Pieni joukko mopoilijoita pilaa muidenkin maineen – Järjestäjät muistuttavat: "Miitit loppuvat, jos joku hölmöilee"

Kesän ensimmäinen mopomiitti sujui viime viikonloppuna mallikkaasti.

Mopomiitin järjestäjät Patrick Kolehmainen (edessä) ja Veeti Hyvärinen toivovat, että kesällä UPM:n läheisellä suoralla saadaan temppuilla uudestaankin turvallisesti ja luvan kanssa. Osallistujilta he odottavat hyvää käytöstä. "Tällöin saadaan näitä jatkossakin pitää", he painottavat.

Tikkalantien suoralla näkyy edelleen mustia kiihdytysjälkiä viikonlopun miitin jäljiltä. UPM:n tehtaan läheisyydessä sijaitseva kaunis puiden varjostama pätkä on ollut jo pitkään mopoilijoiden suosiossa.

Nytkin ohi kiihdyttää yksinäinen mopoilija. Viime viikonloppuna paikalla temppuili ja kiihdytteli 100–200 mopoilijaa, ja aivan luvan kanssa.

Mopomiittejä koordinoivat Patrick Kolehmainen ja Veeti Hyvärinen saapuvat paikalle tällä kertaa ilman mopoja.

Hyvärinen on tullut haastatteluun vauhdilla suoraan koulusta, ja Kolehmaisen mopo on telakalla.

– Se on hajonnut. Meni rikki viikonlopun miitissä, hän harmittelee.

Vaikka molemmat ovat jo ehtineet ajokortti-ikään, mopoilu on heille edelleen tärkeä harrastus ja miitit mahdollistavat turvallisen ja luvallisen temppuilun mopon kanssa.

Muutama pilaa maineen

Paikallisissa sosiaalisen median ryhmissä on tänä keväänä jo ehditty puhista mopoilijoista ja ilkivallasta.

Kolehmaista ja Hyväristä harmittaa, että muutamat nuoret pilaavat kaikkien mopoilijoiden maineen.

Viime vuonna muutama tällainen "maineen pilaaja" rikkoi kaikki Juhlahovin parkkipaikan lamput. Ne ovat 2 500 euroa kappale, huomauttaa Kolehmainen.

– Teimme tämän hyvin selväksi myös tapahtuman Facebook-sivuilla, että mitään ilkivaltaa ei hyväksytä ja kerroimme myös, mitä esimerkiksi tuollainen lamppu maksaa, hän jatkaa ja osoittaa samalla pylvään nokkaan.

Tällaiset tempaukset haittaavat myös luvan saantia. Ympärillä olevat yritykset suhtautuvat huonojen kokemusten jälkeen nihkeästi mopoilijoihin. Tänä vuonna lupa heltisi kuitenkin kaikilta.

Säännöistä pidettävä kiinni

Viime viikonloppuna poliisi järjesti myös valtakunnallisen mopoilijoiden tehovalvonnan. Miitin osallistujat eivät joutuneet tarkempaan syyniin. Se kertoo siitä, että kaikki sujui hyvin.

– Paitsi pari porilaista poliisia kävi kyselemässä, kun niillä ei ollut tietoa tapahtumasta, Hyvärinen hymähtää.

Kolehmainen ja Hyvärinen ovat tehneet yhteistyötä poliisin kanssa viime vuodesta lähtien. Kaikki on sujunut nuorten miesten mukaan erittäin hyvin.

Myös miiteissä osallistujat ovat käyttäytyneet pääasiassa asiallisesti, mutta se on vaatinut tiukkaa kuria.

– Kaikkeen pitää puuttua, ja kyllä me tarvittaessa tapahtumassa huudettiin, jos jotain ilmeni. Temppuiluun puututaan heti, Kolehmainen sanoo.

Tässä tapauksessa hän tarkoittaa temppuilulla ilkivaltaa, roskaamista ja väärään suuntaan keulimista. Viimeksi mainittu on sekä hölmöä että vaarallista.

Tapahtumille luvassa jatkoa

Kesälle miehet ovat suunnitelleet vielä kolme tai neljä miittiä. UPM:n läheisen suoran lisäksi vakiopaikkoja ovat muun muassa Lakarinkatu ja Maanpääntie.

Sen lisäksi, että miitit tarjoavat turvallisen mahdollisuuden temppuiluun, ne ovat myös yhteisöllisiä tilanteita. Muilta voi kysellä vinkkejä tai tietoa pyöristä.

Homma voi jatkua niin kauan, kuin kukaan ei ala sooloilemaan.

– Ajetaan turvallisesti, niin miitit saavat jatkua, Kolehmainen ja Hyvärinen painottavat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut