Pitsikaupungin joulu houkuttelee ensin lapsiperheitä – Lasten joulumaa Poselliin, Kitukrännistä maailman pienin joulukatu, tulossa suuri jouluspektaakkeli

Joulumaahan tulee perinteistä jouluista valoa ja ääntä, ehkä sadoittain tonttuja ja pienoisrautatie. Kitukränniin saadaan taiteilija Jaakko Niemelän valo- ja ääni-installaatio, kertoi Rauman museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari.

| Päivitetty

Rauman kaupunginhallitus on päättänyt tehdä Rauman tunnetuksi joulukaupungiksi. Niin on tässäkin aviisissa kerrottu vuoden mittaan. Keskiviikkona kerrottiin mitä joulukaupunki käytännössä tarkoittaa. Hankkeen päätontuksi määrätty kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen korosti, että tänä vuonna päästään vasta alkuun.

Nyt esiteltiin "pitsikaupungin joulu", jota markkinoidaan Suomen kauneimpana joulukaupunkina. Ydintarinassa seikkailevat tontut.

– Ydintarina on punainen lanka, joka auttaa myös yrittäjiä kehittämään omia jouluisia tuotteita ja palveluita.

Visuaalisessa ilmeessä on lumipitsitähtiä ja Vanhan Rauman puutaloja.

– Vuosi vuodelta saadaan lisää elementtejä. Esimerkiksi suuri jouluspektaakkeli toteutetaan vasta ensi vuonna, sanoi Saarinen.

Joulukaupungille palkataan myös tuottaja.

"Joulukaupunki ei jyrää vanhoja tapahtumia"

Tulevaksi jouluksi saadaan sentään jotain uutta. Esimerkiksi "maailman pienin joulukatu" Kitukränniin ja lasten joulumaa Poselliin.

– Joulumaahan tulee perinteistä jouluista valoa ja ääntä, ehkä sadoittain tonttuja ja pienoisrautatie. Kitukränniin saadaan taiteilija Jaakko Niemelän valo- ja ääni-installaatio, kertoi Rauman museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari.

Joulukuussa 2022 Raumalla on tarjota suuri spektaakkeli: joulun ajan tapahtumia kuvaava liikkuva näytelmä ulkotiloissa Vanhassa Raumassa.

- Sellaisia ei juuri ole näin isosti tuotettu ainakaan Suomessa jouluna. Se vaatii satojen raumalaisten sitoutumista, sanoi Kupari.

Hän painotti, ettei joulukaupunki jyrää vanhoja hyviä tapahtumia. Joulun avaus, Tonttujen yö, joulurauhanjulistus ja muut tutut otetaan saavat vain rinnalleen uutta.

– Lumen-valotaideviikko on saatu vähän lähemmäs joulun aikaa, tammikuun alkupuolelle, jotta sekin tukisi joulukaupungin teemaa, paljasti Kupari.

Materiaalit kaikkien vapaassa käytössä

Rauman kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoi, että järjestäjät voivat ilmoittaa omia tapahtumiaan viikon osaksi samalla tavalla kuin Pitsiviikolla. Niidenkin ohjelmasta suurin osa on muiden kuin kaupungin tuottamaa.

Rauman matkailupäällikkö Irene Villasen mukaan tänä vuonna pääkohderyhmät ovat lapsiperheet, raumalaiset, lähialueen asukkaat ja matkailijat.

– Matkailijoille suunnatut tapahtumat ja elämykset ajoittuvat kolmeen joulukuun viikonloppuun, sanoi Villanen.

Joulukaupungin tunnukset ja materiaalit ovat kaikkien kaupunkilaisten vapaassa käytössä. Niitä voi ladata kaupungin kuvapankista verkosta.

Villanen vinkkasi, että myös Visitrauman verkkokauppa on kaikkien käytettävissä jouluisten elämysten myyntiin.

Se tuleeko Raumasta oikea joulukaupunki on nyt raumalaisten yritysten ja yhteisöjen käsissä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut