Pohjoiskehän koulun kaappitapaturmasta sakkotuomio kahdelle viranhaltijalle – oikeus vetosi perusteluissaan "yleiseen elämänkokemukseen" ja kertoi, miten he olisivat välttyneet rikosvastuulta

Kaksi Rauman kaupungin viranhaltijaa tuomittiin vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. LS tutustui tuomion yksityiskohtiin.

| Päivitetty

Kaksi Rauman kaupungin viranhaltijaa on tuomittu Satakunnan käräjäoikeudessa sakkorangaistuksiin. Kaupunki kertoi asiasta lyhyellä tiedotteella, minkä jälkeen LS sai Satakunnan käräjäoikeuden antaman tuomion nähtäväkseen.

Tuomiossa todetaan Pohjoiskehän koulun hallinnollisen rehtorin ja Rauman kaupungin iltapäiväkerhotoiminnan esimiehen syyllistyneen siihen, mistä heille vaadittiin rangaistusta eli vammantuottamukseen ja tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Kerroimme oikeuskäsittelystä maaliskuussa: Mikään yksittäinen taho ei syyttäjän mukaan "ottanut koppia" kohtalokkaaksi osoittautuneen kaapin kiinnittämisestä Pohjoiskehän koulussa, vaikka puute oli tiedossa – kahdelle viranhaltijalle vaaditaan sakkoja

Asiassa jätettiin myös syyttämättä kolmea kaupungin viranhaltijaa.

Oikeus vetosi "yleiseen elämänkokemukseen"

Tapaturmassa oli kyse korkean kaapin kaatumisesta seitsemänvuotiaan iltapäiväkerholaisen päälle. Hän loukkaantui tilanteessa vakavasti.

Kaappia ei ollut kiinnitetty seinään, minkä vuoksi se pääsi kaatumaan.

Oikeudenkäynnin keskeinen kysymys liittyikin vastuuseen: olivatko rehtori ja iltapäivätoiminnan esimies vastuussa siitä, että kaapin kiinnittäminen seinään olisi asianmukaisesti hoidettua?

Puute oli ollut tiedossa jo lukuvuoden alusta lähtien.

Käräjäoikeuden mukaan jutussa syytetyillä viranhaltijoilla oli virka-asemasta johtuva vastuu turvata turvallinen oppimis- ja toimintaympäristö iltapäiväkerhon toimintaan osallistuville.

– Vastaajat ovat olleet sellaisessa asemassa, että halutessaan he olisivat voineet vaikuttaa esimerkiksi kaupungin Tilapalveluun siten, että turvallisuutta uhkaava puute korjataan, käräjäoikeus toteaa tuomiossa.

Oikeus toteaa yksiselitteisesti, ettei hyväksy vastaajien väitettä siitä, että koska kaappia ei ollut pyynnöistä huolimasta kiinnitetty, he olettivat ettei kiinnitys ole lainkaan tarpeellinen.

– Käräjäoikeuden käsityksen mukaan yleisen elämänkokemuksen perusteella on havaittavissa, että seinään kiinnittämätön korkea kaappi muodostaa turvallisuusuhan iltapäiväkerhon kaltaisessa toimintaympäristössä.

Näin rikosvastuulta olisi vältytty

Oikeus kertoo tuomiossa myös konkreettisesti, miten vastaajat olisivat voineet välttää rikosvastuun. Iltapäivätoiminnan esimiehen "olisi tullut lähettää palvelupyyntö tilapalveluun ja korostaa kiinnittämättömyyden aiheuttamaa vaaraa lasten turvallisuudelle".

– Tarpeen vaatiessa hänen olisi tullut puhelulla tai muulla yhteydenpidolla varmistaa, että puute korjataan.

Rehtorin taas olisi tullut tiedustella asiaa joko tilapalveluiden edustajalta tai kalustetoimittajalta, joka kaapin kouluun toimitti.

– [Rehtori] olisi asemansa perusteella voinut myös määrätä koulun laitosmiehen kiinnittämään kaappi tai tehdä tätä koskeva palvelupyyntö tilapalveluun. Laiminlyömällä tämän hän on rikkonut olosuhteiden häneltä edellyttämää huolellisuusvelvollisuutta ja virkavelvollisuuttaan, todetaan tuomion perusteluissa.

25 päiväsakon rangaistus molemmille

Vastaajat tuomittiin yhtä suureen eli 25 päiväsakon rangaistukseen.

Lisäksi heidän tulee yhteisvastuullisesti korvata valtiolle asianomistajan korvauksetta saama oikeusapu, yhteensä noin 1900 euroa.

Tuomiosta ei käy ilmi, myönnettiinkö asianomistajalle oikeutta hakea korvauksia asiassa myöhemmin. Ainakaan tässä vaiheessa korvauksia ei määrätty maksettavaksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi vielä valittaa hovioikeuteen.

Kaupungin lakimies: ei vaikutusta työsuhteisiin

Rauman kaupungin lakimies Katri Ranta-Eskola kertoo, että kaupungin puolesta tuomiolla ei ole vaikutusta viranhaltijoiden työsuhteisiin.

– Viranhaltijasta kun on kyse, niin virkavastuu on olemassa, sehän tästä tuomiosta ilmenee. Huolellisuusvelvollisuuteen tuomion lopputulos osaltaan perustuu, Ranta-Eskola toteaa.

Kaupunki ei ole ollut asiassa osapuolena, eikä Ranta-Eskola lähde myöskään tuomittujen puolesta arvioimaan, onko asiasta edellytyksiä valittaa hovioikeuteen.

– Se jää tuomittujen ja heidän avustajiensa käsiin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan tuomiosta selvinneillä tiedoilla klo 14.28.

Lisätty kaupungin lakimiehen osuus faktalaatikkoon jutun loppuun klo 16.01.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut