Pikkutytön hengen vaatineesta kolarista valvontarangaistus

Etupenkillä istuneen 2-vuotiaan tytön kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta on langetettu vankeusrangaistukset Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.


Autoa kuljettanut tytön isä tuomittiin kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä erillisessä jutussa vahingonteosta ja virkamiehen vastustamisesta kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen.
Vankeuden sijasta hänelle määrättiin kolmen kuukauden valvontarangaistus. Ajokieltoa hänelle määrättiin kesäkuun loppuun 2016 asti.


Kolmion takaa sivukadulta päätielle peruuttaneen traktorin kuljettajalle oikeus langetti kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.


Hänet tuomittiin kuolemantuottamuksesta, vammantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan oikeudenkäyntikuluja runsaat 3 000 euroa.


Sen sijaan lapsen äidin vaatimaan 10 000 euron korvausvaatimuksiin oikeus ei suostunut.
Lautamiesten ja käräjätuomarin näkemykset erosivat. Käräjätuomarin mukaan kyse oli törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä huolimattomuudesta. Lautamiehistä teko ei ollut törkeä.
Onnettomuus sattui Uudessakaupungissa syyskuussa 2013.


Merilinnuntietä ajanut mies törmäsi eteensä sivukadulta peruuttaneen traktorin peräkärryn renkaaseen kohtalokkain seurauksin. 


Etupenkillä lantiovöillä kiinnitettynä ollut tytär loukkaantui onnettomuudessa niin pahoin, että menehtyi vammoihinsa neljä päivää myöhemmin sairaalassa.


Autoa kuljettanut mies loukkaantui myös vakavasti. Hän sai maksavamman. Kylkiluu ja häntäluu murtuivat ja vasemman jalan polvesta repeytyivät nivelsiteet.
Tapahtumapaikalla on 40 kilometrin tuntinopeusrajoitus. Mies kiisti tuulilasin olleen huurussa tapahtuma-aikaan mutta sanoi auringon lyöneen silmiin niin, että näkyvyys oli osittain kadonnut. Hän ehti nostaa jalan kaasupolkimelta, kun pamahti.


Traktoria peruuttanut mies puolestaan kertoi katsoneensa huolellisesti molempiin suuntiin varmistaessaan turvallisen peruuttamisen. Liikenteen ohjausta paikalla ei ollut. Hän oli jo ylittänyt tien keskiviivan havaittuaan lähestyvän auton. 
Traktorin katolla olevan majakan olisi pitänyt näkyä aamuauringossakin. 


Syyttäjän väitteelle tuulilasin huurtumisesta eivät lautamiehet löytäneet näyttöä. Oikeudessa lautamiehet katsoivat tytön isän syyllistyneen liikenteen vaarantamiseen ja kuolemantuottamukseen. Käräjätuomari oli näkemyksessään tiukempi. Tuomari katsoi olevan ilmeistä, ettei kuljettaja ole pystynyt näkemään ja seuraamaan liikennettä tarvittavassa määrin. Hän on laiminlyönyt olosuhteiden vaatiman huolellisuuden noudattamisen ja ottanut tietoisen riskin.