Perunavarastot tänäkin vuonna keskiarvoa pienemmät

Sääolot vaihtelivat perunan tuotantoalueilla. Poikkeuksellisen kuiva syksy alensi satotasoa monin paikoin. Arkistokuva: Jere Grönberg

Lokakuun puolessavälissä ruokaperunaa oli maatilojen varastoissa 158 miljoonaa kiloa. Kun mukaan lasketaan myös ruokateollisuusperuna, oli varastoissa perunaa 190 miljoonaa kiloa.

Poikkeukselliseen heikkoon syksyyn 2015 verrattuna on ruokaperunaa 20 miljoonaa kiloa enemmän, mutta pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna ovat perunavarastot 15 prosenttia vajaammat, tiedottaa Luonnonvarakeskus (Luke).

Kuluneella kasvukaudella sääolot vaihtelivat perunan päätuotantoalueilla ja poikkeuksellisen kuiva syksy alensi satotasoa. Keskimääräinen satotaso oli 29 tonnia hehtaarilla.

Suotuisat kasvuolot johtivat myös ruokaperunan normaalia isompaan mukulakokoon, joka voi johtaa kilomääräisesti suuriin lajittelutappoihin.

Toisaalta Luken ruokaperunan tuottajahinta syyskuussa (16,56 e/100 kg) oli selvästi vuoden 2015 syystason alempana.

Varastokyselyssä olivat mukana tilat, joiden peruna-ala oli vähintään viisi hehtaaria. Tilastossa on mukana lähes 250 tilaa.

Keskimäärin tiloilla oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa 22 hehtaaria ja suurimmilla peruna-alaa oli 140 - 170 hehtaaria.