"Pilkkijä ja joutsen pärjäävät ohuellakin jäällä"

Rauman edustan jäälle ei ole vielä mitään asiaa ilman erikoisvarusteita.

Syväraumanlahden venelaitureiden tuntumassa ja etäämmälläkin saaristossa on nähty jo pilkkijöitä, jotka ovat uskaltautuneet jäälle kokeilemaan onneaan, vaikka muutaman metrin päässä sorsat polskuttelevat avovedessä.

– Pilkkijä ja joutsen pärjäävät ohuellakin jäällä, heittää Rauman merivartioaseman vanhempi merivartija Arto Kallio sarkastisesti.

Hänen mukaansa raumalaiset ovat kuitenkin onneksi varsin hyvin ymmärtäneet pysyä poissa meren jäältä.Jää on Rauman saaristossa vielä heikkoa. Kylmäpihlajan länsipuolella velloo avovesi, mikä omalta osaltaan vaikuttaa sisäsaariston vesialueiden jäätymisnopeuteen.

Vesi virtaa avomereltä hyvin Selkämeren kapealle saaristokaistaleelle ja kuluttaa jäätä alapuolelta.

Lisäksi paksulti satanut lumi toimii tehokkaana eristeenä.Saariston virtapaikat ovat erityisen ongelmallisia, sillä niitä on vaikea havaita lumipeitteen alta.

– Itse en kyllä lähtisi seikkailemaan saarien väliin. Pienet merenlahdet ovat saaneet jonkinlaisen jääpeitteen, mutta niillekään en kehottaisi menemään ilman erikoisvarusteita. Pilkkihaalarit ja naskali on aika vaatimaton yhdistelmä tällä hetkellä. Pelastautumispuvussa ei niin haittaa, vaikka jäihin pulahtaisi useammankin kerran, Kallio huomauttaa.

Kallion mukaan talvikalastajien ja ulkoilijoiden olisi nyt syytä malttaa odottaa pidempiä pakkasjaksoja.

– Mekin vältämme menemästä moottorikelkalla jäälle, vaikka tietäisimmekin, että kyseisessä kohdassa jää kantaa. Tilanteet muuttuvat nopeasti, ja jo seuraavana päivänä jää voikin pettää. Emme siis halua jättää lumeen jälkiä, ettei joku lähde seuraamaan niitä. Kun yksi kulkee jostain, niin helposti toinen tulee perässä.Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Patrick Eriksson on Arto Kallion kanssa samaa mieltä; nyt kannattaa vielä odottaa kylmempää säätä.

– Selkämerellä jään paksuus on hyvin vaihtelevaa. Jäähavainnoitsijamme Merikarvialta ja Raumalta ovat raportoineet, että sisävesillä jään paksuus voi vaihdella viidestä kahteenkymmeneen senttimetriin. Lumen vuoksi jään paksuutta on vaikea arvioida silmämääräisesti.

Rauman saaristossa on paikkoja, joissa meri pysyy sulana läpi koko talven. Hollmingin kalakerho ja Rauman kaupungin ympäristövirasto järjestivät vuonna 2003 kyselyn sulapaikoista. Kyselyn pohjalta laadittiin kartta, joka julkaistiin Rauman kaupungin Selkämeren kansallispuisto -projektissa.

Kartta löytyy nyt esimerkiksi Selkämeren ystävien nettisivuilta.

– Se on aivan loistava julkaisu. Siitä kannattaisi ottaa muuallakin mallia, Eriksson hehkuttaa.Erikssonin mukaan Selkämeren rannikolla meriveden lämpötila on 1-asteista, ulapalla jopa yli 3-asteista. Vaaditaan siis pidempiä pakkasjaksoja, jotta jäätä alkaa muodostua enemmän.

– Keskilämpötilan pitäisi olla jossain –15 asteen paikkeilla vähintään kolme viikkoa ja pidempäänkin, jotta jääkansi vahvistuisi. Kyllähän saariston reunamillakin jäät ovat jo paksuuntuneet, mutta jäänmuodostus on hidasta lumen, virtaavan veden, tuuliolosuhteiden ja lämpötilavaihtelujen vuoksi.

Jääasiantuntija Erikssonin mukaan kuluvasta talvesta on tulossa varsin tyypillinen.

– Ihan normaalia talvikeliä on tiedossa. Kunhan näistä lumisateista päästään, niin odotettavissa on viikko, pari eteenpäin 10–15 asteen pakkassäätä.

Jäätilanteenkin pitäisi siis näin ollen parantua Rauman edustalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut