Piispa Kaarlo Kalliala uskoo yhdistymisen lisäävän voimavaroja

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala kertoo nauttivansa kirkossa käynnistä muutenkin kuin viran puolesta. Kuva: Pekka Lehmuskallio.

Kun Luviasta tuli 1. tammikuuta virallisesti osa Eurajokea, liittyi samalla myös Luvian seurakunta Eurajoen seurakuntaa. Luvian seurakunnasta tuli Eurajoen kappeliseurakunta.

Tavallaan uudistus on paluu vanhaan, sillä Luvian seurakunnalla on kokemusta Eurajoen kappaliseurakuntana olemisesta jo 1800-luvulta. Alunperin Luvian seurakunta itsenäistyi vuonna 1901.

Mutta miksi kuntien yhdistymistä täytyy seurata myös seurakuntien liitto? Eivätkö maalliset ja kirkolliset yksiköt ole aivan omia organisaatioitaan, toisista erillään? Eivätkö seurakunnat voisi jatkaa elämää kuten ennenkin?

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala piti sunnuntaina piispanmessun ja uuden seurakunnan juhlajumalanpalveluksen Eurajoen kirkossa. Sen jälkeen hän ehti vastata muutamaan seurakuntien yhdistymistä koskevaan kysymykseen.

– Seurakunnant ja kunnat eriytyivät toisistaan vasta 1860-luvulla, eli niiden yhteys on vanha perinne, Kalliala aloittaa.

Minkä verran itsenäisyyttä Eurajoen seurakunnalla ja sen kappeliseurakunnalla Luvialla mahtaa tulla olemaan?

– Sopivasti. Uskon, että itsenäisyyttä tulee olemaan sopivasti, sillä asioista on sovittu yhdessä ja hyvässä hengessä.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.