Perjantaina vietetään kuvatateen päivää Raumallakin: Sepän talossa ystävien taidetta

Äitiys yhdisti seitsemän taiteen tekijää. Viikonlopun ajan esillä oleva Sydänjuuret on Ompeluneuvoston ensimmäinen yhteisnäyttely.

| Päivitetty

Sepän talossa viikonlopun ajan vierailevan taiteilijaryhmän, Ompeluneuvoston jäsenet ihastelevat 95-vuotiaan vanhan talon tunnelmaa ja ympäröivää miljöötä.

– Tämä on taiteen tekijöiden näkökulmasta helmi, suoranainen paratiisi. Harmi vain, että rakennus on niin huonossa kunnossa, pahoittelee helsinkiläinen Marjo Hyvärinen.

– Ehdottomasti vaalimisen arvoinen, jatkaa Sannamari Tuokko.

RaumArs-residenssissä heinäkuussa työskentelevä Hyvärinen kutsui Sepän taloon viikonlopuksi helsinkiläisen ystäväporukan, jonka jäseniä yhdistää taiteen lisäksi moni muukin asia.

Yhdessä syntyi ryhmän ensimmäinen näyttely, joka nimettiin Sydänjuuriksi.

Äitiys yhdisti

Ompeluneuvostoksi nimetty ryhmä sai alkunsa 11 vuotta sitten päiväkodista, jossa naisten samanikäiset lapset olivat. Äidit päättivät kokoontua yhteen rupattelemaan ja tekemään käsitöitä.

Ompeluseuran sijaan neuvostoksi ryhmä nimesi itsensä, koska jokaisella oli antaa toisilleen hyviä neuvoja moniin arkielämän asioihin, kuten käsitöihin, lastenkasvatukseen, ihmissuhteisiin, remontointiin ja elämän isoihin kysymyksiin.

Vuosien saatossa lapset ovat varttuneet ja heitä on tullut lisääkin.

– Joskus Ompeluneuvoston pöydässä on istunut naisia vain hetken ja sitten he ovat kadonneet, toiset ovat pysyneet ydinryhmässä alusta asti, ryhmän tiedotteessa kerrotaan.

Historian havinaa

Näyttelyn Sydänjuuret-teemaa on seitsemän hengen ryhmässä työstetty rajaamatta työskentelyä. Esille on tuotu värikäs kokonaisuus piirroksia, maalauksia, makrameeta sekä luonnon- ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä teoksia.

Marjo Hyvärisen kuvilla on läheinen yhteys Vanhaan Raumaan, jossa hän kertoo vierailleensa jo aiemmin useasti.

– Vierailut ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen. Minua ovat aina kiehtoneet historia ja ajan kerrostumat. Rauman vanhoissa taloissa ja kaduilla huokuu ja havisee. Sen kaiken, mitä Vanhan Rauman tunnelmassa aistin, olen tuonut mukaan kuviini. Kaikki ne elämäntarinat, jotka kerrostuvat yhdeksi massaksi, Hyvärinen kuvailee.

Inspiraationa ovat olleet myös vanhat valokuvat, joita on sijoitettu seinille piirrosten lomaan.

– Olen kerännyt vanhoja valokuvia aikojen saatossa ja miettinyt, mitä tekisin niillä. Nyt käytän niitä ensimmäistä kertaa.Työskentelytekniikka on yksinkertainen: kuvat ovat syntyneet kahvilla, punaviinillä ja hiilellä.

Tekniikka tilanteen mukaan

Osa ryhmän jäsenistä tekee taidetta työkseen, osalla on päivätyö muulla alalla. Sannamari Tuokko on ammatiltaan käsityönopettaja. Näyttelytyönsä hän on solminut makramee-tekniikalla.

– Yleensä työskentelen sillä tekniikalla, joka parhaiten palvelee juuri silloin tarkoitustaan. Olin viime talven pois Suomesta eikä minulla ollut työhuonetta. Makramee ei vaadi muuta kuin sakset.

Sydänjuuret on esillä koko viikonlopun ja siihen liittyy avoin lasten taidetyöpaja lauantaina ja sunnuntaina. Työpajoissa valmistetaan Anna-Sofia Micklinin ja Hyvärisen opastuksella mobiletaidetta luonnon kierrätysmateriaaleista. Niitä Micklin on tuonut myös näyttelyyn: materiaaleina hän on käyttänyt muun muassa ajopuun palasia ja sulkia.

Perjantaina Sepän talolla kolmiulotteista pitsiteosta nyplää toinen heinäkuun residenssitaiteilijoista Tarmo Thorström, jolta voi myös tulla kysymään nypläykseen liittyviä neuvoja.

Sydänjuuret: Ompeluneuvoston (Teija Autio, Johanna Blom, Marjo Hyvärinen, Anna-Sofia Micklin, Riikka Mäkinen, Anna Seppälä, Sannamari Tuokko ja Miila Vainio) 10.7.–12.7. Sepän talossa. Avoinna pe–la klo 12–19 ja su klo 12–16. Maksuton taidepaja lapsille puutarhassa la–su klo 14–16.

Jori Kalliola toi Raumalle installaationsa

Hangoissa asuva Jori Kalliola rakensi installaation Sanna Saarisen galleriaan Vanhaan Raumaan. Kuva: Maarit Anttila

Kuvataiteen päivänä monet kuvataiteilijat ja taidemuseot järjestävät erilaista ohjelmaa museoissa, työhuoneissa ja gallerioissa myös Raumalla.

Hangossa asuva Jori Kalliola toi Sanna Saarisen taidegalleriaan Itäkadulle installaationsa, jonka huomiota herättävin osa ovat katosta airuena lentävät mustat varislinnut. Lintuja liihottaa nelisenkymmentä.

– Jokainen sulka on veistetty erikseen.

Sulkien materiaalina Kalliolla ovat olleet hirrestä veistetyt lastut.

Osia installaatiosta on nähty muualla, mutta Raumalle Kalliola rakensi siitä uuden kokonaisuuden.

Keskellä tilaa könöttävä puu-ukko on lävistetty seitsemästä kuolemansynnistä kertovilla nuolilla. Ilmaa halkova ohjus tuo niitä vielä lisää: auktoriteettiuskollisuus, paniikki, hysteria, hamstraus, mulkkaus...

Ote on humoristinen. Kalliola kuvailee työn tuovan esille tragikoomisia piirteitä ihmisten elämästä.

– Joskus ne ovat jopa vain koomisia. Ei tässä tosin mitään kiven hakattuja totuuksia ole.

Teos on tekijänsä kommentti poikkeusolosuhteisiin, jotka ovat näyttäytyneet eri tavoin eri ihmisille.

– Tämä aika on näyttänyt sen, kenellä menee hyvin ja kenellä tosi huonosti.

Taiteen tekeminen on päätyökseen muusikkona työskentelevälle Kalliolalle tapa hyödyntää luppoaikaa. Koronan takia sitä on kuluneiden kuukausien ajan ollut normaalia enemmän.

Tietoja kuvataiteen päivän kohteista löytyy osallistujien omilta nettisivuilta sekä Rauman kaupungin kulttuuripalveluiden Facebook-sivulta. Taidekierroksen karttaa on saatavilla kaikista tapahtumapisteistä sekä palvelupiste Pyyrmanista.

Kuvataiteen päivää on vietetty vuodesta 2004 lähtien Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä (1862–1946) Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen aloitteesta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut