Pokémon go -huuma laskeutui Raumalle

Raumalainen Sami Haahtinen on ollut innostunut peleistä aina 1980-luvulta lähtien. Uutta Pokémon go -peliä hän on ehtinyt jo kokeilemaan pikaisesti. Kuva: Petri Hakosalo

Vielä viikko sitten suurin osa kännykän tai tabletin kanssa pitkin kaupunkia harhailevista ihmisistä olisi arvioitu karttapalvelun avulla tietään etsiviksi turisteiksi, mutta ei enää tällä viikolla.

Nyt Rauman kadut ja puistot ovat täyttyneet Pokémon go -pelin lumoissa kulkevista ihmisistä.

Pelin koukuttavuus on yllättänyt monet, mutta ei Turun yliopiston väitöskirjatutkija Johannes Koskea. Raumalla kasvanut Koski on nimittäin tutkinut täysipäiväisesti parin vuoden ajan pelaajien kiintymyssuhdetta Pokémon-hahmoihin.

Pokémon-tuoteperheen vetoavuus ei ole hänen mukaansa vähäisin eikä myöskään ainoa syy Pokémon-manialle.

– Ei ole yhtä varsinaista vastausta, miksi peli vetoaa niin moniin. Yksi syy on kuitenkin varmasti se, että Pokémonit antavat jokaiselle jotakin. Pokémon-maailmaan voi sukeltaa sisään montaa kautta. Joku pitää hahmoista, joku TV-sarjasta, joku lisätyn todellisuuden mahdollisuudesta. Pokémon go -peli voi olla yksi tapa.

Koski uskoo, että yksi syy pelin suosion on yksinkertaisesti sen toimivuudessa.

– Se on hyvin tehty. Se ei ole ensimmäinen älypuhelimella gps-paikannusta hyödyntävä peli, mutta ehdottomasti suosituin. Pokémon go -pelin kohdalla vanhoista virheistä on opittu ja luotu siitä nautittava kokonaisuus.

Lähes jokaiselta löytyvä älypuhelin mahdollistaa myös entisaikoja helpomman pelikokeilun.

– Aikaisemmin vaadittiin pelaamiseen Nintendon käsikonsoli. Sellaisen ja Pokémon-pelien hankkiminen vaativat jo jonkinlaista omistautumista asialle, Koski vertaa.

Kosken mukaan pelin viehätys Pokémon-fanien kohdalla perustuu myös nostalgiaan. Hän itse ehti kasvaa Pokèmon-huuman ohi ja innostui niistä vasta tutkimustyönsä myötä, mutta monelle peli on paluu lapsuuteen.

Ei ole yhtä varsinaista vastausta, miksi peli vetoaa niin moniin. Yksi syy on kuitenkin varmasti se, että Pokémonit antavat jokaiselle jotakin.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.