Pitkän syksyn vahvoja vastakohtia

Sumuisen kosteaa, ruskan jälkeistä loppusyksyä Äyhönjärvellä. Kuva: Rauno Uusitorppa

 Kuin suoraan ilmastomalleista luettua. Se on ensimmäinen ajatus, jonka kulunut marraskuu ja toistaiseksi nähty joulukuu ovat tuoneet mieleen.

Hyvin leuto ja jatkumistaan jatkunut syksy ei ole oikeastaan vieläkään muuttunut talveksi – ainakaan sellaiseksi, jota me olemme tottuneet sellaisena pitämään.

Merkillepantavaa ovat olleet myös nopeat säänvaihtelut joinakin viikkoina.

Kovaa ja jopa myrskyisää tuulta on riittänyt, samoin sadetta aina kyllästymiseen saakka. Veden runsaus on saanut Rauman seudun pienet jokivesistöt tulvimaan kuin keväällä ikään.

Paksu pilvipeite on sääntö, aurinko poikkeus. Jääkannen tulosta ei ole tietoakaan sen enempää järvissä kuin meressäkään.

Paikoin on nähty kasvien aloittavan uudelleen kukintaansa. Rauman seudulta löytyi jopa kukkiva valkovuokko.

Kaikki tämä näkyy hyvin Facebookin LS Luonto-ryhmään lähetetyissä luontokuvissa.

Ilmastoennusteiden mukaan lounaisen Suomen talvet tulevat olemaan melko lailla tämän oloisia, vaikka Pariisin ilmastokokouksessa tehdyn sopimuksen päästövaikutukset tulisivat voimaan täysimääräisesti.

Liity mukaan LS Luonto -ryhmään!

Eurajoen peltolakeuksilla saattoi silmänräpäyksen verran aistia talvea. Kuva: Mervi Salonen Marraskuun lopun kova tuuli on ollut ainakin kovapäisten surffaajien mieleen. Kuva: Arto Takkinen Valkovuokko kukki vielä (vai pitäisiko sanoa jo?) marraskuun puolivälissä Eurassa. Kuva: Vesa Ala-Hakula Ensilumi tuli ja meni Pyhärannan Kakonjärvelläkin marraskuun viimeisellä viikolla. Kuva: Mirja Kotiranta Maisema ehti olla päivän-pari jo vähän talvinen, vaikka vedet pysyivätkin sulina. Veden runsaus  on näkynyt kaikkialla. Kuva: Sanna Lujala Otanlahti ei näytä ilta-auringon kultaamana joulukuussa sen talvisemmalta kuin syyskuussakaan. Kuva: Rauno Uusitorppa Onko Santtionrannassa elokuun loppu,  joulukuun alku vai ehkä maaliskuu? Kuva: Marjut Makkonen Pelto-orvokki on hiukan poikkeuksellinen joulukukka. Kuva: Marja-Liisa Paavola Myös metsäorvokki yrittää aloitella kukintaa joulukuussa. Kuva: Marja Janhu Pohjoisessa talvi on nytkin talvisempi kuin meillä. Siksi koskikarat ovat tulleet tuttuun tapaan etelänmatkalle muun muassa Kauttuankoskelle. Kuva: Leena Väinölä Ensilumen ihme jäi hetkelliseksi. Kuva: Marja-Liisa Paavola Voimakas matalapaine ”imee” meriveden korkealle. Kun jääkantta ei ole, rannoilla voi tulvia läpi talven. Kuva: Mervi Kivistö Runsaat sateet ovat synnyttäneet talvitulvia muun muassa Eurajokivarressa. Kuva: Marjo Nieminen Laitilan Pahojoki nousi itsenäisyyspäivän tienoilla pelloille ja loi melkein järvimaiseman. Talvitulvat vievät mennessään runsaasti ravinteita Selkämereen. Kuva: Marjo Kylä-Kaila Kovia tuulia on ollut riittämiin. Kuva: Marja Äijälä Lumeton maisema ja punainen auringonnousu. Ei näytä joulukuiselta tämäkään. Kuva: Leena Väinölä Kovia tuulia on tänä syksynä riittänyt. Kuva: Jenni Järvenpää Pyhäjärvellä ei ole jäistä tietoakaan. Jos kantti kestää, veneilläkin voisi. Kuva: Eila Blomqvist