Poikkeuksellinen rikossyyte Raumalla: turkkilaismies aikoi palauttaa veljentyttärensä väkisin Turkkiin – nainen pääsi tilanteesta pakoon vasta Helsinki-Vantaalla

Hieman alle kuusikymppistä turkkilaismiestä syytetään veljentyttärensä pahoinpitelemisestä ja tämän vapauden riistämisestä.

Satakunnan käräjäoikeus on käsitellyt kesäkuussa turkkilaismiestä vastaan nostettuja syytteitä, joihin liittyy hänen yrityksensä palauttaa veljentyttärensä väkisin takaisin Turkkiin.

Mies on siis kyseisen hieman yli parikymppisen nuoren naisen setä, ja häntä syytetään vapaudenriistosta, pahoinpitelystä ja lievästä vahingonteosta. Häneen viitataan tässä jutussa sukulaisnimityksellä setä, kun taas veljentyttäreen viitataan naisena.

Länsi-Suomi uutisoi asiasta jo syytevaiheessa sen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi. Tuomionsa asiassa oikeus antaa myöhemmin.

Jutun tiedot perustuvat paitsi syyttäjän haastehakemukseen myös Länsi-Suomen poliisilta tilaamaan esitutkinta-aineistoon siltä osin, kuin se on julkinen.

Suivaantui aikeista muuttaa yhteen

Syytteessä esitetyt tapahtumat sijoittuvat Raumalle, jossa nainen asui setänsä asunnossa tapahtumien aikaan eli lokakuussa 2019.

Tapahtumaketju lähti liikkeelle, kun naisen ja sedän välille syntyi keskustelu naisen halusta muuttaa yhteen aviomiehensä kanssa.

Taustalla oli sedän mukaan se, että hän oli kuullut naisen aviomieheltä, että avioliittoon liittyi aitoa rakkautta ja että he haluaisivat muuttaa yhteen.

Setä oli jyrkästi sitä mieltä, ettei yhteenmuutto käy. Hän kertoi itse kuulusteluissa olleensa tuohon hetkeen asti siinä käsityksessä, että avioliitto oli järjestetty vain oleskelulupasyistä.

Nainen taas itse kertoi, että oli mieheensä rakastunut ja halusi muuttaa siksi tämän kanssa yhteen, muttei uskaltanut kertoa tätä sedälleen.

Otti ja rikkoi naisen puhelimen

Keskustelun jälkeen nainen lähti kauppaan, josta setä käski hänet puhelimitse äkkiä palaamaan asunnolle. Siellä setä alkoi vaatia naisen puhelinta itselleen, mistä nainen kieltäytyi ja karkasi lopulta asunnosta paljain jaloin ulos.

Ulkona setä kuitenkin tavoitti naisen ja otti tätä naisen kertoman mukaan hiuksista kiinni ja kuristi toisella kädellä kaulasta. Naisen puhelimen hän sai haltuunsa ja rikkoi sen lyömällä sitä isolla kivellä.

Tästä on kyse myös pahoinpitelyä ja lievää vahingontekoa koskevissa syytekohdissa. Lievä vahingonteko liittyy puhelimen rikkomiseen, ja pahoinpitely taas hiuksista repimiseen, raahaamiseen ja kaulasta tarttumiseen.

Lentokenttäreissun tarkoituksena palautus

Syytekohdista vapaudenriisto taas liittyy retuuttamisen jälkeisiin tapahtumiin. Sisällä asunnossa setä nimittäin sanoi naiselle, että tämän pitäisi ottaa tavaransa mukaan ja hypätä autoon, sillä hänet palautettaisiin nyt Turkkiin.

Nainen kertoi poliisille olleensa hyvin peloissaan ja itkuinen eikä siksi uskaltanut enää vastustaa setäänsä.

Öinen matka Helsinki-Vantaan lentokentälle saavutti määränpäänsä kolmen aikaan aamuyöllä. Lentokentällä sijaitseva poliisin palvelutoimisto aukesi vasta aamulla, joten kaksikon piti odottaa.

Setä tiesi, että naisen passi oli poliisin hallussa oleskelulupa-asioiden vuoksi. Hänen ajatuksenaan oli poliisin avustuksella lähetyttää nainen takaisin Turkkiin.

Setä myös uhkasi naista sanomalla, että tällä oli kaksi vaihtoehtoa: joko hän lähtisi Turkkiin tai sitten setä paljastaisi viranomaisille, että avioliitto on valeavioliitto, kuten se hänen näkemyksensä mukaan oli.

Avunpyyntö passin kopiossa kajaalilla

Aamuyön tunteina nainen pääsi kuitenkin sedästään eroon kehottamalla tätä jäämään autoon nukkumaan ja jäämällä itse lentokentän sisäpuolelle odottamaan poliisin palvelutoimiston aukeamista.

Heti hissistä ulos tullessaan nainen tapasikin yhden poliisin, jolle kertoi omien sanojensa mukaan itkien kaiken. Naisen mukaan poliisi ymmärsi hänen pelkonsa ja tilanteensa aidoksi, ja hänet otettiin toimistolle sisään.

Poliisi myös lupasi naiselle, ettei tämän setää enää päästettäisi hänen luokseen.

Naisen epätoivosta kertoo hänen suunnittelemansa viesti, josta hän kertoi poliisille myöhemmin kuulusteluissa.

– Muistan, että minulla oli mukanani sellainen passin kopiokin, johon olin kajaalikynällä kirjoittanut virkailijalle viestin. Se meni jotenkin näin: “Auttakaa minua, en halua lähteä”. Olin tehnyt sen siltä varalta, että setäni on vieressäni kun passiasiaa hoidetaan, nainen kertoi poliisikuulusteluissa.

Sitä hän ei kuitenkaan lopulta joutunut käyttämään.

Syyttäjä vaatii sakkoja tai lyhyttä ehdollista

Nainen kertoi tapahtumista Rauman poliisiasemalla puolitoista kuukautta tapahtuneen jälkeen, ja ainakaan tuolloin hän ei ollut nähnyt setäänsä lainkaan eivätkä he olleet pitäneet minkäänlaista yhteyttä. Länsi-Suomen tiedossa ei ole, miten osapuolten suhteet ovat kehittyneet sittemmin, kun tapahtuneesta on kulunut yli puolitoista vuotta.

Setä eli rikoksista syytetty hieman alle kuusikymppiläinen turkkilaismies on kiistänyt esitutkinnassa repineensä naista hiuksista ja kertonut taluttaneensa tätä kädestä. Hän on myöntänyt vieneensä naisen lentokentälle tarkoituksenaan palauttaa tämä Turkkiin mutta väittänyt naisen tulleen mukaan vapaaehtoisesti.

Nainen itse kertoi poliisikuulusteluissa pelänneensä setäänsä, koska tämä oli kohdistanut häneen väkivaltaa.

Syyttäjä vaatii miehelle teoista tuntuvaa sakkorangaistusta tai päivissä mitattavaa ehdollista vankeusrangaistusta. Länsi-Suomi uutisoi tuomiosta sen antamisen jälkeen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut