Pohjois-Pohjanmaalla paukkuivat yön kovimmat pakkaset – Ylivieskassa mitattiin –37,8 astetta

Hyytävän kylmä pakkassää jatkuu Suomessa viikon loppupuolelle asti.

Suomessa viime yön alimmat pakkaslukemat mitattiin Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskan lentokentällä, jossa elohopea laski alimmillaan –37,8 asteeseen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Myös toisessa Pohjois-Pohjanmaan kaupungissa Pyhäjärvellä mitattiin –37 pakkasastetta, joka oli yön toiseksi alin lukema.

Tänään jopa –40 astetta saattaa mennä rikki Pohjois-Pohjanmaan länsiosasta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella. Alavat ja heikkotuuliset alueet ovat kaikkein altteimpia kovimmille pakkasille.

– Korkeapaineen keskus on Etelä-Lapin puolella, josta se liikkuu hitaasti Pohjois-Pohjanmaata kohti. Pakkanen kiristelee kovasti varsinkin maan keskiosissa tänään, päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa sanoo.

Tuuli voi lisätä purevuutta jopa kymmenen astetta

Eteläisessä Suomessa ei ole aivan yhtä kylmää, ja esimerkiksi Helsingissä lämpötila liikkuu tänään noin –20 asteessa. Tuuli kuitenkin lisää pakkasen purevuutta.

– Suomenlahden länsiosassa on tänään paikoin kovaakin tuulta, ja rannikolla itätuuli on suhteellisen voimakasta, tuollaista viittä metriä sekunnissa, Viljamaa kertoo.

– Kyllä siinä voi pakkanen tuntua kymmenen astetta kylmemmältä.

Suomenlahdella muodostui yöllä myös lumikuuroja, jotka osuvat tänään Uudenmaan länsiosaan. Pöllyävä pakkaslumi huonontaa ajokeliä.

– Lumisateet heikentävät näkyvyyttä ja aiheuttavat liukkautta ajoradoilla. Arvion mukaan sateet jatkuisivat vielä tämän päivän ja huomisen ajan, Viljamaa kertoo.

Hyytävän kylmä pakkassää jatkuu Ilmatieteen laitoksen mukaan viikon loppupuolelle asti. Pakkasvaroitus on voimassa torstaihin asti koko maassa.

Eetu Halonen, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut