Pisarat inspiroivat valokuvaajia kautta Suomen – Rauman kameraseura isännöi kameraseurojen liiton teemanäyttelyä

Raati sai ruodittavakseen 1 500 kuvaa.

Rauman kameraseura opn valinnut kuvat kameraseurojen liiton teemanäyttelyyn, joka avautuu Raumalla lauantaina. Puheenjohtaja Sanna Kinnusella on kädessään Antti Seppälän Punainen pisara ja Teemu Laulajaisella Tytti Valkaman Kupliva.

Pisaroita, valuvaa vettä ja jopa saunan höyryjä. Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttelyn neste-teema innosti valokuvaajia kautta Suomen tarjoamaan töitään teemanäyttelyyn, joka tänä vuonna järjestetään Raumalla.

Näyttelyyn saatiin yli 1 400 teosta liki pariltasadalta kuvaajalta kaikkiaan 38 seurasta. Rauman kirjastossa avautuneen näyttelyyn, jossa on esillä sekä paperivedoksia että kuvaruudulta pyörivä kuvasarja, hyväksyttiin lopulta 338 valokuvaa. Kirjaston näyttelytilassa on 60 valokuvaa.

Raati valitsi ja palkitsi

Näyttelyn kolmihenkisellä valintaraadilla oli kelpo urakka valita näyttelykuvat. Tämän vuoden teemaa valintaraadissa istunut Mikko Vapanen Rauman kameraseurasta pitää onnistuneena.

– Joskus teemat ovat sellaisia, etteivät ne aukene kuvista selkeästi. Nyt kaikki kuvat olivat teemaan sopivia, aihe on oivallettu hienosti ja sitä on käsitelty monipuolisesti.

Näyttelyyn valittuja kuvia hän pitää läpileikkauksena siitä mitä kameraseuroissa tänä päivänä kuvataan.

– Valikoimassa on sekä dokumentaarisia että fiktiivisiä, sekä klassiseen valokuvaukseen perustuvia kuvia että digitaalisella kuvakäsittelyllä aikaan saatuja hyvinkin virtuoosimaisia kuvia. Parhaimmat kuvat ovat aivan huikeita, Vapanen kiittelee.

Näyttelyssä on erikseen sarjat väri- ja monochromekuville, jotka voivat olla myös muuta kuin perinteistä mustavalkoista. Nuorille valokuvaajille on oma sarjansa.

Kolmihenkinen raati myös valitsi sarjojen parhaimmiston jakamalla kunniakirjoja. Raumalle saatiin yksi kunniamaininta, sen sai Teemu Laulajainen kuvallaan Waterman.

Raati valitsi Mielikuvakseen Kuopion Kameraseuraa edustavan Seppo Hinkulan valokuvan Four men in the sauna. Raadin valinta näyttelyn parhaimmaksi seuraksi oli Kameraseura Mielikuva Ylöjärveltä.

Valintaraadin muut jäsenet olivat kameraseurojen liittoa edustanut Matti J. Niemi ja Tiina Poimio Rauman kameraseurasta.

Raumalla viimeksi 2013

Kameraseurojen liitolla on vuosittain kaksi näyttelyä, edellisen kerran Raumalla on järjestetty näyttely 2013. Valmistautumistyö aloitettiin jo kolme vuotta sitten, kertoo Rauman kameraseuraa viime vuodesta johtanut Sanna Kinnunen.

– Näyttely on vaatinut paljon työtä näyttelytiimiltä sekä kuvien kehystykseen ja pystytykseen osallistuneilta talkooporukoilta. Hienoa, että se saatiin Raumalle muutaman vuoden tauon jälkeen, hän toteaa.

Teemanäyttelytiimi on vastannut myös näyttelykatalogin tekemisestä. Avajaisia vietetään kirjastossa tänään.

– Näyttelyavajaisia on pystytty järjestämään livenä viimeksi 2019 syksyllä, joten on tosi hienoa saada kokoontua kasvotusten Raumalla muiden liiton jäsenseurojen edustajien kanssa.

Rauman kameraseuralla on pitkä historia, sillä yhdistys vietti kolme vuotta sitten 80-vuotispäiviään. Jäseniä on tällä hetkellä 70.

Suomen kameraseurojen liiton teemanäyttely Rauman pääkirjastossa 27.11–11.12.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut