Pohjois-Rauman nuorisorötökset: vanhemmat eivät uskalla päästää lapsiaan puistoon yksin leikkimään – huolestuneelta poliisilta kova lupaus

Pohjoiskehän koulu haluaa lopun häiriökäytökselle ja väkivallalle. Ankkuripoliisi Mika Lintula panee ammattitaitoaan likoon tilanteen ratkaisemiseksi.

| Päivitetty

Pohjoiskehän koulun rehtorit lähettivät tiistaina oppilaiden vanhemmille wilma-viestin, jossa keväästä asti jatkunutta häiriökäytöstä ja siihen puuttumista selvitettiin.

Kaikkiaan 33 vuotta poliisina työskennellyttä Mika Lintulaa ei juuri naurata.

Hän on juuri käynyt pitkän keskustelun Pohjoiskehän koulun rehtoreiden kanssa ja kuullut viimeisimmät viestit, joiden sisällön hän pääsääntöisesti jo tiesikin.

– Olen huolissani tällä hetkellä. On todella huolestuttava viesti, että jopa jotkut vanhemmat arastelevat lähettää lapsia leikkimään leikkipuistoon ja niin poispäin, ankkuripoliisi, vanhempi rikoskonstaapeli Mika Lintula puhahtaa.

"Henkilöt ovat poliisin tiedossa"

Lintulan kommentti ja vanhempien reaktio liittyy etenkin Rauman pohjoisimpia osia vaivanneeseen nuorten häiriökäyttäytymiseen ja väkivaltaan.

Niistä räikeimmät ovat päätyneet poliisin tutkintaan rikosilmoitusten kautta, viimeisimpänä ja vakavimpana Pohjoiskehän koululla ilta-aikaan sattunut pahoinpitelytapaus.

Saman viikon lauantaina poliisin tehtävä oli selvittää nuorten Raumalla kuvaamaa nöyryyttävää videota. Asia nousi julkisuuteen viime viikolla.

Lue lisää: SK: Nuorisojoukko vandalisoi Raumalla

– Kun kesälomat alkoivat, niin siitä käynnistyi tiettyjen tekojen sarja Rauman pohjoispuolilla. Kun rohkeus on kasvanut, niin teot ovat siirtyneet keskustankin alueelle, Lintula kertoo.

Länsi-Suomen tietojen mukaan osa häiriötä, ilkivaltaa ja rikoksia tekevistä nuorista karkaa kotoaan vanhempien toimista huolimatta.

– Henkilöt ovat poliisin tiedossa. Samoja poikia he pääsääntöisesti ovat, jotka tällaisiin tekoihin syyllistyvät, Lintula vahvistaa.

"Mallit otetaan Tiktokista suoraan"

Pohjoiskehän koululla tilanteeseen ollaan todella kyllästyneitä, ja asiasta ollaan hyvin huolissaan.

Koululta lähti tiistaina oppilaiden vanhemmille pitkä ja seikkaperäinen Wilma-viesti, jossa kuvattiin tilannetta ja sen muuttamiseksi kaavailtuja toimenpiteitä.

Pohjoiskehän koulun pedagoginen rehtori Taina Suvikas kertoo, että tilannetta vaikeuttaa se, että asiat tapahtuvat kouluajan jälkeen. Poikien joukossa ei myöskään ole Pohjoiskehän koulun oppilaita.

– Olemme yrittäneet mahdollisuuksien mukaan puuttua. Olemme katsoneet kameroistamme ja tehneet lastensuojeluilmoituksia. Mutta sen jälkeen tapahtuvista asioista emme tiedä mitään, Suvikas sanoo.

– Mallit otetaan Tiktokista ihan suoraan. Se on jotenkin kauheaa. Lapset ja nuoret kuvittelevat, että se on totta ja siitä pitää ottaa mallia.

Hän jatkaa, että koulun alueen tapahtumat ovat pääsääntöisesti sattuneet alkuillasta.

Ankkuripoliisi Mika Lintulan mukaan on huolestuttava signaali, etteivät vanhemmat uskalla päästää lapsiaan yksin leikkimään.

Tauno-auto kiertää iltaisin koululla

Ensimmäiset tapauksista osuivat jo keväälle, mutta kesän ja syksyn aikana käytös on vain kiihtynyt.

– Olen huomannut, että nykyään vanhemmat tulevat usein lastensa kanssa leikkimään, kun eivät uskalla yksin heitä enää päästää, Suvikas kertoo.

Tilanteen ratkaisemiseksi koulu on tehnyt yhteistyötä nuorisotoimen, lastensuojelun ja ankkuripoliisin kanssa. Ankkuripoliisi Lintula onkin luvannut tulla syyslomien jälkeen koululle puhumaan tilanteesta sekä negatiiviseksi ilmiöksi nousseesta sähkötupakasta.

Suvikas kertoo, että nuorisotoimen Tauno-auto on kiertänyt alueella jo nyt alkuillasta ja viikonloppuisin. Pohjoiskehän koulun lisäksi Tauno-auton kierrokset ovat ulottuneet myös Raumanmeren koululle.

Niin koulu kuin poliisi toivoo, että riittävän moni taho tarttuu nyt huolestuttavaan tilanteeseen. Rehtorien Wilma-viestissä ohjeistetaan, että tietoon tulevista tapauksista tehdään rikosilmoitus.

– Poliisi aikoo nyt toden teolla tarttua tähän asiaan. Lähiviikot ja -kuukaudet tulevat näyttämään, olenko onnistunut työssäni vai en, ankkuripoliisi Lintula toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut