Poliisi muistuttaa: Varkaat eivät lomaile, pidä kotisi asutun näköisenä

Poliisi kehottaa varautumaan varkaisiin myös kesäaikana. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio​​
Poliisi kehottaa varautumaan varkaisiin myös kesäaikana. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio​​

Alkuvuosi on ollut asuntomurroissa jälleen erittäin vilkasta aikaa. Lisäksi kesän lomakausi on perinteisesti tiivistänyt tahtia, kun tarjolla on tyhjillään olevia koteja, tiedottaa Poliisihallitus.

Asuntomurtoja tehtailtiin viime vuonna ennätystahtiin. Poliisi kirjasi vuonna 2014 lähes 2 700 ilmoitusta. Lukumäärään eivät sisälly asumattomiin asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin tehdyt murrot.

– Valitettavasti sama meno on jatkunut tänä vuonna. Poliisi on kirjannut tammi-huhtikuussa 730 asuntomurtoilmoitusta, mikä on lähes täsmälleen sama määrä kuin viime vuonna.

- Alueellisia eroja toki löytyy. Esimerkiksi Helsingissä ja Itä-Suomessa asuntomurrot ovat lisääntyneet alkuvuonna selvästi, kun taas Länsi-Uudellamaalla ja Hämeessä määrissä on ollut jonkin verran laskua, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen muistuttaa.

Yksi keino asuntomurron ennalta estämiseen on asunnon pitäminen asutun näköisenä myös lomien aikana. Naapuria voi pyytää tyhjentämään postilaatikon ja leikkaaman nurmikon. Kannattaa myös harkita, kuinka avoimesti hehkuttaa lomasuunnitelmiaan sosiaalisessa mediassa.

– Asuntomurtoja voidaan yrittää ehkäistä parantamalla asunnon lukitusta esimerkiksi varmuuslukolla. Asuntojen ovet ja ikkunat tulisi myös pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista, Reen kertoo.

Liiketunnistimella varustetut ulkovalaisimet ja erilaiset hälytinjärjestelmät sekä erityisesti niistä näkyvästi ilmoittaminen ovat hyvä lisäturva ja saavat varkaan usein vaihtamaan kohdetta.

Reen kehottaa ihmisiä kirjaamaan ylös ainakin arvokkaampien esineiden mahdolliset sarjanumerot ja erityistunnisteet sekä valokuvaamaan koruja ja muuta arvo-omaisuutta, että anastetun omaisuuden tunnistaminen helpottuisi.

Asuntomurtoihin liittyvistä havainnoista sekä asuinalueilla liikkuvista epäilyttävistä ajoneuvoista ja kaupustelijoista kannattaa ilmoittaa viipymättä hätäkeskukseen tai paikallispoliisille.