Pieni matkatoimisto selviää räätälöityjä matkoja tarjoamalla

Matkatoimistot ovat viime vuosina eläneet murroksien aikakautta.

Reissuun aikovien omatoimisuus nettivarausten tekemisessä ja muutokset matkanjärjestäjien käytännöissä ovat tuoneet alalle haasteen, johon vastaaminen on edellyttänyt vanhojen käytäntöjen viilaamista.

Matka Euran yrittäjä Sari Ruohonen luettelee, että räätälöidyt matkapaketit, erikoistuminen, ryhmämatkat ja oma matkatuotanto ovat asioita, joihin panostamalla pienen toimiston on nykyään mahdollista menestyä kovassa kilpailussa.

– Asiakkaiden tyyli on muuttunut. Perusmatkojakin menee toki yhä, mutta yksilöllisesti räätälöityjä paketteja kysellään aiempaa enemmän. Halutaan esimerkiksi koota paketti, jossa mennään laivalle sinne, tullaan lentäen tänne ja majoitutaan eri paikoissa, Sari Ruohonen kuvailee.

Haasteellisessa tilanteessa ylimääräisten kulujen karsiminen on ollut pienissä matkatoimistoissa välttämätöntä.

Matka Eurakin luopui heinäkuussa liiketilastaan kunnan keskustassa ja päätti siirtää toiminnan kotitoimistoon. Nykyisin yritys tarjoaa matkatoimistopalveluita puhelimen ja sähköpostin välityksellä.

Vaikka reissaajien omatoimisuus on heijastunut matkatoimistojen toimintaan selvästi, yrittäjän mukaan enemmän vaikeuksia on aiheuttanut matkavalikoiman pieneneminen: osa suurista matkanjärjestäjistä, kuten Aurinkomatkat, on luopunut provisioiden maksamisesta, ja pienempiä järjestäjiä on ajautunut konkurssiin.

– Yhden hengen matkatoimistolla ei ole kapasiteettia oman tuotannon tekemiseen, joten matkanjärjestäjistä ollaan hyvin riippuvaisia, Ruohonen luonnehtii.