Peuravaara on pahimmillaan

Peurat ovat kolisuttaneet peltiä viime päivinä useita kertoja eri puolilla Satakuntaa.

Todellinen kolarisuma koettiin lauantaina, kun peura ja auto törmäsivät toisiinsa ainakin Raumalla, Eurassa, Eurajoella, Porissa ja Ulvilassa.

Suomen riistakeskus Satakunnan riistapäällikkö Antti Impolan mukaan merkittävänä taustatekijänä on peurojen kiima-aika, joka on marraskuussa kiivaimmillaan. Sen vuoksi peurat ovat nyt aktiivisesti liikkeellä.

– Lisäksi pimeys, harmaus ja lumettomuus vaikeuttavat peuran havaitsemista ajoissa, Impola huomauttaa.

Hänen yksinkertainen neuvonsa autoilijoille on, että varsinkin riskialtteimpaan aikaan iltahämärissä ajonopeudet kannattaa pitää maltillisina, jolloin aikaa eläimen huomaamiseen jää enemmän.

Rauman poliisiaseman tilastojen mukaan Eurassa, Eurajoella ja Raumalla on sattunut tänä vuonna yhteensä 60 peurakolaria. Eniten pelti on rytissyt Eurassa, jossa on ollut kolmisenkymmentä peurakolaria molempina vuosina.

Satakunnan riistakeskuksen alueella ajettiin viime vuonna 309 peurakolaria, joista lähes 60 prosenttia sattui loka-joulukuun aikana.

Hirvikolareita alueella ajetaan vuosittain 70–80. Viime vuosina hirvikolareiden määrä on vähentynyt, mikä selittyy Impolan arvion mukaan muun muassa kannan pienenemisellä.

Toisin kuin peurakolareilla, hirvikolareilla suurin sesonkiaika on tältä erää ohitse.