Perjantain koronaseuranta: 82 uutta tartuntaa Rauman telakalla, ilmaantuvuus jo 530

18:50: Lapin Linnavuoren palvelukeskuksen työntekijällä todettu koronatartunta

Lapin Linnavuoren palvelukeskuksen työntekijällä todettiin perjantaina koronatartunta. Työntekijä on ollut töissä oireettomana ja jäänyt pois oireiden ilmaannuttua torstaina. Tartunnanlähdettä selvitetään parhaillaan.

Palvelukeskuksessa on altistunut seitsemän henkilökuntaan kuuluvaa. Heidät on asetettu 14 vuorokauden karanteeniin.

Linnavuoren Pihlaja- ja Kirsikka-yksiköiden asukkaat ja koko henkilökunta testattiin perjantaina. Asukkaat ovat omaehtoisessa karanteenissa, kunnes testitulokset valmistuvat.

Vierailuja palvelukeskukseen ei suositella. Jos asukkailla todetaan tartuntoja, keskukseen asetetaan vierailukieltosuositus.

Tartunnan saaneen työntekijän näyte testataan koronan muuntoviruksen varalta.

17.16: RAUMAN ILMAANTUVUUSLUKU NOUSI YLI 500:N

Perjantaina ilmoitettujen 82 uuden koronavirustapauksen myötä koronatartuntojen ilmaantuvuus nousi Raumalla roimasti. 

Länsi-Suomen keräämien päiväkohtaisten tartuntalukujen perusteella tartuntojen ilmaantuvuus 14 vuorokauden aikana on 100 000 asukasta kohden peräti 530. 

THL:n mukaan ilmaantuvuus on tällä hetkellä valtakunnallisesti 94,4.


16.51: 82 UUTTA TARTUNTAA RAUMAN TELAKALLA

Rauman kaupunki tiedotti perjantaina iltapäivällä, että perjantaina 19.2. aamupäivään mennessä Rauman telakalla on ilmennyt 82 uutta koronavirustapausta. Telakalta on löydetty tähän mennessä yhteensä 188 tartuntaa noin 600 testatun henkilön joukosta.

Telakan alueella työskentelevien henkilöiden kattavaa testausta on jatkettu perjantaina 19.2. testaamalla noin 400 henkilöä. Näytteenoton jälkeen henkilöt poistuvat työpaikalta koteihinsa, ja heidät asetetaan omaehtoiseen karanteeniin, kunnes vastaus saadaan. Sairastuneet tullaan asettamaan eristykseen.


16.33: VIRANOMAISET SEURAAVAT RAUMAN TELAKAN TILANNETTA, ALUEHALLINTOVIRASTO TIETOINEN

Rauman kaupunki kertoi tiedotteella perjantaina iltapäivällä, että terveysviranomaiset seuraavat telakan tilannetta aktiivisesti ja pitävät etäkokouksia telakan toimijoiden kanssa.

Kokouksissa on Rauman työvorossa olevan tartuntatautilääkärin ja sosiaali- ja terveystoimialan edustajien lisäksi mukana myös Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri sekä telakan päätoimija RMC:n ja alihankintayritysten johtoa. Myös aluehallintovirasto on tietoinen Rauman telakan tilanteesta.

– Olemme sopineet, että näytteenoton jälkeen telakan testatut työntekijät poistuvat työpaikalta koteihinsa, ja heitä on kehotettu olemaan omaehtoisessa karanteenissa, kunnes vastaus saadaan. Sairastuneet asetetaan eristykseen ja altistuneet määrätään 14 vuorokauden karanteeniin riippumatta testituloksesta, sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Satu Helin sanoo tiedotteessa.

Rauman kaupunki on toimittanut Rauman kauppakamarille ja Rauman yrittäjille eri kielisiä julisteita maski- ja koronasuosituksista.

Kaupunki odottaa, että ohjeet asetetaan yrityksissä näkyvästi esille ja niiden noudattamista valvotaan. Yritystoiminnassa tulee tarvittaessa myös tehostaa maskien käyttöä.

– Pitää muistaa, että turvaväli ja maski eivät ole vaihtoehtoisia suojautumiskeinoja, vaan maski tulee olla käytössä niin henkilökunnalla kuin asiakkailla, vaikka turvavälit pystyttäisiinkin toteuttamaan. Erityisen tarkka pitää olla kulkuneuvoissa.

– Minusta henkilökunta voisi ystävällisesti huomauttaa maskittomia asiakkaita, kun liikkeen sisääntulossa on selvästi ilmoitettu maskisuosituksen olevan voimassa. Toivon todellakin, että kaikki käyttäisivät maskia yhteisissä tiloissa, Helin sanoo.


15.14 SATAKUNNAN KANSA: PORIN KORONALUVUISSA MUKANA RAUMAN TELAKAN TAPAUKSIA

Satakunnan Kansa uutisoi perjantaina, että Porin päivittäisissä koronatartuntaluvuissa on mukana myös Rauman telakan tapauksia.

SK:n haastattelema Porin perusturvan tartuntatautilääkäri Jari Sainio kertoo, että Porin tartuntojen määrä on eri kuin THL:n ilmoittamat luvut.

– Meillä on tullut tällä viikolla 3–4 positiivista tulosta per päivä, ei ollenkaan sellaisia lukuja, mitä THL:n koronakartta näyttää, Sainio kertoo lehdelle.

Porin tilastoihin on kirjattu lehden mukaan myös virheellisesti Rauman telakan tartuntoja. Näin voi käydä, jos testi tehdään Porissa ja positiivisen tuloksen saaneella henkilöllä ei ole kotikuntaa Suomessa. Sainio arvelee Satakunnan Kansan haastattelussa, että tilastoja siivotaan myöhemmin hiljalleen.


14.06: ALUEHALLINTOVIRASTO KIRISTÄÄ SATAKUNNAN KOKOONTUMISRAJOITUKSIA

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) on päättänyt kiristää Satakunnan kokoontumisrajoituksia.

Lauantaista 20.2.2021 alkaen korkeintaan 10 henkilön tapahtumat ovat sallittuja sisä- ja ulkotiloissa ja niissäkin on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Määräys on voimassa 19.3. asti.

Satakunnan epidemiologinen tilanne on viime viikon lopulta lähtien merkittävästi vaikeutunut. Tartuntaryppäitä ja laajoja joukkoaltistumisia on todettu erityisesti Raumalla, mutta myös Porissa ja Pohjois-Satakunnassa. Kokouksessaan 18.2.2021 Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä arvioi, että Satakunta on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen ja kannatti kokoontumisrajoitusten kiristämistä.

Rauma on ollut jo aiemmin epidemian leviämisvaiheessa, ja kaupungissa onkin ollut voimassa kireitä rajoituksia jo ennakoivasti.


13.44: EURAN KUNTA LINJASI KORONARAJOITUKSIA

Euran kunnan koronavirusepidemiaan liittyviä rajoituksia ja toimenpiteitä arvioiva työryhmä kokoontui 19.2.2021 arvioimaan Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän (ATTR) antamia suosituksia Euran kunnassa.

LUE LISÄÄ: Euran kunta linjasi koronasuosituksia: kunnan tiloissa keskeytetään harrastustoiminta, kirjastot ja uimahalli pysyvät vielä auki


13.05: RAUMAN KAUPUNGIN JÄRJESTÄMÄT KORONAROKOTUKSET JATKUVAT ENSI VIIKOLLA

Rauman koronavirusrokotukset jatkuvat ensi viikolla. Kaupunki tiedottaa, rokotustilaisuuksia järjestetään sekä 80-vuotiaille ja vanhemmille että alle 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. 95-vuotiaisiin ja vanhempiin Rauman kaupungin terveyspalvelut ottaa yhteyttä puhelimitse.

LUE LISÄÄ: Rauman kaupunki tiedotti ensi viikon koronarokotuksista: Rokotustilaisuuksia neljänä päivänä 80-vuotiaille ja vanhemmille sekä alle 70-vuotiaille riskiryhmään kuuluville


12.29: SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA SIIRRYTÄÄN KOKONAAN ETÄOPETUKSEEN

Koronatilanteen ja alueellisen tartuntatautien torjuntaryhmän suositusten takia Satakunnan ammattikorkeakoulun kaikki kampukset siirretään etäopetukseen maanantaista 22.2. alkaen 21.3. saakka. Samk tiedotti asiasta perjantaina.

Välttämätöntä opetusta voidaan antaa lähiopetuksena erillisen tapauskohtaisen harkinnan mukaan.

Samk on suositellut henkilöstölleen jo aikaisemmin mahdollisimman laajasti etätyöskentelyä ja suosittelee sitä edelleen.

– Opiskelijoiden ja henkilökunnan terveys edellä menemme tässä asiassa. Viime keväänä pystyimme nopeasti siirtymään etäopetukseen, joten toimintamalli on selkeä. Toivon kuitenkin, että tilanne rauhoittuu ja voidaan palata takaisin kampuksille, toteaa Samkin rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisilta tiedotteessa.


11.52: SATAKUNNASSA THL:N LUKUJEN MUKAAN 63 UUTTA TARTUNTAA

Satakunnan sairaanhoitopiirissä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perjantain lukujen mukaan todettu 63 uutta tartuntaa. Tartunnoista 49 on kirjattu Poriin, 11 Raumalle ja kolme Huittisiin.

Varsinais-Suomeen tuli perjantaina 57 uutta tartuntaa. Niistä yksi on Laitilassa.


11.40: TELAKKA DESINFIOIDAAN VIIKONLOPUN AIKANA, JOHTAJA TOIVOO TÖIDEN JATKUVAN MAANANTAINA

Telakkayhtiö Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kertoo, että koronatestien ottamisen jälkeen telakka-alue desinfioidaan. Heinimaa arvioi telakan sulkemisen todennäköisyyttä oheisessa jutussa:

LUE LISÄÄ: Rauman telakalla koronatestaukset käynnissä – RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa vastaa kysymykseen, kuinka todennäköiseltä vaikuttaa telakan sulkeminen


10.45: LUUKKONEN EDELLYTTÄÄ VAIKUTTAVIA TOIMENPITEITÄ TELAKAN YRITYKSILTÄ

Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on tosi huolestunut, kun Rauman koronaluvut ovat nousseet Helsingin tasolle.

– Edellytämme meriteollisuuspuiston toimijoilta sellaisia toimenpiteitä, että korona saadaan haltuun, sanoo Luukkonen.

– Kaupunki on pannut tällä viikolla järeästi paukkuja telakalle. Tänään perjantaina testataan kaikki loputkin siellä työskentelevät, noin 350-400 ihmistä. Muuta vaihtoehtoa ei enää ollut.

Kaupunginjohtaja vetoaa vahvasti raumalaisiin talviloman alkaessa.

– Jokaisen perheen tulisi nyt pitäytyä perhepiirissä ja välttää yleisiä ennakoimattomia kokoontumisia.


8.50 ELOKUVATEATTERI PISTÄÄ OVENSA SÄPPIIN KORONAN VUOKSI

Raumalainen elokuvateatteri Iso-Hannu sulkee ovansa toistaiseksi kokonaan koronatilanteen vuoksi.

LUE LISÄÄIso-Hannu pistää ovet väliaikaisesti kokonaan kiinni: "Kunnes taas alueen tautitilanne helpottuu"


8.20: RAUMALLA JA LÄHIKUNNISSA ROKOTETTU LÄHES 3 300 IHMISTÄ

Koronarokotteita saadaa käyttöön pienissä erissä, ja rokotusten käytännön toteutukseen liittyy hankaluuksia eri kunnissa. Tästä huolimatta rokotukset etenevät Raumalla ja lähikunnissa koko ajan.

THL:n rokotusrekisterin mukaan Raumalla, Eurassa, Eurajoella, Säkylässä, Laitilassa, Pyhärannassa ja Uudessakaupungissa on tähän mennessä annettu koronarokote lähes 3 300 ihmiselle.

Rokotteita jaetaan kuntiin niiden asukasmäärän suhteessa. Siksi rokotettuja on eniten Raumalla ja vähiten Pyhärannassa.


7.30: AVI KÄSITTELEE KOKOONTUMISRAJOITUSTEN TIUKENTAMISTA SATAKUNNASSA

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) käsittelee perjantaina uusia, Satakunnassa tarvittavia rajoitustoimia koronavirustilanteen pahenemisen vuoksi. Eilen terveysviranomaiset totesivat koko maakunnan siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen.

Todennäköisesti edessä on ainakin päätös kokoontumisrajoitusten kiristämisestä. Ne astuisivat voimaan huomenna lauantaina.

Satasairaalan tilaston mukaan koronatartuntojen Ilmaantuvuus on Satakunnassa nyt 94,5. Luku lasketaan kahden viikon tartuntamääristä suhteessa 100 000 asukkaaseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ilmaantuvuus oli valtakunnallisesti eilen torstaina 87,7.

Erityisen paha tilanne on Raumalla, jossa ilmaantuvuus eilen varmistuneiden kymmenien uusien tartuntojen myötä nousi yli kolmeen sataan. Porissa koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on alle 70.

Tänään Rauman lukemat saattavat pahentua entisestään, sillä telakan tautiryppääseen liittyvistä laajoista koronatestauksista saadaan lisää tuloksia. Satasairaalan mukaan testattavana on lähes tuhat ihmistä.

- Löydökset tulevat lähipäivinä voimakkaasti lisääntymään, sairaala tiedotti torstaina.

Satasairaala ennustaa, että viikon kuluessa koronatartunta vie Satakunnassa 15-20 potilasta osastohoitoon ja 2-4 potilasta tehohoitoon.