Pohjois-Lapista löytyi lisää naalinpentuja – "Vielä ponnekkaampi vahvistus sille, että naali on palaamassa Suomen lajistoon"

Suomessa lasketaan kesän aikana syntyneen ainakin 25 naalinpentua. Nämä neljä kuvattiin kesällä Utsjoella. Kuva: Petri Piisilä/Lehtikuva

Suomessa äärimmäisen uhanalaisen naalin pentuja on löytynyt Pohjois-Lapista enemmän kuin viime viikolla kerrottiin.

Päivitettyjen tietojen perusteella naalinpentuja syntyi kesän aikana ainakin 25, yhteensä neljään eri pesään, kertovat Metsähallitus ja ympäristöjärjestö WWF tiedotteessaan. Pesistä kolme on Enontekiöllä ja yksi Utsjoella.

Viime viikolla Metsähallitus ja WWF kertoivat, että Suomessa on havaittu kuluneena kesänä kaksi onnistunutta naalin pesintää, joissa syntyi yhteensä ainakin 16 pentua.

Riistakamerakuvista on paljastunut, että pentuja oli myös kahdella muulla naalin asuttamalla pesällä, joissa ei aiemmin pesätarkastusten yhteydessä havaittu pentuja.

Pesinnän onnistumiseen vaikutti osaltaan Ylä-Lapin monien alueiden hyvä myyrävuosi. Naalille oli näin luontaista ravintoa hyvin tarjolla.

Äärimmäisen harvinaisen naalin pesintä onnistui Suomessa nyt toista vuotta peräkkäin.

Riistakamera paljasti lisää naalinpentuja syyskuussa. Kuva: Lehtikuva

"Suojelutyötä pitää jatkaa"

– Ilouutiset ovat vielä ponnekkaampi vahvistus sille, että naali on palaamassa Suomen lajistoon. Suojelutyötä kuitenkin pitää jatkaa, että ilahduttava kehitys säilyy, sanoo ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen WWF:stä tiedotteessa.

Naalin suojelusta vastaa Suomessa Metsähallitus. Suojelutyöhön sisältyy lisäruokintaa ja kettujen metsästystä. Kettu on naalin pahin kilpailija ja on levittäytynyt ihmisen toiminnan edesauttamana luontaista elinympäristöään laajemmalle, tiedotteessa kerrotaan.

Naali on Suomessa äärimmäisen uhanalainen laji. Metsähallituksen mukaan Suomessa arvioidaan liikkuvan vuosittain 10–20 naalia.

Naalin suojelutyötä tehdään yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa.