Pikkukunta haalii päättäjiä kokoon kissojen ja koirien kanssa – tärkeä päätös seisoo ja edessä on jo kolmas yritys

Kahdella aiemmalla kerralla valtuustosalissa ei ole ollut tarpeeksi poliitikkoja.

Pyhärannan tuorein tilinpäätös on jäänyt jo kaksi kertaa hyväksymättä, mutta va. kunnanjohtaja Jukka Laiho uskoo, että kolmannella kerralla tärkeä päätös menee maaliin.

Luurit ovat viime päivinä käyneet kuumana Pyhärannassa päättäjien koolle kutsumiseksi. Syynä on tuleva kunnanvaltuuston kokous, johon tarvitaan aimo kasa varavaltuutettuja. Tulossa on kolmas yritys kunnan vuoden 2022 tilinpäätöksen hyväksymiseksi. Kahdella aiemmalla kerralla valtuuston kokous ei ole ollut päätösvaltainen, koska esteellisiä päättäjiä on niin paljon.

– Varavaltuutettuja on soitettu läpi ja pyydetty jo hyvissä ajoin merkkaamaan kalenteriin, että kaikki kynnelle kykenevät tarvitaan paikalle, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jyrki Nurmi (Yhteinen Pyhäranta) kertoo.

Valtuuston puheenjohtaja Miikka Roos (YP) uskoo, että ensi viikon kokous saadaan viimein päätösvaltaiseksi.

– Olen soitellut ja varmistellut ihmisiltä, että he ovat varmasti tulossa. Nyt näyttää paremmalta, että saadaan kaikki kokoon. Ymmärrän täysin, että varavaltuutetusta tämä ei ehkä tunnu niin isolta asialta, ja omat menot menevät edelle.

Tiukka tulkinta

Kenkä puristaa vastuuvapauksien myöntämisestä tilivelvollisille. Niistä päättämään on jäävejä 13 valtuutettua koko 19 valtuutetun kokoonpanosta.

Vajetta paikkaamaan tarvitaan 7 varavaltuutettua, jotta vaadittava kahden kolmasosan enemmistö olisi kasassa.

Taustalla on esteellisyysmääräysten tiukka tulkinta. Sen mukaan sekä kunnanhallituksen jäsenet että heidän varajäsenensä ovat esteellisiä päättämään vastuuvapauksista.

– Esimerkiksi oma varahenkilöni ei ole osallistunut yhteenkään kunnanhallituksen kokoukseen, mutta Kuntaliiton tulkinta on, että hän on jäävi, Jyrki Nurmi sanoo.

Pykälillä kikkailua

Ovela kikka saattaa kuitenkin taata sen, että vähintään tilinpäätös saadaan joka tapauksessa hyväksyttyä tällä kertaa.

Toisin kuin aiemmin, tulevassa valtuuston kokouksessa tilinpäätös käsitellään omana pykälänään ja vastuuvapaudet omanaan. Näin esteelliset voivat olla mukana tilinpäätöspykälässä.

– 99,9 prosentin varmuudella asia on ihan kuosissa, jos ei jostain syystä tule joukkopakoa valtuustosta, va. kunnanjohtaja Jukka Laiho sanoo.

Kunnan toiminnan kannalta viime vuoden tilinpäätöksen hyväksyminen on olennainen asia.

– Valtionosuuksien maksuperusteena on hyväksytty tilinpäätös. Jos se jäisi kokonaan hyväksymättä, jäisivät Pyhärannalta vuoden 2024 valtionosuudet saamatta, Laiho toteaa.

Vastuuvapaudet myöntämättä

Pyhärannan tillintarkastajat ja tarkastuslautakunta eivät ole puoltaneet vastuuvapauden myöntämistä vuodelta 2022 kunnanhallitukselle sekä aiemmille johtaville viranhaltijoille.

Syynä ovat olleet puutteet muun muassa talouden suunnitteluluvuissa sekä sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan järjestämisessä.

Vastuuvapauksilla on Jukka Laihon mukaan merkitystä lähinnä, jos menneiltä vuosilta paljastuu jotain rikosoikeudellista. Tällöin kunta voi arvioida, ovatko asianosaiset toimineet tuottamuksellisesti.

– Jos vastuuvapaudet myönnetään, katsotaan, että sellainen riski on hyvin pieni, Laiho toteaa.

Kunnanhallitus on omassa vastineessaan sitä mieltä, että vastuuvapaudet voidaan myöntää. Sen mukaan taloudellisten väärinkäytösten mahdollisuudet on suljettu pois tilintarkastajien tekemien talouden tarkastusten myötä.

– Voidaanko myöntää vai ei, sen kukin ratkaisee itse. Henkilökohtainen kantani on, että ei ole niin vakavia virheitä, etteikö vastuuvapauksia voisi myöntää, Jyrki Nurmi sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut