Perussuomalaisten teltalla ei etukäteen tulosta juhlittu – Sanna Marin veti kauppatorille kuulijoita

Gallupin Satakunnan suurimmaksi häviäjäksi povaama SDP saattaa pystyä pitämään raumalaisedustajansa.

| Päivitetty

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari vakuutteli äänestäjilleen Raumalla, että hän aikoo tällä kertaa jäädä perhesyistä Suomeen eikä tavoittele jatkoa Euroopan parlamentissa.

Sade vihmoi mukulakivetysten pintaa, ja kauppatorin katosten alla oli tungosmainen, mutta odottava tunnelma.

Perussuomalaisten vaaliteltalle tuli pientä säpinää noin kolmen aikaa, kun puolueen kansanedustajaehdokas Laura Huhtasaari kiirehti Porista väkensä pariin.

Mistään ei kuitenkaan pystynyt aistimaan sitä, että Satakunnan Kansan gallup oli vain tuntia aiemmin povannut perussuomalaisille peräti 31,88 prosentin äänimäärää.

– Yhtään ääntä ei ole vielä annettu, jatketaan töitä entiseen malliin. Ei kannata hymyillä vasta kuin äänestyspäivänä, jos on syytä hymyillä, gallupissa puoleensa ykköshahmoksi veikattu Huhtasaari totesi.

”Sattumia ei enää ole”

Ennakot eivät tällä kertaa aseta häntä kuitenkaan Satakunnan ääniharavaksi, vaan ykköstittelistä kisaavat kyselyn mukaan raumalaiskansanedustaja Matias Marttinen (kok.) ja Euran Eeva Kalli (kesk.)

 Kansan parissa jutellut Huhtasaari ei ollut kuitenkaan se, jota torilla odotettiin.

Luvassa oli mielenkiintoinen vastakkainasettelu, kun hänen vierailunsa osui päällekkäin pääministeri Sanna Marinin (sd.) visiitin kanssa.

– Viimeiset lauantait ovat vähän sellaisia, että sattumia tässä ei enää ole. Kaikki ovat silloin vaalitoreilla, Huhtasaari totesi.

Jopa perussuomalaisten teltalle punaiseen Trump-lippikseen sonnustautunut herra odotti Sanna Marinia, jonka ”terävälle kielelle” ei hänen arvionsa mukaan pärjää Kokoomus-hahmo Petteri Orpo alkuunkaan.

Torikatokset tyhjenivätkin nopeasti, kun päivän päähahmo saapui Porista hieman aikataulustaan myöhässä.

Lavalle noussut Marin aloitti puheensa sekuntiakaan aikailematta, ja antoi monologinsa rullata lähes kahdentoista minuutin ajan.

Lavan eteen vesisateeseen pakkautunut yleisö yltyi paikoin spontaaneihin aplodeihin, kun Marin tiukassa puheessaan sivalsi niin perussuomalaisten kuin kokoomuksen vaalilupauksia vastaan.

Yleisössä muutama kokenut raumalaisdemari haltioissaan hämmästeli pääministerin puheen tiukkasanaisuutta.

Timo Aaltonen yhteiskuvassa pääministeri Sanna Marinin kanssa.

SDP gallupin suurin häviäjä

Vaikka Rauman kauppatorilla asetelmista olisi voinut saada toisen kuvan, kertoi SK:n Norstatilla teettämä gallup Satakunnan tilanteesta toisenlaisen tarinan.

Perussuomalaisten 31,88 prosentin kannatus olisi historiallisen kova. Se olisi 7,78 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vaaleissa, eikä yksikään puolue ole yltänyt Satakunnassa yli 30 prosenttiyksikön saaliiseen.

Lähimpänä on ollut SDP vuonna 2003, jolloin puolueen kannatus oli 29,7 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kannatus tietäisi sitä, että Huhtasaaren mukana läpi olisivat menossa istuvat kansanedustajat Petri Huru ja Jari Koskela. Heitä haastavat tiukimmin Niina Immonen, Pasi Mäenranta ja Heidi Sakari.

Tuoreessa gallupissa SDP oli puolue, joka kärsisi suurimman tappion. 5,23 prosenttiyksikön menetys pudottaisi kannatuksen alle 20 prosentin ja edustajapaikkojen määrän kahteen.

Gallupin arvion mukaan Krista Kiuru olisi varmin läpimenijä, ja kakkospaikasta Rauman Juha Viitalalla olisi niukka yliote istuvasta kansanedustajasta Heidi Viljasesta.

Kokoomus saisi Marttisella yhden paikan, kuin myös Keskusta Kallilla.

Satakunnan kahdeksas paikka menisi vasemmistoliiton Raisa Rannalle.

Gallupin virhemarginaaliksi ilmoitettiin 3,3 prosenttiyksikköä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut