Pimeän energian valjastajat


Levysoittimen lautasella pyörivä Syntetisaattoriorkesteri Galaksin Pimeää energiaa EP aiheuttaa kuuntelijassa välittömän nostalgia-aallon, vaikka kyseessä on uunituore levy.
Suuri osa levyllä käytettävistä soittimista on näet vanhoja analogisia syntetisaattoreita, joita Peik Erhola ja Heikki Vastiala ovat pikkuhiljaa keräilleet.
Jotkut elektroniseen musiikkiin perehtyneistä ihmettelevät varmasti, miksei luoteta nykyteknologiaan. On Pimeää energiaa -levyllä käytetty toki uuttakin analogista tekniikkaa.
– Erilaiset syntikat toimivat inspiraation lähteenä meille, raumalainen, nykyään Virroilla opiskeleva Heikki Vastiala kertoo.
Tämän viikon lauantaina raumalaiset pääsevät ihmettelemään Galaksin laitteita Kahvila Sopissa, jossa duo järjestää levynjulkaisukeikan.
– Sellaista ei kyllä usein näe. Meillä on nelisenkymmentä kiloa elektroniikkaa lavalla. Pelkkien johtojen vetämiseen menee kolme varttia.


Analogiset laitteet
läppäriä vaativampia


Syntetisaattoriorkesteri Galaksi sai alkunsa pari vuotta sitten, kun Heikki Vastiala ja Peik Erhola aloittivat opiskelunsa Virroilla Tampereen ammattikorkeakoulun digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin linjalla, joka on osa viestinnän koulutusohjelmaa.
– Oikeastaan Galaksin ensimmäisessä levyssä yhdistyvät kaikki ne asiat, joita olemme koulussa opiskelleet. Koulusta on ollut tässä pitkässä prosessissa valtavasti hyötyä, Vastiala pohtii.
Vaikka Pimeää energiaa EP:llä analogiset syntetisaattorit ja rumpukoneet ovat äänessä, se ei tarkoita sitä, että koneiden käyttäminen onnistuisi vain yhtä nappia painamalla. Laitteita täytyy ohjelmoida uudelleen ja se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.
– 2000-luvulla musiikissa on yleistynyt se, että kuka tahansa voi tehdä pelkällä läppärillä levyn. Analogiset laitteet vaativat paljon enemmän.
 

Vanhoja laitteita
vaikea löytää


Etenkin vanhempia syntetisaattoreita ei ole helppoa löytää, joten Erhola ja Vastiala ovat hankkineet laitteensa ajan kanssa internetin myyntipalstoilta.
Heikki Vastialan tärkein soitin tällä hetkellä on Doepfer Dark Energy -syntikka, joka soi jokaisella Pimeää energiaa EP:n kappaleella.
– Analogisissa laitteissa on persoonallisempi ääni, jos vertaa esimerkiksi tietokoneella tuotettuun ääneen, joka on paljon kliinisempi.
Osa Galaksin laitteista on uusia, sillä eri valmistajat tekevät niitä edelleen kysynnän vuoksi.
 

Julkaisu vain
vinyylille


Pimeää Energiaa EP julkaistaan ainoastaan 12-tuumaisena vinyylilevynä. Heikki Vastiala kertoo, että  tämä oli heille alusta asti hyvin tärkeää.
– Tämä vinyylilevy on jo esineenä paljon hienompi ja arvokkaampi kuin cd. Levyn grafiikka ja kansien tekstit pääsevät tässä oikeaan arvoonsa.
Musiikkia mp3-muodossa Vastiala ei suuremmin arvosta.
– Kukaan ei tiedä, miten kauan ne säilyvät. Vinyylilevy on käyttökelpoinen niin kauan kun sen joku rikkoo.
Vinyylilevyjä dj-keikoilla soittava Vastiala kertoo ostaneensa cd-levyn viimeksi kymmenen vuotta sitten. Hänen kaikki levyostoksensa ovat nykyisin vinyylejä.
– Kun vinyylilevyn laittaa soittimeen, sitä kuuntelee hätäilemättä. Se on juhlava hetki.
Syntetisaattoriorkesteri Galaksin juhlavia vinyylihetkiä myydään suomalaisten lisäksi nyt myös saksalaisissa ja englantilaisissa levykaupoissa. Raumalaiset voivat ostaa levynsä suoraan lauantaina Sopin keikalta.

Syntetisaattoriorkesteri Galaksin levynjulkistamiskeikka la 25.5. Kahvila Sopissa kello 22.