Pertti Kurikan Nimipäivät edistää tasa-arvoista musiikkikasvatusta

Kaikilla on yhtäläinen oikeus kehittää lahjakkuuttaan ja kykyjään musiikissa vaihtelevista kyvyistään ja lahjakkuudesta riippumatta, sanoo väitöstutkimusta Sibelius-Akatemiassa tekevä Tuulikki Laes.

– Myös erityisryhmiin kuuluva voi opiskella musiikkia jopa ammattiin saakka. Oppiminen vain voi olla hitaampaa ja oppimispolut erilaisia, silti tavoitteena voi olla täysivaltainen muusikkous.

Laeksen tutkimuksen näkökulma on erityisryhmien musiikkikasvatus ja muusikkous. Hänen mukaansa musiikkikasvatuksen tutkimus on vasta viime vuosina alkanut huomioida oppimisen tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä. Tähän saakka erityisryhmiä on tarkasteltu lähinnä musiikkiterapian näkökulmasta.

Raumalaislähtöisellä Laeksella on tuntumaa marginaaliryhmien, tässä tapauksessa kehitysvammaisten, musiikkikasvatuksesta. Tutkimuksen käytännön esimerkit perustuvat hänen työhönsä soitonopettajana helsinkiläisessä musiikkioppilaitos Resonaarissa, jonka oppilaita ovat olleet muun muassa Pentti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen soittajat.

Pertti Kurikan Nimipäivillä on Laeksen mukaan ollut tärkeä merkitys matkalla kohti tasa-arvoisempaa musiikkikasvatusta. PKN:n osallistuminen Euroviisuihin merkitsee hänen mukaansa uutta avausta suomalaisessa musiikkielämässä ja yhteiskunnassa. 

 Lisää aiheesta keskiviikon Länsi-Suomessa.