Pitkäjärvenkallioille on tulossa kymmenen vuoden jatkolupa

Kallion murskauksesta on aiemmin kiistelty kiivaasti aina korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti.

| Päivitetty

Kaupunki on myöntämässä kymmenen vuoden jatkoajan kiviaineksen ottamiselle Vermuntilan Pitkäjärvenkallioilla.

Rauman Murske on hakenut toiminnalleen uutta maa-aineslupaa ensi viikolla kokoontuvalta Rauman ympäristö- ja lupalautakunnalta. Esityksen mukaan lupa myönnettäisiin vuoteen 2033 saakka.

Yva ei tarpeen

Pitkäjärvenkallioiden louhinnasta ja murskauksesta kiisteltiin kiivaasti kymmenkunta vuotta sitten. Kiista koski erityisesti louhinta- ja murskaustoiminnan aiheuttamia haittoja ympäristölle ja lähialueen asukkaille.

Maa-ainesluvasta väännettiin kättä aina korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti. Kalliokiviaineksen ottaminen alkoi suuremmassa määrin, kun lupa sai lainvoiman vuonna 2014.

Myös kaupungin myöntämästä ympäristöluvasta valitettiin hallinto-oikeuteen, joka kuitenkin hylkäsi valituksen.

Oikeusprosessin yksi lopputulema oli päätös siitä, ettei kohteeseen tarvitse soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (yva).

Miljoonia kuutioita

Rauman Murske kertoo hakemuksessaan, että sen tavoitteena on ennen pitkää louhia noin 19 hehtaarin laajuinen alue, kun Pitkäjärvenkallioiden koko pinta-ala on noin 22 hehtaaria.

Kiviainesta tulisi arviolta kolme miljoonaa kuutiometriä. Tähän mennessä kalliota on louhittu noin 40 000 kuutiometriä.

Nyt haettu maa-aineslupa koskee vajaan neljän hehtaarin alaa, josta on aikomus louhia kymmenen vuoden aikana 560 000 kuutiometriä kalliota.

Erimielisyyttä yhä

Joukko yksityishenkilöitä jätti hakemukseen muistutuksen, jossa vastustetaan maa-ainesluvan myöntämistä sekä vaaditaan ympäristöluvan kumoamista. Perusteet liittyvät muun muassa asumisviihtyvyyteen ja ympäristöhaittoihin.

Myös Rauman Latu jätti hakemukseen muistutuksen, sillä niin sanottu Seitsemän järven retkeilyreitti kulkee alueen vierestä. Yhdistys on huolissaan siitä, että kiviaineksen otto saattaisi katkaista reitin.

Lautakunnan päätösesityksessä kuitenkin todetaan, ettei estettä luvan myöntämiselle ole.

– Ottamisalueen luontoarvot on selvitetty aiempia maa-aineslupia myönnettäessä. Tämän jälkeen ei ole ilmennyt sellaista uutta, joka aiheuttaisi esteen maa-ainesluvan myöntämiselle muuttuneiden luonnon- ja maisemaolosuhteiden perusteella, ympäristönsuojeluinsinööri Nina Kivimäen laatimassa päätösesityksessä mainitaan.

Lupa olisi voimassa vuoteen 2033.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut