Perjantain koronaseuranta: Liikuntatilat aukeavat Raumalla, mutta vain lapsille ja nuorille

Länsi-Suomi kerää päivän koronauutiset yhteen.

| Päivitetty

14:10 13-20 -vuotiaiden harrastukset käyntiin Raumalla

Lasten ja nuorten harrastustoimintaan liittyviä rajoituksia lievennetään ensi viikosta alkaen Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositusten mukaan. 

Harrastusten käynnistyminen koskee 13-20 -vuotiaita niin ulkona kuin sisätiloissakin. Suositus on, että toimintaa on enintään kuuden hengen ryhmissä. Kontakteja on vältettävä, ja siksi lähikontakteja sisältävä harjoittelu ei ole sallittua. 

Samat rajoitukset koskevat myös alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaa, joka on ollut käynnissä jo aiemmin.

Kilpailut, ottelut ja esiintymiset ovat edelleen keskeytettynä, ja tilanne jatkuu ainakin ensi viikon lopulle. Tyolloin harkitaan myös aikuisten harrastustoimintaa koskevan keskeytyksen jatkamista.

Raumalla muutos tarkoittaa kaikkien liikuntatilojen avaamista 13-20 -vuotiaiden ohjattuun harrastustoimintaan. Aikuisilla ei siis ole asiaa tiloihin edelleenkään, muutoin kuin lasten ja nuorten ohjaajina. 

Raumalla avataan ensi maanantaina myös nuorisotilat. Niitäkin koskee kuuden hengen enimmäisrajoitus.

14:00 Rauman museot avaavat ennakkovaraajille ensi viikolla

Museot aukeavat Raumalla ensi viikolla, jolloin näyttelyihin pääsevät ennakkoon käyntinsä varaavat. Ensimmäinen aukiolopäivä on tiistai 20.4.

"Oman" museovierailun voi varata Rauman taidemuseoon, Marelaan, Vanhalle raatihuoneelle ja museokauppa Kistupuadiin. Yhteen museoon pääsee viisi henkeä kerrallaan.

Aikoja on tarjolla tasatunnein kello 12-16, ja museossa saa viettää enintään 45 minuuttia kerrallaan. Yksityisvierailu maksaa normaalin pääsymaksun (6 tai 3 euroa) verran, paitsi maksuttomassa Kistupuadissa. Museokortti kelpaa maksuun normaaliin tapaan.

11:58 Raumalla yksi tartunta, Eurassa kaksi

Vahvistettujen koronatartuntojen määrä on pysynyt Raumalla alhaisena jo hetken aikaa. Perjantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kirjasi kaupunkiin vain yhden uuden tartunnan.

Eurassa luku oli kaksi, Säkylässä ja Laitilassa yksi. 

11:47 Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen yhä tiukat ravintolarajoitukset

Ravintolat voivat maanantaina avata ovensa koko maassa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa sekä muilla pahimmilla korona-alueilla anniskeluravintolat saavat olla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään. Alkoholin tarjoilun täytyy loppua kaikissa ravintoloissa kello 17.

Tiukat aukiolo- ja anniskelurajoitukset ovat STM:n mukaan voimassa Satakunnan ja Varsinais-Suomen ohella Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä,Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, on näissä maakunnissa käytössä kolmasosa asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.Muissa maakunnissa ovat voimassa lievemmät rajoitukset. Niissä ravintolat saavat olla auki kello 23:een ja anniskelun on loputtava kello 22.

Kaikissa ravintoloissa koko maassa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen ovat edelleen kiellettyjä.

Rajoituskokonaisuutta tarkastellaan valtakunnallisen epidemiatilanteen pohjalta kaksi viikkoa rajoitusten alkamisen jälkeen. Rajoitusten lieventämisen edellytys on epidemiatilanteen suotuisan kehityksen jatkuminen.

STT

Ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut lähes 26 prosenttia Satakunnan sairaanhoitopiirin väestöstä, KUVA: Juha Sinisalo

11:46 Koronarokotuksia voidaan väliaikaisesti painottaa pahimmille epidemia-alueille

Koronarokotuksia voidaan väliaikaisesti painottaa pahimmille epidemia-alueille. Hallituksen asetuksen mukaan tähän käytetään Suomeen saapuvat Modernan rokotteen toimituserät ja kolmasosa Astra Zenecan rokote-eristä.

Painotetussa jakelussa otetaan huomioon alueen väestömäärä sekä edellisten viikkojen tautitapausten ja rikoissairaanhoitoon joutuneiden määrä.

Rokotteita voidaan kohdentaa vain sellaisille alueille, joiden ilmaantuvuusluku on yli sadan. Tämä luku ylittyy nyt Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueella.

Ilmaantuvuusluku mittaa sitä, montako koronatartuntaa jollakin alueella on kahdessa viikossa 100 000:ta asukasta kohti.

Asetus on voimassa maanantaista alkaen toukokuun loppuun asti. Kohdentamisen ehtona on, että riskiryhmillä ja yli 70-vuotiailla on ollut mahdollisuus saada ensimmäinen rokoteannos. Kohdentaminen ei myöskään saa estää henkilöä saamasta rokotussuojan muodostumiseen tarvittavaa tehosterokotetta.

STT

7:48 Pfizerin rokotetta tarvittaneen lopulta kolme annosta

Pfizerin toimitusjohtaja arvioi, että yhtiön koronarokotteen saaneet tulevat todennäköisesti tarvitsemaan kolmannen annoksen vuoden sisään toisesta rokoteannoksesta.

Toimitusjohtaja Albert Bourla näkee mahdollisena, että koronarokote tulisi jatkossa ottaa uudelleen vuosittain. Hän huomautti, että asiaa tutkitaan yhä. Bourla kommentoi asiaa yhdysvaltalaiselle CNBC-kanavalle.

– Todennäköinen skenaario on, että mahdollinen kolmas annos tulisi antaa 6–12 kuukauden jälkeen, ja sitten vuosittain uudelleen, mutta kaikki tämä täytyy vielä vahvistaa. Ja (viruksen) muunnoksilla on keskeinen osa, Bourla sanoi torstaina julkaistussa, mutta 1. huhtikuuta nauhoitetussa haastattelussa.

Tutkijat eivät tiedä, kuinka pitkän suojan koronavirusrokotteet antavat. Pfizer julkaisi aiemmin tässä kuussa tutkimuksen, jonka mukaan sen rokote suojaa toisen annoksen jälkeen kuuden kuukauden ajan 91 prosenttisesti koronavirukselta ja yli 95 prosenttisesti vakavalta koronaviruksen aiheuttamalta taudilta.

Tutkijoiden mukaan tarvitaan lisätietoa siitä, onko suoja voimassa kuuden kuukaudenkin jälkeen. Pfizerin yhdessä Biontechin kanssa kehittämä rokote on merkittävä osa Yhdysvaltojen ja Euroopan rokotestrategioita.

STT

7:40 Lähes 26 prosenttia saanut rokotteen Satakunnassa

Satakunnan sairaanhoitopiirissä koronarokotukset ovat edistyneet niin, että jo joka neljäs asukas on saanut ensimmäisen rokoteannoksensa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan rokotuksen saaneiden osuus oli perjantaiaamuun mennessä 25,9 prosenttia. Varsinais-Suomessa osuus oli 23,7 prosenttia.

Rauman seudulla selvästi suurin rokotuskattavuus on tällä hetkellä Säkylässä (28,6%). Myös Laitilassa (26,5%) osuus on selvästi suurempi kuin sairaanhoitopiirin keskiarvo. Raumalaisista ensimmäisen rokotteen on saanut 22,2 prosenttia.

Toisen annoksen kohdalla osuus on edelleen hyvin pieni. Sairaanhoitopiirien keskinäinen järjestys on tässä kohtaa erilainen kuin ensimmäisen annoksen kohdalla: Satakunnassa toisen annoksen on saanut 1,5 ja Varsinais-Suomessa 2,3 prosenttia väestöstä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut