Pitsiturnaus on paljon muutakin kuin jääkiekkoa: katso upea kuvagalleria – Lukon turnaus päättyi pettymykseen

Pitsiturnaus sellaisena, kuin sen kuuluu olla. Lukko ja Ässät jäällä, katsomo täynnä sinikeltaista – ja muitakin värejä. Kuva: Elmeri Elo/All Over Press.

Pitsiturnaus ei petä!

Jo aamun avanneessa SaiPan ja Sportin välisessä ottelussa oli mukavasti yleisöä, mutta ennen kello 10 alkanutta Lukon ja Ässien klassikkokamppailua Äijänsuon jäähalli oli jo tupaten täynnä.

Kahtena edellisenä vuotena Pitsiturnaus on jouduttu pelaamaan koronarajoitusten varjossa ja rajoitetuilla yleisömäärillä. Siksi nyt, kun edellisestä "oikeasta" Pitsistä on kulunut kolme vuotta, kiekkokansaa virtasi Äijänsuolle ihan solkenaan ja iloisella mielellä.

Kuten Lukon puolustaja Tarmo Reunanen perjantain Länsi-Suomessa sanoi, "kun halli on täynnä aamulla kymmeneltä ja fanit laulavat Lukko-laulua, se on hienoin mahdollinen olosuhde pelata".

Raumam Boja ja muu sinikeltainen kannattajajoukko täyttivät Äijänsuon Nortamonkadun puoleisen päädyn näkyvästi ja kuuluvasti, ja lähes kaikki penkit olivat täynnä.

Lukko ja Ässät pelasivat tasan. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Itse ottelu kulki täysin Lukon hallinnassa, mutta Lukon usean tolppa- ja ylärimalaukauksen jälkeen päädyttiin lukemiin 1–1. Maalinteon aloitti kotijoukkue, kun Henri Ikonen sai laittaa kiekon verkkoon. Euralaispuolustaja Roni Sevänen kuitenkin kuittasi tasoituksen patapaidoille.

Joka ottelun jälkeen käytävän voittolaukauskisan vei nimiinsä Ässät Will Graberin osumalla.

Lähitienoo kuin festarialuetta

Pitsiturnauksen hienoimpia puolia on se, että kuuden eri joukkueen kannattajat juhlivat kiekkokauden avausta sulassa sovussa. Värien kirjo areenalla, hallin mäellä ja lähikaduilla on runsas. Tällä kertaa myös upouusi ledikaukalo ja ledinäytöt luovat halliin aivan uudenlaista värimaailmaa.

Pitsiturnaus levittäytyy tunnetusti myös jäähallin lähialueille. Nortamonkadun ja Töyryntien risteyksessä sijaitseva parkkipaikka on Pitsin aikaan kuin paraskin festarialue. Ja sellainenhan Pitsiturnaus oikeastaan onkin: kauden avaava kesäinen jääkiekkofestivaali.

Tämä porukka on leiriytynyt Pitsiturnauksen aikaan samalla paikalla jo 15 vuoden ajan. - Ja porukka vain kasvaa, kun osa tekee välillä lapsiakin! Kuvat: Harri Pirinen
Telttakatos antaa kiekkofestariväelle suojaa sateen sattuessa. Mitä tämän seurueen takakontista ei löydy, sitä ei tarvita! Mäntybaarin omistajat ja perustajat Antti Saarinen (vas.) ja Juha-Pekka Jantunen saivat kainaloonsa Salla Viitasalon. Sauli Kotro (lippalakki päässä) on kuulemma Suomen kovin Lukko-fani, vaikkei miehellä ole mitään yhteyttä Raumaan. Nortamonkadun ja Töyryntien risteyksessä sijaitseva parkkipaikka on Pitsiturnauksen aikaan kuin festarialue.

Eräs noin 20 hengen porukka kertoi leiriytyneensä jo 15 vuoden ajan Pitsiturnauksen aikaan samaan paikkaan. Vaikuttaa siltä, että perinne jatkuu vielä pitkään.

– Porukka kasvaa vuosittain, kun osa porukasta tekee lapsiakin, Länsi-Suomelle kerrottiin.

Parkkialueen viereisestä metsiköstä löytyy telttakatos, sen alta iloinen seurue, ja mäntyyn ripustettu kyltti Mäntybaari since 2006.

Baarin "omistajat", tai itseään perustajajäseniksi kutsuvat Antti Saarinen ja Juha-Pekka Jantunen kertovat Mäntybaarin sijainneen samojen mäntyjen katveessa perustamisvuottaan eli 2006 lukuun ottamatta.

– Silloin oltiin tuossa hiekkakentällä, Jantunen kertoi.

– Ihme juttu muuten, että meistä ei ole koskaan ollut kuvaa Länskärissä, vaikka ollaan oltu tässä joka vuosi, Saarinen hämmästeli.

Nyt on.

Nyt Äijänsuolle kansa virtaa ihan solkenaan. Kuvat: Juha Sinisalo.

Sauli Kotro ja tämän seurue leiriytyivät Töyryntien varrella asuntoautolla.

– Sauli on Suomen kovin Lukko-fani, vaikkei miehellä ole mitään yhteyttä Raumaan, nimettömänä pysytellyt porukan puhemies julisti.

Turussa asuva Kotro myönsi väitteen ainakin lähes todeksi.

– Joskus 10-vuotiaana tämä Lukko-fanitus alkoi. En edes muista, mistä. Tyttäreni pelaa jalkapalloa TPS:ssä, ja moneen vuoteen en suostunut menemään joukkuekuviin Tepsin asussa, tyttärensä joukkueen taustoilla häärivä Kotro nauroi.

Sininen ja keltainen ovat päävärit Äijänsuolla myös Pitsiturnauksessa, mutta katsomossa ja lähiympäristössä näkyy ilahduttavasti myös muita värejä. Kuvat: Juha Sinisalo.

Lukon turnaus päättyi pettymykseen

Lukon osalta Pitsiturnaus päättyi pettymykseen. Lukko hävisi välierässä TPS:lle maalein 2–3.

TPS pääsi ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana 2–0-johtoon. Arttu Ilomäen ja Aarne Intosen laukaukset livahtivat luvalla sanoen helpohkosti Lukon maalivahdin Artjom Zagidulinin taakse.

Lukko oli myös välierässä suurimman osan ottelua painostavampi osapuoli ja kilisytteli maalirautoja kahdesti. Lukon aktiivisuudesta kertovat myös ottelun jäähyt: Lukolle yksi, TPS:lle neljä kaksiminuuttista.

Sen kuuluisan oman pelin sinnikäs jauhaminen tuotti tulosta toisessa erässä. Ensin puolustaja Samuli Piipponen kavensi turnauksen toisella osumallaan. Kolme ja puoli minuuttia ennen loppua Josh Kestner viimeisteli ensimmäisen osumansa sinikeltaisessa paidassa ylivoimalla.

Suosikkipelaajan, tässä tapauksessa Lassi Lehtisen, nimmari saa suut messingille. Kuva: Harri Pirinen.

Lukko painoi myös ottelun lopun päälle, mutta kaatui lopulta omaan hölmöön virheeseen. Noin 35 sekuntia ennen päätössummeria aloitus oli Lukon päädyssä. Julius Mattila kaivoi aloituksen Lukolle, ja kohta jo Antti Saarela viiletti oikeaa laitaa syvälle TPS:n alueelle. Saarela antoi kuitenkin taaksepäin siniviivalle vaikean, pomppivan syötön, joka kimpoili molempien Lukon puolustajien välistä keskialueelle.

TPS pääsi kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen, jonka Scott Kosmachuk päätti komeaan laukaukseen aivan yläriman alle ajassa 29.40. Lukko sai vielä kahdenkymmenen sekunnin aikana painostuksen TPS-päätyyn ja yhden maalipaikankin, mutta TPS eteni finaaliin 3–2-voitolla.

Finaaliin TPS:n vastustajaksi eteni Ässät, joka kukisti SaiPan voittolaukauksilla.

Graber ratkaisi paikallispelin

Otteluohjelma:

8.45 SaiPa–Sport (B) 3–2 (vl. 1–0)
10.00 Lukko–Ässät (A) 1–1 (vl. 0–1)
11.15 Sport–TPS (B) 0–1 (vl. 0–1)
12.30 Ässät–TuTo (A) 1–1 (vl. 0–1)
13.45 TPS–SaiPa (B) 0–0 (vl. 1–0)
15.00 TuTo–Lukko (A) 1–2 (vl. 0–1)

16.15 A3–B3 TuTo–Sport 0–3
17.30 A1–B2 Lukko–TPS 2–3
18.45 B1–A2 SaiPa–Ässät 1–2

20.15 FINAALI TPS–Ässät 0–1

Äijänsuon jäähalli on uudistunut täksi kaudeksi. Kaukalon laidat toimivat nyt led-näyttönä. Kuva: Kimmo Mäkeläinen

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Ensikosketus uudistettuun halliin saadaan Pitsiturnauksessa: "Ihan uudelta halli näyttää"

Vain tilaajille Pitsiturnauksen lippujen hinnat melkein tuplaantuneet kymmenessä vuodessa – näin Lukon toimitusjohtaja kommentoi

Vain tilaajille Lukon Josh Kestner halusi "jonnekin, missä on varmasti hyvä olla" – vain tätä asiaa hän kaipaa Raumalta