanslia jatkaa koronaviestinnän yhteensovittamista myös normaalioloissa

Valtioneuvoston kanslia jatkaa koronaviestinnän yhteensovittamista valtioneuvostossa ja valtionhallinnossa normaaliolojen toimivaltuuksin. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) allekirjoittama päätös on voimassa elokuun loppuun saakka.

Valtioneuvoston kanslian mukaan ministeriöiden sekä valtionhallinnon virastojen ja muiden yksiköiden on vastedeskin pidettävä valtioneuvoston kanslian viestintäosasto tietoisena koronaviestinnän suunnitelmista ja toimista.

Yhteensovittamisen tukena jatkaa poikkeusolojen aikana asetettu koronaviestinnän strateginen johtoryhmä.

– Poikkeusolojen aikana kehitimme viranomaisviestintään toimivia yhteistyömalleja, jotka ovat edelleen tarpeellisia yhteiskunnan avaamisen ja jälleenrakentamisen onnistumiseksi. Tämä päätös varmistaa yhteistyön jatkumisen myös normaalioloissa, sanoo valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski tiedotteessa.

STT


11.40: Kääntyykö Rauman suunta nyt uudelleen huonompaan?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perjantain koronalukujen mukaan Rauman tilanne näyttää kääntyneen ainakin tässä vaiheessa huonompaan.

Uusia tartuntoja kirjattiin perjantaina viisi. Eilen lukema oli yksi ja alkuviikon aikana pelkkää nollaa. Vähintään viisi tartuntaa kirjattiin Raumalle viimeksi 19.4. eli lähes kolme viikkoa sitten,

Koko Satakunnan sairaanhoitopiirissä tartuntakirjauksia tehtiin perjantaina yhdeksän. Rauman lisäksi tartuntoja kirjattiin yksi Poriin, yksi Nakkilaan ja kaksi Harjavaltaan.

Varsinais-Suomen puolella uusia tartuntoja kirjattiin Rauman lähikunnista vain Uuteenkaupunkiin, jossa lukema oli kolme.


Rauman ja Eurajoen jätevedet puhdistetaan pääosin metsäteollisuuden yhteispuhdistamolla (kuva). THL:n näytteet otetaan kaupungin omalta Maanpään puhdistamolta, josta vedet siirtyvät normaalitilanteessa yhteispuhdistamolle. KUVA:arkisto/Jami Jokinen

8.18: Rauman jätevesistä ei löytynyt enää koronavirusta

Yksi merkki koronaepidemian helpottumisesta Raumalla löytyy jätevesistä. THL:n huhtikuun loppupuolella toteuttamassa seurannassa koronaviruksia ei havaittu puhdistamolle päätyvissä jätevesissä lainkaan. Näytteet otettiin 19.4.

Edellisen kerran selvästi "puhtaita" näytteitä saatiin Raumalla viime lokakuun alussa. Siitä lähtien näytteissä on todettu koronaviruksia jokaisella näytteenottokerralla. Näytteitä otetaan otetaan Raumalla kahden viikon välein.

THL:n jätevesiseurannassa on mukana 28 jätevedenpuhdistamoa, joiden piirissä elää noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Jätevesiseurannan tuloksia on raportoitu viime elokuusta alkaen. Näytteet kerätään 24 tunnin kokoomanäytteinä, joista etsitään koronaviruksen geeniperimää.

Huhtikuun 18.-19. päivien näytteistä koronavirusta löytyi 24:ltä jätevedenpuhdistamolta. Rauma on siis yksi vain neljästä kaupungista, joiden jätevesissä ei todettu koronaviruksia.

Raumalla puhdistetaan myös Eurajoen kunnan eteläosan jätevedet, jotka tosin laimenevat voimakkaasti Rauman paljon suurempaan jätevesimäärään. Luvian jätevedet johdetaan Poriin. Oheisessa kartassa Eurajoen tilanne on merkitty epävarmaksi, mikä johtunee edellä mainitusta seikasta.  

Koronavirus päätyy jätevesiviemäriin muun muassa tartunnan saaneiden ulosteista.

Muokattu klo 11.25: Lisätty maininta jätevesien johtamisesta Eurajoen eri osista Raumalle ja Poriin.