Pitkään hoitoa jonottaneiden osuus romahti vuoden takaisesta, mutta on taas kasvussa

Satakunnassa osuus oli elokuussa noin kuusi prosenttia, kun lukema vuotta aiemmin oli yli 17 prosenttia.

| Päivitetty

Kiireettömään sairaalahoitoon puoli vuotta jonottaneiden osuus on romahtanut Satakunnassa vuodentakaiseen verrattuna, mutta on toisaalta noussut keväästä. KUVA: arkisto/Juha Sinisalo

Koronapandemian helpottuminen näkyy erikoissairaanhoidon jonotilanteessa selvästi.

Noin kuusi prosenttia kiireetöntä sairaalahoitoa odottavista oli elokuun lopussa jonottanut Satakunnan sairaanhoitopiirissä ylli 180 vuorokautta eli puoli vuotta. Varsinais-Suomessa lukema oli hieman alle viisi prosenttia.

Luvut ovat varsinkin Satakunnassa selvästi parempia kuin vuotta aiemmin, jolloin puoli vuotta jonottaneiden osuus oli  peräti 17,6 prosenttia. Varsinais-Suomessa osuus ei tuolloinkaan ollut kuin 6,4 prosenttia.

Syksyä kohden suunta näyttää toisaalta kääntyneen lievästi ylöspäin, sillä vielä huhtikuussa Satakunnan sairaanhoitopiirissa puoli vuotta jonottaneiden osuus oli 4,6  ja Varsinais-Suomessa 3,7 prosenttia. Nousua kevääseen oli siis molemmissa noin yksi prosenttiyksikkö.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Vielä ollaan kaukana 2010-luvusta

Luvut selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastosta. Koko maassa kiireetöntä hoitoa odotti elokuun lopussa 140 000 potilasta.

Yli puoli vuotta jonottaneiden osuus oli suurin Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (24%) ja pienin Etelä-Savossa (0,2%).

THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuomisen mukaan puoli vuotta odottaneiden hoitoonpääsyä on pyritty nopeuttamaan.

– Tässä on myös onnistuttu hyvin, hän sanoo tiedotteessa.

– Uusia potilaita tulee kuitenkin koko ajan lisää, ja uudetkin potilaat on hoidettava heidän hoidon tarpeensa kiireellisyyden mukaan. Lisäksi henkilökuntapula sekä kesän 2021 normaali lomakausi ovat hidastaneet hoitovelan purkamista.

Vaikka tilanne on parantunut, ollaan valtakunnallisesti vielä hyvin kaukana vuosien 2013-2019 lukemista. Tuolloin yli puoli vuotta jonottaneita oli elokuun lopussa vain noin 2 000 vuosittain.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut