Perunan luontainen myrkky todennäköisin syy Mustin ja Mirrin ruoan aiheuttamiin lemmikkien vakaviin oireisiin, kertoo Ruokavirasto

Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä, joilla kasvit suojautuvat tauteja ja tuholaisia vastaan.

Perunan luontaisen myrkyn glykoalkaloidin ja perunaraaka-aineen käyttömäärän yhdistelmä on ollut todennäköisin syy lemmikkien vakaviin oireisiin takaisin vedetyn lemmikkiruoan syömisen jälkeen, kertoo Ruokavirasto tiedotteessa.

Tapauksessa on kyse Mustin ja Mirrin myymästä rehusta, jonka syömisen jälkeen monet lemmikit saivat pahoja oireita. Musti Group kertoi marraskuussa STT:lle, että sille oli reklamoitu takaisinvetoon liittyviä tapauksia, joissa lemmikki oli lopetettu.

Ruokaviraston mukaan glykoalkaloidin pitoisuus rehuseoksessa on ollut suuri ja näin ollen sen osuus lemmikin painokiloa kohden on ollut merkittävä, kun rehua on syötetty käyttöohjeen mukaisella annostuksella.

Ruokavirasto otti näytteitä Smaak Herkkä Kala -rehusta Mustin ja Mirrin varastolta ja Premium Food Oy Liedon tehtaan käyttämistä raaka-aineista.

Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä, joilla kasvit suojautuvat tauteja ja tuholaisia vastaan. Ruokaviraston mukaan glykoalkaloidipitoisuus nousee perunassa silloin, kun se alkaa itää tai vihertää.

Vihertyneet tai itäneet perunat on syytä jättää syömättä, sillä ne voivat aiheuttaa esimerkiksi vatsa- tai suolistokipua ja hermosto-oireita.Ruokaviraston mukaan eläinten rehujen glykoalkaloidipitoisuuksille ei ole määritetty raja-arvoja.

Virasto viittaa Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaiseen (EFSA), jonka mukaan tutkimustietoa kissojen ja koirien osalta ei ole riittävästi, jotta glykoalkaloidin riskitaso voitaisiin määrittää. Tiedossa on kuitenkin se, että eri eläinlajeilla on erilainen herkkyys glykoalkaloidien myrkyllisyydelle.

Ruokavirasto kertoo, että muissa sen tekemissä tutkimuksissa lemmikkien ruuissa ei havaittu haitallisia mikrobeja eikä lääkeaineiden tai muiden kiellettyjen aineiden jäämiä.

Ruokavirasto muistuttaa, että lemmikkiruoan valmistajalla on vastuu rehujen turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta.

Musti Group käytti oireita aiheuttaneita perunahiutaleita kahdessa tuotteessa, jotka poistettiin marraskuussa myynnistä.

Henrietta Nyberg, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut