Poliisi jatkaa palonsyyntutkintaa Narvin kiuastehtaan tulipalosta – nyt selvitetään, onko syytä epäillä rikosta

Teknisen tutkinnan näytteiden tutkimisessa voi vierähtää tovi ruuhkan ja loma-aikojen vuoksi.

Poliisi tutkii torstai-iltana riehunutta Narvin kiuastehtaan paloa palonsyyntutkintana.  Tutkinnan tässä vaiheessa ollaan käytännössä kiinnostuneita kahdesta asiasta: mistä palo on saanut alkunsa, ja onko asiassa syytä epäillä rikosta, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Filppula.

Kyseessä ei siis ole rikostutkinta, vaan palonsyyntutkinta. Sellainen tehdään tällaisissa tapauksissa aina.

Poliisin tekninen tutkintaryhmä meni paikalle heti perjantaiaamuna yhdessä pelastuslaitoksen palontutkijan kanssa.

– Tekninen tutkinta hoitaa omat kommervenkkinsä ja tutkii omat näytteensä. Se ottaa oman aikansa, ja näytteiden tutkinnassa taitaa olla ruuhkaakin, kun lomat pyörivät. Aikataulua on siksi vaikea arvioida, Filppula kertoo.

Teknisessä tutkimuksessa havainnoidaan esimerkiksi palojälkiä ja erilaisten tilassa sijainneiden aineiden kuten mahdollisten kemikaalien vaikutusta palon kulkuun. 

Teknisen tutkinnan lisäksi tehdään "taktista tutkintaa", kuten Filppula asian muotoilee. Se tarkoittaa kaikkea muuta mahdollista tiedonhankintaa, kuten silminnäkijöiden kuulemista.

– Tietoa hankitaan niin paljon kuin on mahdollista, jotta voidaan muodostaa kokonaiskuva, mistä palo on lähtenyt ja miten palo on edennyt.

Toistaiseksi on liian varhaista arvioida tai kommentoida, mistä palo olisi mahdollisesti voinut lähteä. Palapelin kokoaminen on vasta alkanut.

Filppula ei myöskään lähde edes yleisellä tasolla spekuloimaan sillä, minkälaiset rikosnimikkeet voisivat tulla kysymykseen, jos asiassa epäiltäisiin rikosta.

– Asia etenee tässä kohtaa palonsyyntutkintana, ja selvitämme ensin, onko syytä epäillä rikosta. Jos sellainen havainto tulee, niin se on sitten kokonaan oma lukunsa. Tässä vaiheessa meidän juttumme on selvittää palon syttymissyy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut