Pitsitaiteilijalta kirja modernista pitsinnypläyksestä

Raumalaisen pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin uunituore Moderni pitsinnypläys -kirja täyttää jo olemassa olevan pitsikirjallisuuden aukkokohtia.

Sellaisia ovat kirjailijan mukaan ainakin kuitutieto materiaaleista nyplääjän näkökulmasta, työvälineiden valmistaminen omatoimisesti sekä mallin suunnittelu.

Thorströmin mukaan kirjan kirjoittaminen oli 4,5 vuoden prosessi, jossa kuitenkin varsinainen kirjoittamisosuus tapahtui loppukevään ja alkukesän aikana.

– Tavoitteena oli saada kirja Pitsiviikolla julkaistavaksi, ja se toteutui. Viime maanantaina posti toi tekijänkappaleeni ja vaikka itse sanonkin, niin helkkarin hyvältä näyttää! Thorström iloitsee.

Thorström kertoo, että hän on pyrkinyt saamaan kirjaansa pedagogista otetta ohjaamalla lukijaa miettimään ja ymmärtämään asioita, ei vain muistamaan ulkoa.

– Ulkoa opettelu ei ole todellista oppimista, vaan tavoitteenani on auttaa ihmisiä ymmärtämään, mistä nypläyksessä on syvemmin kyse.

Ohjeet Thorström on valinnut siten, että ne ovat sekä materiaaliltaan, kokoluokaltaan että käyttötarkoitukseltaan todella erilaisia keskenään.

– Ne antavat siis hyvin monipuolisen kattauksen, mitä ja mistä voi nyplätä, kirjailija selvittää.

Thorströmille mieluisin luku kirjassa on sen kolmas luku, joka käsittelee mallin suunnittelua ja piirtämistä.
Hänen mukaansa pitsin suunnittelu on kansainvälisesti sellainen aihealue, josta ihmiset kaipaavat enemmän tietoa.

– Perehdyn tekniseen piirtämiseen, mallien värikoodaukseen, lankavalintoihin ja -järjestelmiin, tietotekniikan hyödyntämiseen ja nypläykseen kuvanrakentamisen tekniikkana.

Moderni pitsinnypläys -kirjassa käsitellään myös luovaa työtä nypläyksessä ja annetaan vinkkejä aihetta sivuavista muista teoksista.

Moderni pitsinnypläys -kirjan julkistus la 20.7. klo 15–16 Posellissa, Nortamonkatu 12. Pitsinnypläyksen soveltavaa käyttöä ja tekniikkaa kehittänyt Tarmo Thorström kertoo uutuusteoksestaan.