Pitkä sähkökatko on kaupassa paniikin paikka – Lapinpadassa oli katastrofi viiden minuutin päässä

Lapinpadassa oli maanantaina hilkulla, ettei ruokaa lähtenyt massoittain hävikkiin.

Lapissa K-market Lapinpadassa oli maanantaina katastrofi lähellä. Lapin keskustaa koetelleen sähkökatkon takia lämpenivät sekä kauppa että kauppias.

– Jos olisimme olleet vielä viisi minuuttia ilman sähköjä, olisin tilannut pihalle vaihtolavan, jonne olisi kannettu kaikki kylmätuotteet. Oli pakko asettaa selkeä takaraja tilanteelle, kauppias Saku Vätti kertaa kriittisiä hetkiä.

Samalla hetkellä, kun Vätti oli tuonut päätöksensä julki, lävähtivät sähköt päälle.

Kassat pysyvät auki puoli tuntia

Poikkeustilanne alkoi aamulla puoli kymmenen jälkeen.

– Sain puhelun henkilökunnalta, että mitä nyt tehdään. Ei muuta kuin kauppa asiakkaista tyhjäksi ja ovet kiinni.

Varavirtajärjestelmän avulla kassat pysyvät toiminnassa puolisen tuntia, jotta kaikki sillä hetkellä kaupassa olevat asiakkaat ehtivät maksaa ostoksensa.

– Sitten vain odoteltiin, sillä yleensä sähkökatkot menevät nopeasti ohi. Edellinen pitkä sähkökatko taisi olla vuonna 2015, kun olimme juuri aloittaneet Lapissa, nykyään myös K-Supermarket Eurajoen Portissa kauppiaana toimiva Vätti muistelee.

Vuoden 2015 kokemusten takia Lapinpadassa tehtiin vuonna 2016 iso remontti, jossa kansitettiin pakastealtaat ja laitettiin maitokaappeihin ovet. Tuo remontti osoittautui nyt järki-investoinniksi.

– Avoimme ovia ja kansia mahdollisimman vähän. Vielä noin kolmen tunnin jälkeen pakastealtaassa oli -16 astetta. Seurasimme tilannetta koko ajan sekä mittaamalla että aistein. Maitotuotteita veimme jo myös ulos.

Kuin ihmeen kaupalla hävikiltä vältyttiin

Sähköt tulivat kertaalleen hetkellisesti päälle, mutta siitä ei paljoa apua ollut. Kaikkineen kauppa oli vailla sähköjä nelisen tuntia.

– Onni onnettomuudessa oli, että altaissa oli paljon massaa. Sekin auttoi pitämään kylmää. Ja onneksi ei ollut kesä. Silloin olisimme olleet hukassa, Vätti huokaa.

Toisaalta jos suuri määrä tavaraa olisi mennyt hävikkiin, olisivat vahingot olleet kymmenien tuhansien eurojen suuruisia. Nyt tavaraa ei mennyt pilalle.

– Toki meillä on vakuutukset, mutta se olisi ollut valtava työ, jos olisimme joutuneet tyhjentämään kaapit ja altaat. Eikä korvaavaa tavaraa olisi saanut kovinkaan nopeasti. Ehdin jo kysellä Keskosta, mitä on saatavilla.

Lapinpadassa ei ole kirjallisia kriisiohjeita. Kauppiaan mukaan henkilökunta on niin kokenutta kaupanalan väkeä, että kaikilla on selkäytimessä, miten tällaisessa tilanteessa toimitaan.

Paikalle tilattiin luottokorjaajat

Vaikka hävikkiä ei tullut, jouduttiin tappiopuolelle kirjaamaan kylmäkoneiden ohjainlaitteiden vioittuminen, kun sähköt palasivat vaillinaisena eli niin, että kaikki vaiheet eivät olleet päällä. Siitäkin kaupassa selvittiin, sillä Vätti oli hälyttänyt valmiiksi paikalle omat luottokorjaajansa.

– Tässä on oppinut kantapään kautta, että kannattaa varautua. Kun heille soittaa, he tietävät heti, että nyt on oikeasti hätä. Kukaan ei kieltäytynyt tulemasta.

Ja toki tappiosarakkeeseen jäi neljän tunnin myynnin menetys.

Muillakin häiriöitä palveluissa

Kauppaan pyrki katkoksen aikana kymmeniä asiakkaita. Heistä valtaosa ymmärsi Vätin mukaan tilanteen.

Kauppa ei nykyään toimi ilman sähköä. Sähköä tarvitaan jo ulko-oviin. Sähköllä toimivat myös muun muassa kassat, vaaka ja pulloautomaatti. Kylmäkaappeja ja -altaita ei saa avata sähkökatkon aikana, jottei kylmä karkaa.

Pahimmin sähkökatkos koetteli kiinteistöä, jossa Lapinpadan lisäksi majailevat apteekki ja Lapin Osuuspankki. Apteekissa ei pystytty noin kolmeen tuntiin toimittamaan asiakkaille reseptilääkkeitä.

Osuuspankki piti ovet koko ajan auki, mutta esimerkiksi raha- ja viestiliikenne olivat poikki.

Muualla keskustassa oli paremmin asiat, mutta esimerkiksi Lapin Sale joutui pitämään ovet kiinni aamulla tunnin verran.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut