Pitsi elää Raumalla nyt myös seinäpinnoissa – Lelia Byronin muraaleissa nypläävät eri-ikäiset raumalaiset

Suomen suvessa työskentely on tarjonnut yllätyksiä. Amerikkalaistaiteilija nauraa, että kaikenlaista säätä on ollut tarjolla paahteesta vesisateeseen.

Lelia Byron kuvaa raumalaista pitsiperinnettä muraaleihin. Kesän Raumalla viettänyt taiteilija toteuttaa residenssisnä aikana kaksi seinämaalausta. Taustalla näkyvän sähkömuuntajan hän maalaa kauttaaltaan.

– Huomenta, huikkaa koiransa kanssa ohikävelevä Hannu Haapanen kuvataiteilija Lelia Byronille.

Byron on juuri laskeutunut alas maalaustelineeltään. Hänen toinen muraalinsa on näinä päivinä valmistumassa Pormestarinhaan sähkömuuntamon seinäpintaan.

Haapanen on monen muun alueen asukkaan tavoin seurannut maalausten valmistumista. Vähän matkan päässä Kaunisjärvenpuistossa sijaitsevan vedenpumppaamon seinän muraali on jo valmis.

– Muraalit sopivat ympäristöön hyvin toisin kuin graffitit, toteaa Haapanen.

Julkinen teos inspiroi

Byron on ilahtunut raumalaisten osoittamasta mielenkiinnosta: moni on käynyt Haapasen tavoin juttusilla.

– Ihmiset ovat olleet ihania! Minut on toivotettu todella tervetulleeksi. On hienoa, että voin omalla työlläni olla aktivoimassa näiden tilojen käyttöä, tuoda ihmisiä puistoon ja tänne johtavalle polulle. Oikeastaan tästä pitäisi tehdä Pitsipolku, taiteilija miettii.

Pitsiperinne elää seinässä

Byronin raumalaiseen pitsiperinteeseen linkittyvät muraalit saivat tavallaan alkunsa jo hänen ensimmäisellä Raumars-visiitillä 2020. Tuolloin taiteilija työskenteli koululaisten kanssa.

Kesäkuussa 2022 Byron palasi ja haastatteli sekä valokuvasi pitsinnyplääjiä. Varsinainen maalaustyö alkoi konkretisoitua heinäkuussa: molempien tilojen seinään on syntynyt kuvastoa pitsinnypläyksestä. Muraalien ihmiset ovat raumalaisia nyplääjiä.

Byron sanoo olevansa kiinnostunut metaforista. Maalauksissa pitsinnypläys on sosiaalisen kudoksen vertauskuva, joka yhdistää ihmisiä, sukupolvia ja on perinteiden jatkumo.

– Pitsi yhdistää myös nämä kaksi muraalia toisiinsa, Byron sanoo.

Hän näkee seinämaalaukset myös osana aiempien teostensa ketjua.

New Yorkista lähtöisin olevan taiteilijan erityisen kiinnostuksen kohde on yhteisötaide. Myös teosten tekeminen julkiseen tilaan viehättää.

– Silloin ne ovat suuren yleisön saavutettavissa, yhdistävät ihmisiä ja rohkaisevat heitä kuvittelemaan, ajattelemaan ja keskustelemaan.

Säällä kuin säällä

Sähkömuuntamon ja vedenpumppaamon röpelöiset seinäpinnat eivät ole olleet kaikkein helpoimpia maalausalustoja ja kuvien tekemisessä on Byronin mukaan ollut oma haasteensa.

Värimaailmaa muraaleihin hän on hakenut muun muassa taivaasta ja ympäröivästä kasvustosta.

– Värit ovat energisiä, mutta kuitenkin sellaisia, jotka sopivat tilaan.

Suomen suvessa työskentely on sekin tarjonnut yllätyksiä. Byron nauraa, että kaikenlaista säätä on ollut tarjolla paahteesta vesisateeseen.

Teoksia maailmalla

Yhdysvalloissa asuvan Lelia Byronin viimeaikaisia töitä ovat muun muassa muovijätteestä tehty julkinen veistos Madisonissa Yhdysvalloissa, kierrätysmuoviveistokset Portugalissa, maalaussarja kahvinviljelijänaisista Kolumbiassa ja sarja maalauksia amerikkalaisista työntekijöistä, jotka taistelevat oikeuksistaan.

Byronilla on kuvataiteen kandidaatin tutkinto Carnegie Mellon -yliopistosta ja hän on kuvataiteen maisteri Chelsea College of Artsista Lontoosta.

Taiteilijan työskentelyn Suomessa sponsoroi Finlandia Foundation USA.

Pitsien ketjussa / Following the thread -seinämaalausten julkistustilaisuus pidetään maanantaina 25.7. klo 18. Tilaisuus alkaa Kaunisjärvenpuiston itäpäässä sijaitsevalta Rauman Veden vedenpumppaamolta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut