Pieni ele -keräyksellä tuetaan paikallisesti

Kuntavaalien yhteydessä järjestettävä Pieni ele -keräyksen taustalla on 18 suomalaista vammais- ja terveysjärjestöä, joihin kuuluu noin puoli miljoonaa jäsentä. Länsi- ja Lounais-Suomen alueiden paikallisyhdistyksissä jäseniä on yli 120 000.

Pieni ele -keräyksen tuotosta puolet jää sen kunnan paikallisyhdistysten käyttöön, jossa lahjoitus on annettu, ja puolet jaetaan 18 valtakunnallisen keskusjärjestön kesken. Järjestöt toteuttavat tuen avulla vammaisille ja sairaille muun muassa kuntoutusta, tutkimusta ja tiedotusta sekä hankkivat apuvälineitä, kun taas paikallisyhdistykset käyttävät varat ruohonjuuritasolla esimerkiksi vertaistukeen, virkistystoimintaan ja neuvontaan.

Marjut Aitoniemi toimii Rauman seudun MS-yhdistyksen hallituksessa ja vastaa yhdistyksen Pieni ele -keräyksestä.

– Yhdistys järjestää toimintaa noin 230 jäsenelle ja heidän läheisilleen. Pienen eleen tuotoilla järjestetään muun muassa jäseniltoja, luentoja, liikuntaa, harrastekokeiluja ja kulttuuritapahtumia, Aitoniemi kertoo.

Rauman seudun MS-yhdistyksen jäsenellä, Eurajoella asuvalla Tomi Käkelällä todettiin MS-tauti vuonna 1996. Käkelä pääsee liikkumaan kotona rollaattorin avulla ja pyörätuolilla kodin ulkopuolella. Kuntoutusjaksot auttavat toimintakyvyn ylläpitämisessä ja harrastukset, kuten sydäntä lähellä oleva musiikkiharrastus sekä yhdistystoiminta, avantouinti ja jumppa pitävät kehon ja mielen liikkeessä.

Pieni ele tunnettiin aiemmin Vaalikeräyksenä.