Pientä elpymistä Raumanjoen taimenkannassa

Kaupunkilaiset ja muutama koululuokkakin kerääntyivät tänään ihmettelemään ja seuraamaan, kun Raumanjokea pitkin kahlasi kaksi Pyhäjärvi-instituutin suunnittelijaa.

– Tuolta olisi tulossa oikein komean kokoinen taimen! katselijat huudahtelivat.

Jussi Aaltonen ja Tero Forssman jättivät kuitenkin tyypillisistä kalamiehistä poiketen suurimmat yksilöt pyytämättä ja keskittyivät pienempiin kaloihin.

– Tavoitteenamme on selvittää nimenomaan taimenten poikastuotannon tilaa, Aaltonen kertoi.

Pareittain Raumanjokea kahlanneet suunnittelijat tainnuttivat kalat sähköllä ja nappasivat ne haavilla mukana kulkeneeseen vesiämpäriin talteen. Tämän jälkeen pyydetyt kalanpoikaset mitattiin, punnittiin ja niistä napattiin solunäytteet, minkä jälkeen poikaset vapautettiin takaisin jokeen.

Solunäytteet lähetetään edelleen Helsingin yliopistoon tutkimuksiin, joissa pyritään selvittämään, missä määrin taimenet ovat omaa Raumanjoen kantaa.

– Aikaisemmin joessa tehdyt vastaavat tutkimukset ovat jättäneet ilmoille kysymyksiä. Lisääntymässä olevia aikuisia taimenia on ollut paljon enemmän suhteessa poikasten määrään, Aaltonen kertoi.

Hän on ollut mukana aikaisemmissakin Raumanjoen tutkimuksissa.

– Poikastuotanto näyttää olleen huomattavasti parempaa kuin aikaisempina vuosina, mutta silti poikasten määrässä ollaan vasta minimitilanteessa verrattuna siihen, mihin pyritään.