Perjantain koronaseuranta: Aluehallintovirasto määrää Raumalla ja Huittisissa yhteisöjä varmistamaan turvavälien toteutumisen – koskee muun muassa yksityisiä toimijoita, mutta ei ravintoloita

KUVA: Medicalgraphics.de/CC_BY-ND 4.0

19.01 Aluehallintovirasto: Raumalla ja Huittisissa varmistettava turvavälien toteutuminen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) velvoittaa Rauman ja Huittisten kuntien alueella olevia toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin.

Määräys perustuu uuteen tartuntatautilain pykälään 58 d ja on voimassa 28.2.-7.3.2021.

Määräys velvoittaa yksityisiä yhteisöjä, säätiötä ja muita oikeushenkilöitä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia, kuntia ja kuntayhtymiä, uskonnollisia yhdyskuntia sekä julkisoikeudellisia laitoksia.

Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintoloita – ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.

Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen, ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan vastaa toiminnan järjestäjä.

Ilman erillistä määräystä tartuntatautilain 22.2.2021 voimaan astunut muutos velvoittaa yllä kuvatut toimijat noudattamaan yleisiä hygieniaohjeita yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa.

Jos yleiset hygieniavelvoitteet eivät riitä hillitsemään epidemiatilannetta, aluehallintovirasto voi määrätä, kuten Lounais-Suomen aluehallintovirasto 26.2.2021 on tehnyt, että tilojen käyttö tulee järjestää siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden väliset lähikontaktit pystytään tosiasiallisesti välttämään.


17.20 Rauman telakan koronatartuntojen määrä kasvanut seitsemällä

Rauman kaupunki tiedottaa, että Rauman telakan koronavirustartuntojen määrä on kasvanut seitsemällä. Kokonaismäärä on nyt 246 tartuntaa. Uudet sairastuneet on jo aiemmin määrätty karanteeniin.

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo tiedotteessa, että kaikki karanteeniin asetetut testataan ennen karanteenin päättymistä. Tämä johtuu Uusitalo-Seppälän mukaan siitä, että epidemia on laajalle levinnyt, ja osa karanteenissa olevista asuu yhteisissä tiloissa.

– Nyt on saatu ensimmäisiä positiivisia tuloksia näistä näytteistä, ja siksi osan aiemmin karanteeniin määrätyistä karanteeniaikaa on jouduttu jatkamaan, Uusitalo-Seppälä sanoo tiedotteessa.

Koronavirusinfektioon sairastaneilta kontrollinäytteitä ei sen sijaan oteta, sillä testi säilyy positiivisena sairastetun infektion jälkeen pitkään. Eristys loppuu, kun vähintään 10 vuorokautta on kulunut ja henkilö on ollut oireeton vähintään 2 vuorokautta. Eristyksen päättymisestä päättävät kunnan tartuntatautiviranomaiset.

Perjantaina 26.2. pidetyssä yhteistyöpalaverissa viranomaiset jatkoivat telakan pääurakoitsijan Rauma Marine Constructionsin kanssa heidän laatimansa uuden työskentelyyn liittyvän turvallisuussuunnitelman käsittelyä. Suunnitelman avulla pyritään varmistamaan telakalle töihin tuleminen terveysturvallisella tavalla ja estämään koronavirustaudin jatkotartunnat.

Sosiaali- ja terveystoimiala on organisoinut telakan henkilöstölle tukea mm. yhteistyössä KELAn kanssa.


15.12: Koronakoordinaatioryhmä suosittelee Varsinais-Suomeen kokoontumisrajoitusta lauantaista alkaen

Perjantaina ylimääräisen kokouksen järjestänyt Varsinais-Suomen alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikkia yli kuuden hengen kokoontumisia rajoitetaan 27. helmikuuta alkaen.

Ryhmä tiukensi uudelleen suosituksiaan liikunnan harrastamisesta. Aikuisten ulkona tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa tulee välttää ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta tulee tauottaa.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan, että virusmuunnosten osuus kaikista koronatartunnoista Varsinais-Suomessa on merkittävästi kasvanut. Tällä viikolla tutkituista koronanäytteistä yli 50 prosenttia on osoittautunut S- geeninegatiivisiksi.

– Tämä viittaa voimakkaasti siihen, että UK variantin osuus meilläkin jo huomattava, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Alueen epidemiologisen tilanteen perusteella ryhmä ei vielä nähnyt tarpeelliseksi antaa suositusta yläkoulujen ja toisen asteen täydellisestä etäopetukseen siirtymisestä. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi tiistaina koronakoordinaatioryhmän kokoontuessa.

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella voimassa on edelleen maksimaalinen maskisuositus ja maksimaalinen etätyösuositus. Maskien käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille.

Koronakoordinaatioryhmä väljensi helmikuun puolivälissä suosituksiaan aikuisten ulkotiloissa tapahtuvan harrastustoiminnan suhteen. Perjantaina ryhmä tiukensi näkemystään ja suosittelee, että aikuiset eivät harrastaisi liikuntaa ryhmissä edes ulkotiloissa. Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta pidetään edelleen keskeytettynä.

Ryhmä linjasi kokouksessaan myös, että hallituksen suositusten mukaisesti yli 12-vuotiaiden ryhmäliikunta keskeytettäisiin. Nuorempien harrastustoimintaa voidaan jatkaa koronaturvallisesti, mutta myös alle 12-vuotiaiden harrastustoiminnassa koronakoordinaatioryhmä suosittaa erityistä huolellisuutta tartuntojen leviämisen estämiseksi. Harjoittelun tulisi toteutua mahdollisimman vähäisin lähikontaktein.

Valtioneuvoston ja ministeriön ohjeistuksen täsmentyessä muutokset suosituksiin ovat Varsinais-Suomessakin todennäköisiä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on noussut ja on nyt 133 sataatuhatta ihmistä kohden. Tapausmääriä kirjataan noin 60 päivittäin. Näytteitä otetaan noin 1500 näytteen päivävauhtia.


13.50: Koronarajoitukset tiukentuvat Raumalla

Rauman yläkoulut siirtyvät etäopetukseen jo ensi viikon torstaista 4. maaliskuuta alkaen, kaupunki tiedottaa. Etäopetus ei koske erityisen tuen oppilaita.

Myös taiteen perusopetus siirtyy etäopetukseen yläkouluikäisten ja sitä vanhempien oppilaiden osalta.

Etäopetukseen siirtyville yläkoulujen oppilaille tullaan jakamaan ruokaa etäopetuksen ajan. Asiasta tiedotetaan tarkemmin oppilaille ja heidän vanhemmilleen ensi viikon alussa.

Etäopetuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että yläkoulun oppilaat osallistuvat opetukseen 1.–3.3. ennen etäopetukseen siirtymistä, jolloin heille annetaan lisätietoa käytännön asioista.

Koronatilanteen vuoksi sekä ylioppilaskirjoitusten turvaamiseksi Rauman Lyseon lukio on etäopetuksessa 31.3. saakka.

Alakoulut ja varhaiskasvatus jatkavat lähiopetuksessa.

Sivistystoimiala muistuttaa, että sairasta lasta ei saa viedä päiväkotiin, kouluun tai harrastuksiin. Vähäistenkin oireiden ilmaantuessa on jäätävä kotiin. Varhaiskasvatuksen toimipisteissä edellytetään huoltajilta kasvomaskin käyttöä sekä lasta tuotaessa että noudettaessa.

Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien harrastustoiminta keskeytetään 1.–28.3. Alakouluikäisten ja sitä nuorempien harrastustoimintaa voidaan jatkaa huomioiden turvavälit ja lähikontaktien välttäminen. 

Suositus harrastustoiminnasta ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Aikuisten harrastustoiminta suositellaan keskeytettävän koko Satakunnassa 1.–28.3. Myös yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan suosituksia.

Rauman uimahalli pidetään yleisöltä suljettuna, mutta uimahallissa mahdollistetaan seuratoiminta ja koululaisuinnit.

Rauman kirjastot palvelevat voimassa olevien rajoitusten mukaisesti. Rauman museon kohteet pidetään yleisöltä suljettuina. Nuorisotilat pidetään kiinni 1.–28.3. Sivistystoimiala ei vuokraa esimerkiksi kulttuuri- ja nuorisotilojaan ulkopuolisille 31.3. asti.

Kaupunki suosittelee, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä ja julkisissa tilaisuuksissa noudatetaan 6 henkilön enimmäismäärää. Kaupunki toivoo jokaisen raumalaisen noudattavan näitä suosituksia.

– Rauman koronatilanne on todella vakava. Teemme kaupunkina kaikkemme tilanteen parantamiseksi ja edellytämme vastuullista toimintaa kaikilta yrityksiltä, yhteisöiltä, raumalaisilta ja työntekijöiltä, kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen painottaa kaupungin tiedotteessa.


12.11: Pyhärantalaisille rokotteita ensi perjantaina

Uudenkaupungin sosiaali- ja terveystoimesta kerrotaan, että Pyhärannan terveysasemalla rokotuksia annetaan ensi viikon perjantaina.

– Olemme nyt saaneet Pyhärannan terveysasemalle oman rokotuspäivän ensi viikon perjantaihin 5.3. Sinne on varattu 60 rokoteannosta yli 80-vuotiaille ikäihmisille. Osa ajoista on annettu tällä viikolla puhelinjonosta ja loput ajat avataan tänään nettiajanvaraukseen, selostaa avoterveydenhuollon ylihoitaja Jaana Rantala.

Rokotuksia annetaan ainoastaan ajanvarauksen perusteella. Sähköinen varaus löytyy esimerkiksi Pyhärannan kunnan nettisivujen linkin avulla. Aikaa voi varata myös soittamalla numeroon 02 4612 517. Sieltä soitetaan takaisin, kun aikoja on tarjolla.

Hän myöntää hankaluudet liittyen koronarokotuksista tiedottamiseen Pyhärannassa. Rantala muistuttaa kuitenkin, että rokotteiden saatavuus on tuottanut ongelmia ja siksi ennakointi on ollut vaikeaa.


11.52: Suomessa 720 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että Suomessa on raportoitu 720 uutta koronavirustartuntaa.

Yhteensä ainakin 82 kunnassa raportoitiin uusia tartuntoja.

Rauman ja Porin tilastoja korjaillaan edelleen sen jäliltä, kun telakan tartuntoja kirjattiin tilastoissa aluksi Poriin. Perjantaina Porin tilastoissa komeilee merkintä -73. Raumalle puolestaan sairastapauksia on kirjattu tänään yhteensä 93.

Eurajoella, Pyhärannassa, Eurassa ja Laitilassa kussakin on yksi uusi tartunta. Uudessakaupungissa tartuntoja on raportoitu olevan neljä. 

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 56 407 koronavirustartuntaa.


8.50: Ensi viikoksi varattavissa noin tuhat uutta koronarokotusaikaa Raumalla

Raumalle tulee ensi viikoksi tarjolle yli tuhat uutta koronarokotusaikaa. Rokotukset annetaan ensi viikon maanantain ja torstain välillä.

Aikoja voivat varata 80 vuotta täyttäneet sekä alle 70-vuotiaat, erittäin voimakkaasti vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia sairastavat eli niin sanottuun riskiryhmään yksi kuuluvat. 

80-vuotta täyttäneille on 596 rokotusaikaa. Vajaat puolet niistä on varattavissa sähköisesti Kansalaisen terveyspalvelussa (linkki aukeaa uuteen palveluun). Puhelimitse aikoja voi varata kaupungin uudesta koronarokotusten ajanvarausnumerosta 044 403 2687 perjantaina klo 16 ja lauantaina klo 8.30 alkaen.

Alle 70-vuotiaille riskiryhmä ykköseen kuuluville aikoja on tarjolla ensi viikoksi 330. Näitä aikoja voi varata numerosta 044 403 2687 lauantaiaamuna klo 8.30 alkaen. Riskiryhmä ykköseen luokitellaan muun muassa elinsiirto- ja kanstasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, läkehoitoinen tyypin 2 diabetes sekä Downin oireyhtymä.

16-17 -vuotiaille riskiryhmä ykköseen kuuluville on varattu erillisiä aikoja, sillä heidät rokotetaan eri valmisteella kuin 18 vuotta täyttäneet. Tämä ryhmä voi varata aikoja perjantaista klo 16.30 alkaen puhelimitse numerosta 044 403 2687.

Vanhuspalvelujen kotihoidon ja omaishoidon asiakkaiden rokotuksia jatketaan lisäksi edelleen.

Kaupungin tiedotteen mukaan seuraavaksi rokotusvuoroon tulevat 70-79 -vuotiaat sen jälkeen, kun 80 vuotta täyttäneet ovat saaneet rokotuksensa.

Korjattu klo 9.18: Rokotusaikoja on ilmoitettu varattavaksi 996, ei yli tuhat, kuten aiemmin väitimme.


8.20: Koronarokotuksiin erillinen ajanvarausnumero ja takaisinsoitto

Rauman kaupuhki parantaa runsaasti kritiikkiä saanutta koronarokotusten ajanvarausta. Nyt ajanvaraukseen on otettu oma puhelinnumero, ja samalla on lisätty puheluihin vastaavien henkilöiden määrää. Lisäksi palveluun on lisätty takaisinsoitto esimerkiksi silloin, kun numero on varattu.

Koronarokotusten ajanvarauksen uusi numero on 044 403 2687.

Ajanvaraus ja takaisinsoittopyyntö edellyttävät kuitenkin sitä, että rokotteita ja rokotusaikoja on saatavilla. Takaisinsoiton pitäisi tulla vielä saman päivän aikana.

- Jos asiakas ei saa takaisinsoittoa saman päivän aikana, hänen tulee soittaa uudelleen, kun oman riskiryhmän rokotusaikoja on seuraavaksi saatavilla, kertoo terveyspalvelujen ylihoitaja Marja Lehtimäki tiedotteessa.

Ellei rokotusaikoja ole varattavissa, kertoo puhelinpalvelu sen. Lisätietoa rokotusajoista löytyy kaupungin verkkosivuilta (linkki aukeaa uuteen palveluun).