Perjantain koronaseuranta: Rauman uimahalli auki vapun jälkeen, Satakunnassa nollalinja

Rauman uimahalli avaa ovensa ensi viikolla. Sisään pääsee kuitenkin vain kolmannes normaalista asiakasmäärästä. KUVA: arkisto/Juha Sinisalo

14.07: Koronavilkku piippasi 50:llä porilaiskoulussa

Ainakin puolensataa Porin Lyseon koulun oppilasta saattaa olla altistunut koronavirustartunnalle.

Koulussa tapahtuneesta altistuksesta kerrottiin aiemmin kulluneella viikolla. Tähän liittyvä tartunnanjäljitys on jo tehty, mutta nyt kerrotut tiedot sovelluksen hälytyksistä saattavat vielä lisätä tapauksia huomattavasti.

Porin kaupunki kuitenkin painottaa, että Koronavilkku-sovelluksen hälytys ei välttämättä vielä tarkoita altistumista eikä sellaisenaan johda karanteeniin.

- Vilkku voi hälyttää seinänkin läpi eikä vilkku tunnista esimerkiksi sitä, onko maskia käytetty vai ei, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Sovellukselta hälytyksen saaneiden tulisi mennä koronatestiin, mutta ei ennen kuin aikaisintaan 48 tuntia hälytyksen jälkeen. Siihen saakka tulisi huolehtia erityisen hyvin turvaväleistä ja maskin käytöstä. Oireettomana voi käydä niin töissä kuin koulussakin.


13.20: Hallitus esittää muutosta lähikohtaktin määritelmään

Tartuntatautilain määräaikaisten säännösten voimassaoloa halutaan jatkaa vuoden loppuun saakka. Hallitus antoi tänään asiasta esityksen eduskunnalle, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Tällä hetkellä määräaikaiset säännökset ovat voimassa kesäkuun loppuun. Säännökset koskevat koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi välttämättömiä hygieniavelvoitteita ja rajoitustoimia sekä näiden valvontaa muun muassa ravintoloissa ja henkilöliikenteessä.

Esityksen ainoa sisällöllinen muutos koskisi lähikontaktin määritelmää tartuntatautilaissa. Lähikontaktin määritelmää muutettaisiin siten, että kahden metrin etäisyys koskisi jatkossa vain sisätiloja.

– Lähikontaktilla tarkoitettaisiin siten oleskelua kasvotusten tai samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa, STM kertoo tiedotteessa.

Ministeriön mukaan muutos helpottaisi ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien sekä urheilu- ja liikuntapalvelujen järjestämistä. Myös järjestämistä koskevien velvoitteiden valvominen helpottuisi.

STT


11.56: Satakunnan uusien tartuntojen määrä pyöreä nolla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoimat uudet koronavirustartunnat olivat perjantaina satakuntalaisittain mukavaa luettavaa. Maakuntaan ei kirjattu yhtään uutta tartuntaa.

Rauman lähialueen kunnista uusia tartuntoja merkittiin Varsinais-Suomen puolelle Laitilaan, jossa lukema oli kolme sekä yksi Uuteenkaupunkiin.

Koko maassa kirjattiin 195 uutta tartuntaa sekä yksi koronavirustartunnan aiheuttama kuolema.


11.02: U:gissa rokotetaan seuraavaksi 55-vuotiaita

U-soten eli Uudenkaupungin, Vehmaan, Taivassalon ja Kustavin alueilla koronarokotukset ovat etenemässä monien muiden alueiden tavoin seuraavaan, aiempaa nuorempaan ikäryhmään.

Ensi viikosta alkaen rokotusaikoja voivat varata vuonna 1966 syntyneet eli tänä vuonna 55 täyttävät tai tätä vanhemmat. Aikoja voi varata sähköisessä ajanvarauspalvelussa tänään klo 12 alkaen. Puhelinpalvelu on ruuhkautunut, ja siksi takaisinsoitossa on viiveitä.

Yhteistoiminta-alueella on tähän mennessä annettu noin 8 400 rokotetta.


10.50: Ylioppilasjuhlat pidetään ilman yleisöä - tilanne voi kuitenkin vielä muuttua

Kevään ylioppilasjuhlat pidetään alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän ohjeiden mukaan oppilaitoksissa ilman sukulaisia ja muuta yleisöä. Paikalla saavat olla vain kasvomaskeilla varustautuneet lakitettavat sekä rajattu määrä henkilökuntaa. 

Rauman Lyseon lukio valmistautuu lähettämään tilaisuuden verkkostriiminä.

Tilanne saattaa kuitenkin vielä muuttua, sillä ylioppilasjuhlia koskevia suosituksia arvioidaan seuraavaksi 12.5.


10.45: Rauma avaa uimahallin heti vapun jälkeen

Koronatilanteen vähittäinen helpottaminen näkyy jälleen uusina lievennyksinä muun muassa liikuntaharrastuksissa.

Rauma avaa uimahallinsa heti vapun jälkeen eli maanantaina 3.5. Asiakasmäärä rajoitetaan kuitenkin kolmasosaan normaalista. Kaupungin kuntosalit pidetään sen sijaan yhä suljettuina.

Viikkoa myöhemmin eli 10.5. puolestaan sallitaan 13-20 -vuotiaiden urheilun ottelu- ja kilpailutoiminnan. Tämä voi tapahtua kuitenkin vain sellaisten alueiden välillä, jotka ovat molemmat koronaepidemian perustasolla.

Vapun jälkeen Raumalla aloittavat myös avoimen varhaiskasvatuksen perhekerhot. Aluksi tämä tapahtuu erityisjärjestelyin.

Kirjasto on avoinna oleskelutiloja lukuunottamatta, ja museotkin rajatulla yleisömäärällä. Muiden kulttuuritilojen avaamista pohditaan seuraavaksi 16.5.