Poliisi: Ihoden susien karkotuksessa ei rikottu lupaehtoja

Poliisin mukaan Pyhärannassa ja Laitilassa alkuviikolla tehty susien karkotus tapahtui luvan mukaisesti.

– Karkotuksen päälinjaus on tuottaa pihapiirissä vierailleelle eläimelle sellainen kokemus ihmisestä, että eläin jatkossa oppisi välttämään ihmistä sekä asuttujen seutujen välitöntä läheisyyttä, toteaa lupapäätöksen tehnyt komisario Joonas Tikka.

Päivän kestänyt lupa oli myönnetty Laitilan seudun riistanhoitoyhdistykselle (rhy). Karkotus herätti kysymyksiä verkossa ylläpidettävän rhy:n havaintosivun kirjausten vuoksi.

Sivun mukaan päivämakuulla olleet sudet herätettiin ja ajettiin liikkeelle kallioiselta metsäalueelta Otajärven eteläpuolella.
Kirjaaja oli karkotuksessa mukana ollut suurpetoyhdyshenkilö, ja kirjaus poistettiin Länsi-Suomen uutisoitua asiasta.

– En tiedä kuka rhy:n sivuille on kirjottanut ja mitä, Tikka toteaa.

Komisario katsoo, että oleellista ei ollut susien karkottaminen suoraan pihapiiristä, vaan karkotuksen kohdistaminen tiettyihin yksilöihin.

– Jos juuri kyseiset sudet ovat vierailleet pihapiirissä, ja karkotustoimet on suoritettu juuri näihin kyseisiin susiin, on kysessä ollut asian tarkoituksen - ja luvan - mukainen toimi, Tikka sanoo.


Lupapäätöksen taustalla ovat alueella pitkin vuotta tehdyt susihavainnot. Joulukuun alkupuolella kaksi sutta nähtiin Ihoden koulun läheisyydessä.

Seuraavalla viikolla poliisi ja Suomen riistakeskus linjasivat jatkoa varten toimintakynnyksen. Linjauksen mukaan poliisi on toimivaltainen reagoimaan tilanteeseen, jos pihahavaintoja tehdään viikon aikana eri tilanteissa kolme tai enemmän saman kylän alueella.

Länsi-Suomi sai pyynnöstä karkotusluvan nähtätäväkseen. Luvan mukaan Laitilan Padolla tehtiin uudenvuodenaattona ja -päivänä havaintoja viiden suden laumasta, jonka oli todettu käyneen alle sadan metrin etäisyydellä asutuksesta kolme kertaa.

Rhy:n sivuston perusteella susien jälkiä myös etsittiin aktiivisesti, sillä niitä on kirjannut ainakin neljä eri henkilöä.

– 02.01.2018 kaksi sutta tästä laumasta oli irtautunut ja lähtenyt kohti Ihoden taajamaa, lupa toteaa.

Poliisille ei ole ilmoitettu alueelta koti- tai tuotantoeläinvahingoista eikä tilanteista, joissa susi olisi uhannut ihmistä. Päätöksen mukaan kyse on kuitenkin lajille selvästi epätyypillisesti käyttäytyvistä susista.

– On syytä epäillä, että susi liikkuu ihmisasutusten keskellä hankkiakseen ravintoa. Alueella ei tiedetä olevan ravintohoukuttimia, luvassa perustellaan.

Riistanhoitoyhdistyksen mukaan sillä ei ole suunnitteilla jatkotoimia susien suhteen. Myöskään Suomen riistakeskukseen ei ole tullut alueelle suunnattua poikkeuslupahakemusta.

Länsi-Suomen saamien tietojen mukaan ainakin osa rhy:n metsästysseuroista on kuitenkin kutsunut jäseniään niin sanottuun susipalaveriin, jossa on tarkoituksena kerätä listaa jahdista kiinnostuneista metsästäjistä.

Lisää aiheesta

Rhy poisti susien karkotustekstin verkosta - Ihoden koululla uusi havainto

Padon ja Ihoden alueilla karkotettiin susia poliisin luvalla - tilanteen kehittymistä seurataan