"Pidän tätä kuivana vitsinä" – raumalaiset ravintolayrittäjät tyrmäävät hallituksen tukitoimet

Raumalaiset ravintolayrittäjät sanovat, että hallituksen tukipaketti ei ole alkuunkaan tarpeeksi mittava.

Suomen hallitus julkisti keskiviikkona tukiohjelmansa koronavirusepidemian aiheuttamista rajoituksista kärsiville ravintoloille ja kahviloille.

Tukiohjelmaan kuuluvat hakemusten perusteella myönnettävä työntekijöiden palkkaamistuki sekä kompensaatio yrityksille, joiden liikevaihto on laskenut rajoitusten aikana eli 4.4.–31.5.

Työntekijöiden palkkaamiseen saa tukea 1 000 euroa kokoaikaista työntekijää kohden, mikäli tämän palkka on rajoitusten jälkeen kolmena kuukautena yhteensä vähintään 2 500 euroa. Myynnin menetyksistä yrityksille korvataan korkeintaan 15 prosenttia verrattuna tammi–helmikuun myyntiin.

"Tuki ei auta mitenkään"

Miten hallituksen tuki auttaa käytännössä ravintolayrittäjiä?

– Ei mitenkään, lataa raumalaisen Gastrobar Krouvin yrittäjä Teemu Knuutila ykskantaan.

– Ainoalla toimialalla, jolla on pakotettu sulkemaan ovet, kompensoidaan maksimissaan 15 prosenttia myynnin menetyksistä. Onhan tämä tehty päin helvettiä. Pidän tätä kuivana vitsinä, hän perustelee.

Knuutila kertoo, että Krouvi on joutunut sulkemaan ovensa kokonaan rajoitusten aikana. Ravintolan liikevaihdosta on Knuutilan mukaan rajoitusaikana hävinnyt noin 99 prosenttia.

– Siksihän minä niin käreissäni olen tästä asiasta. Ja samaan aikaan Business Finland on antanut sadan tonnin tukia joillekin bloginpitäjille, Knuutila ihmettelee.

Mikä tahansa tuki otetaan

Ravintoloille saatetaan antaa 1.6. alkaen lupa avata ovensa asiakkaille. Ennen kesäkuun alkua odotetaan kuitenkin linjauksia siitä, minkälaisia rajoituksia ravintoloiden täytyy avautuessaan noudattaa.

– Saattaa olla vain pahempi tilanne, kun annetaan lupa avata. Jos täytyy noudattaa jotain kahden metrin turvavälejä tai muuta, niin en lähde avaamaan heti 1.6., Knuutila sanoo.

Työntekijöiden palkkakuluihin tarkoitettua tukea Knuutila aikoo hakea.

– Otetaan joka ainoa markka, joka valtiolta saatavissa on. Kyllä sitä on tullut maksettuakin sinne, hän sanoo.

Vain ilkeitä sanoja löytyisi

Knuutilan tavoin ravintolayrittäjä Rami Lindroos on erittäin nyreissään hallituksen toimista. Yökerho Kalliota Raumalla pyörittävä Lindroos toteaa, että oikeastaan mikään hallituksen päätös ei ole ollut hyvä ravintola-alalle.

– Sanavarasto on aika suppea tässä vaiheessa. Tai löytyisi paljonkin sanoja kuvaamaan hallituksen toimintaa, mutta ne olisivat kaikki suhteellisen ilkeitä, Lindroos toteaa.

– Kaikki päätökset ovat menneet päin helvettiä.

Lindroos arvelee, että yökerhojen alkoholinmyyntiin tulee rajoitustoimina aikarajoituksia. Nykyään alkoholia saa myydä kahteen, ja poikkeusluvalla neljään. Kalliossa on anniskeltu neljään.

– En usko, että ainakaan neljään asti saa myydä, tuskin kahteenkaan. Jos vaikka yhteen asti saa myydä, niin ei se meitä paljon auta, Lindroos sanoo.

Eduskuntatalon portaille?

Tässä vaiheessa Lindroos ei osaa sanoa, milloin yökerho mahdollisesti avataan. Kiire kuitenkin on.

– Jos ei kesäkuussa pääse avaamaan, niin monella ravintolalla se on siinä. Monen yrittäjän kanssa on ollut keskustelua, että pitäisikö lopettaa hallitusti vai odottaa konkurssia, Lindroos toteaa.

Matkailu- ja ravintola-alaa on Lindroosin mukaan kohdeltu niin kaltoin koronaviruskriisin aikana, että keinot alkavat olla vähissä.

– Yrittäjät kaduille ja eduskuntatalon portaille barrikadeille. Sillä tavalla ehkä saisi muutosta.

Saako terassin avata?

Osteria da Filippo -ravintolan yrittäjällä Filippo Bassolla jäi myös epävarma kuva hallituksen toimista.

– Uutiset olivat vähän epävarmoja, enkä saanut kovin hyvää käsitystä niistä. Esimerkiksi se, että tuki on laskettu vuoden kahden ensimmäisen kuukauden mukaan on vähän typerää, Basso sanoo.

Basson mukaan vertailuun olisi ollut parempi ottaa esimerkiksi viime vuoden maaliskuu ja huhtikuu.

– Meidän alalla tammikuu ja helmikuu ovat vähän heikkoja kuukausia, hän toteaa.

Bassokin aikoo hyödyntää työntekijöiden palkkaamiseen myönnettävän tuen.

– Mikä tahansa apu on hyvä. Mutta kun meidät on pakotettu sulkemaan, pitäisi olla reilumpi.

Filippo Basso toivoo, että ravintoloiden avaamiseen saadaan pian selkeys.

– Meillä on noin 50 asiakaspaikkaa, mutta jos tarvitsee noudattaa turvaväliä, asiakaspaikat puoliintuvat. Sitäkään en tiedä, saako terassipaikkoja olla normaali määrä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut