Pojat palaavat maailmalta kotikylille jouluksi: basso Mika Kares ja pianisti Tuukka Vähätalo tunnelmoivat tutussa kirkossa

Tuttujen joululaulujen ohella tarinoidaan.

Mika Kares on juuri palannut Suomen maankamaralle Chicagon vierailultaan. Takana on seitsemän viikkoa Lyric Opera of Chicagossa Don Giovannin komtuurin roolissa.

Jet lag on keskiviikkoaamuna pahimmillaan.

Vielä ei kuitenkaan ole joululoman aika: viikonloppuna basso esiintyy kotikulmillaan, mutta lentää jo ensi viikolla viideksi päiväksi Berliiniin Verdin Nabucco-oopperaan, jossa hänellä on ylipapin rooli.

– Kuluva vuosi on ollut hektinen, ja kalenteri on täynnä.

Chicagosta lähtiessä Kares sai vielä kyselyn hyppäyskeikasta Pariisiin ja Luxemburgiin, mutta siitä hän aikataulullisista syistä kieltäytyi.

– Tuurausesityksiä saattaa marras-maaliskuussa olla jonkun verran, kun ihmiset sairastelevat. Jokaisella oopperalla on sairastumistapausten varalta lista nimistä, joita niissä tapauksissa kysytään.

Toivottu ja kyselty

Sunnuntaina Kares pitää pitkästä aikaa joulukonsertin oman kotikuntansa kirkossa. Hän laskee, että edellisestä on aikaa jo kahdeksan vuotta.

– Kylänraitilla kulkiessa joulukonserttia on usein kyselty, joten tälle oli tilaus.

Kareksen lisäksi konsertissa kuullaan niin ikään eurajokelaislähtöistä pianisti Tuukka Vähätaloa, joka sekä säestää laulajaa että soittaa omia sooloja.

Jutustelua joululauluista

Kotikylän poikien joulukonsertin teemana ovat eri maiden joululauluperinteet, ja ohjelmistossa on suomalaisten joululaulujen ohella kappaleita Saksasta ja Ranskasta. Kares päätyi kuitenkin laulamaan kaikki laulut suomeksi. Oma osionsa konsertissa on lasten joululauluille.

Tuttuun tapaansa basso myös tarinoi, kertoo joululaulujen taustoista ja siitä, miten ne liittyvät hänen omaan elämäänsä.

Hauska muisto lapsuusvuosilta on ranskalaista alkuperää oleva tuttu joululaulu Heinillä härkien kaukalon, jota alle kouluikäinen Mika-poika lauleli sanoilla Heinilän härkien.

– Lauloin kirkossa kirkkaalla ja kovalla poikasopraanolla ja ihmettelin, miksi muu perhe hymyili vieressä. Minulla oli kerhotäti, jonka nimi oli Johanna Heinilä, laulaja muistelee.

Vikaan on silti hänen mukaansa silti mennyt aikuisillakin laulajilla, Antti Tuisku laulaa joululevyllään Jouluyön, ja sana hohtavainen on vaihtunut kohtalaiseksi.

Sunnuntain konsertissa selviää myös se, kuka on Sakari Topeliuksen sanoittaman Sylvian joululaulun Sylvia.

Joulua basso viettää perinteisin menoin Rikantilan kylässä. Perheen kesken vietettävässä joulussa lauletaan vähemmän.

– Kun joulu tulee, voin unohtaa äänen ja keskittyä syömiseen, Kares toteaa.

Aarne Pelkonen päättää joulukiertueensa Raumalle

Aarne Pekonen laulaa konsertissaan kappaleita Taivas sylissäni -joululevyltään.

Myös baritoni Aarne Pelkonen konsertoi joulun alla kotikulmillaan.

Laulajan Taivas sylissäni -kiertue päättyy Raumalle 23.12. Ohjelmisto pohjautuu vuosi sitten ilmestyneeseen samannimiseen albumiin.

Rauman konsertissa urkuja ja pianoa soittaa urkutaiteilija Ville Urponen.

Konsertti sisältää hartaita joululauluja, niin klassikoita kuin harvemmin kuultuja kappaleita, joista esimerkkinä Ilkka Kuusiston Pyhä yö.

– Joululaulut ovat minulle mieluista musiikkia, siitäkin syystä, että kuulijoista näkee vahvasti, miten laulut koskettavat. Kynttilät palavat, tutut sävelmät ja sanat ovat läsnä, on aika hetkeksi rauhoittua, laulaja kertoo tiedotteessaan.

Pelkonen palaa aina yhtä mielellään esiintymään kotikaupunkiinsa.

– Viime vuosien konsertit niin kirkossa kuin Rauma Festivossa ovat olleet sykähdyttäviä. Minulle merkitsee todella paljon se tuki ja innostus, jota raumalaiset osoittavat esiintymisiäni kohtaan. Tupa on aina täynnä.

Taivas sylissäni -konsertti Rauman Pyhän Ristin kirkossa 23.12. klo 19.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut