Poliisi hävitti alaikäisiltä lähes 2 000 litraa alkoholia

Poliisi valvoi tehostetusti nuorten alkoholinkäyttöä koulujen päättymisviikonloppuna 30.5.– 1.6. Tilastojen valossa tämänvuotinen koulujen päätösviikonloppu oli päihteiden käytön osalta hieman aikaisempia vuosia rauhallisempi.

Poliisi hävitti valvonnan yhteydessä noin 2 000 litraa alkoholijuomia. Nuorten hallusta tavattiin lähinnä mietoja juomia, kuten olutta ja siideriä. Väkeviä alkoholijuomia hävitettiin yli 140 litraa.

Viikonlopun aikana poliisi puuttui noin tuhannen lapsen ja nuoren kohdalla alkoholin nauttimiseen ja hallussapitoon. Valtaosa viikonlopun aikana alkoholirikoksiin syyllistyneistä oli 15–17 -vuotiaita, mutta joukossa oli 67 alle 15-vuotiasta. Alle 15-vuotiaiden lukumäärä oli toistamiseen alle 100, minkä trendin poliisi toivoisi edelleen jatkuvan alaspäin.

Tehovalvonnan aikana alkoholijuomien luvattomasta hallussapidosta ja käytöstä kirjoitettiin noin 680 rikosilmoitusta, rangaistusvaatimusta ja rikesakkoa, mikä on alhaisin määrä teemavalvonnan historiassa.

Lisäksi poliisi teki 827 lastensuojeluilmoitusta lastensuojeluviranomaisille. Aikaisempina vuosina ilmoitusten lukumäärä on ollut 1 100-1 200. Alkoholijuomien välitystä alaikäiselle tavattiin tehovalvonnan aikana kymmenessä tapauksessa.

Valvonnan yhteydessä kirjattiin 20 huumausaineisiin liittyvää rikosta.

Poliisi on tyytyväinen laskeviin lukuihin ja toivoo myönteisen kehityksen jatkuvan myös tulevaisuudessa. Tosin huolestuttaviakin tietoja tuli muun muassa Jyväskylästä, missä poliisi joutui keskeyttämään noin 150 nuoren kotibileet.

– Erityisen myönteistä on lastensuojeluilmoitusten määrän vähentyminen ja jääminen ensimmäisen kerran alle tuhannen, joskin yksikin on liikaa, poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta toteaa.