Pitsin ajatusta ja muutenkin Rauman näköistä suunnitteilla Karin kentälle

Karin kampuksessa haetaan ihmiselle sopivan kokoista mittakaavaa ja viihtyisää kaupunkikuvaa.

Ensimaistiaiset Karin kampuksesta kertovat, että pitsi on kuin onkin mukana suunnittelussa. Ei kuitenkaan kuvina vaan ideana. "Tilapitsi" on nimeltään kampuksen tuleva suuraula ja sydäntila, joka punoo kaikki rakennuksen eri siivet yhteen.

Verstas Arkkitehdit on saanut valmiiksi kampuksen ensimmäiset luonnokset. Niitä pääsuunnittelija, arkkitehti Jussi Palva esitteli eilen Rauman kaupungintalolla.

Pääsy kaikkialle

Aivan kuin vaatteessakin pitsiä käytetään harkiten ja luomaan kevennettyä vaikutelmaa, myös kampuksessa aula on kohta, jota halutaan keventää ja tehdä erityisen elegantiksi, selittää Palva.

– Ajatus on se, että tila, jossa kaikki käyttäjäryhmät kohtaavat, on rakennuksen elämyksellisin tila. Kaikki isot toiminnot tapahtuvat sen ympärillä, Palva sanoo.

Sydäntilasta on pääsy joka puolelle: uimahalliin, liikuntahalliin, musiikkiopistoon, kansalaisopistoon sekä Hj. Nortamon peruskouluun. Aulassa voi itsessään viettää aikaa, sillä siellä on kahvila, ravintola ja palvelutiski. Nuorisotila avautuu niin ikään aulaan.

Paljon puuta

Pitsin ohella kampuksen suunnitteluun haluttiin Palvan mukaan tuoda muutoinkin Rauman vahvuuksia.

– Olemme halunneet ammentaa Rauman erityisarvoista, joita täällä on paljon. Tarkoitus on tuoda viihtyisän kaupungin ajatusta ja Raumalle ominaista inhimillistä mittakaavaa. Eli vaikka talo on iso, ei se missään nimessä tarkoita sitä, että ihmisen täytyisi tuntea itsensä pieneksi.

Pois purettava entinen lyseorakennus ei Palvan mielestä ole Rauman näköinen rakennus. Raumaa edustaa sen sijaan se, että julkisivuun ja aulaan tuodaan paljon puuta, mutta myös rapattua pintaa, jota sitäkin löytyy Palvan mukaan melko paljon Raumalta.

Hallit ovesta oikealla

Karkeasti kuvattuna kampuksen eri toiminnot on ryhmitelty niin, että Aittakarinkadun pääsisäänkäynnistä ja "Tilapitsi"-pääaulasta oikealle on uimahalli.

Sen ohi edemmäksi kulkiessa oikealla on liikuntahalli lähempänä Karin kentän Sahanpolun puoleista päätä. Pääaulasta vasemmalle ovat musiikkiopiston opetustilat, pikkusali sekä orkesterisali. Kohti Sahanpolkua edetessä vasemmalla ovat Hj. Nortamon peruskoulun tilat.

Vehreyttäkin syntyy

Raumalaiseen tyyliin rakennusmassat tuodaan jalkakäytävään kiinni. Näin on esimerkiksi Alfredinkadun puolen koulusiiven kohdalla. Hj. Nortamon peruskoulun välituntipiha aukeaa etelään Sahanpolulle päin.

Hankkarintien puolelle jää julkinen puistoalue, jossa risteilee puolisen kilometriä pitkä lenkkipolku. Puiston vehreyden näkee myös uimahallin isosta, länteen antavasta ikkunasta. 

Näkymä kirjaston suuntaan on sekin huomioitu suunnittelussa. Niitty ja luonnonkallio kirjaston takana eli Aittakarinkadun puolella tuovat Palvan mieleen aivan saaristomaiseman. Merellisyydestä viestivä kallio on säästetty myös kampuksen pääsisäänkäynnin edustalla, jotta se jatkaisi teemaa.

Karin kampus

Karin kentän uudenlainen liikunnan, vapaa-ajan ja koulutuksen keskus.

Saman katon alla ovat uimahalli, liikuntahalli, musiikkiopisto, kansalaisopisto, kuvataidekoulu ja Hj. Nortamon peruskoulu.

Entinen lyseorakennus puretaan elokuusta alkaen pois. Kampusta aletaan rakentaa vuoden 2020 syyspuolella.

Tavoitteena on ottaa kampus käyttöön vuoden 2022 elokuussa.

Uimahalli: Rata-allas 25 metriä, 10 rataa, hyppyallas, tenava-allas, lasten- ja opetusallas, nuorisoallas, monitoimiallas, poreallas ja kylmäallas.

Liikuntahalli: Kenttäosan koko 1 056 neliötä, lattiamateriaali todennäköisesti puuta, katsomopaikkoja siirtokatsomot mukaan lukien 1 000.

Pysäköinti: Sahankadun puolella liikuntahallin edustalla 100 autopaikkaa, alakerran pysäköintihallissa 120 autopaikkaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut