Poliisi on huolissaan eläinten kaltoinkohtelusta Lounais-Suomessa: "Hyvä kysymys on, mikä saa ihmisen tekemään eläimelle pahaa"

Lounais-Suomen poliisi tiedottaa Varsinais-Suomessa esiin tulleista eläinten kaltoinkohtelusta. Poliisi kertoo Pöytyällä kaulastaan viilletystä kissasta, joka oli nostettu tienviittaan roikkumaan. Toinen tapaus oli Nousiaisissa, jossa nuoret olivat sitoneet mopon lokasuojaan kuolleen oravan ja potkineet sitä.

– Poliisilla on velvollisuus puuttua tällaisiin asioihin, koska niissä on tai on ollut syytä epäillä rikosta, Lounais-Suomen poliisin tiedotteessa sanotaan.

Pöytyän tapetun kissan tapausta on selvitelty Loimaan poliisiasemalla.

– Kissan ei kuulu ulkoilla vapaana Suomen luonnossa tai maanteillä. Sen ei myöskään kuulu olla roikkumassa kaulastaan tienviitassa, pudonneen lapasen tai irronneen pölykapselin lailla, poliisitiedotteessa mainitaan.

Nousiaisten tapauksen nuoret on poliisin mukaan tavoitettu ja puhutettu. Mukana keskusteluissa ovat olleet myös nuorten vanhemmat ja koulu.

– Nousiaisten tapauksessa ei enää ole syytä epäillä rikosta, vaan kyse on ollut sen sijaan lähinnä kypsymättömyydestä johtuvasta, joskin erittäin mauttomasta käyttäytymisestä. Elävän tai kärsivän eläimen käsitteleminen tällä tavoin olisi ollut rikos ja johtanut esitutkintaan, poliisi mainitsee.

Kaltoinkohtelua viikottain

Lounais-Suomen poliisi haluaa samalla muistuttaa eläinten kohtelusta. Poliisi on yksi eläinsuojelun viranomaisista, ja se kohtaa eläimiin liittyvää kaltoinkohtelua viikottain.

– Eläinsuojelurikoksia ja -rikkomuksia kirjataan Lounais-Suomessa useita kymmeniä vuosittain. Poliisi tekee varsin usein eläimiin liittyviä hallinnollisia päätöksiä eläimen haltuun ottamisesta tai kiireellisen hoidon hankkimisesta kaltoin kohdellulle tai hylätylle eläimelle. Toisinaan tuomioistuimet määräävät rikoksiin syyllistyneitä eläintenpitokieltoihin.

Poliisitiedotteessa kysytään, mikä saa ihmisen tekemään eläimelle pahaa, ja mikä saa nuoret ylittämään rajoja.

Asiatonta kommentointia ja uhkailua

Toisaalta poliisi haluaa myös suitsia tapausten ympärille levinnyttä keskustelua. 

– Verkossa levinneen videon seurauksena paikallisissa sosiaalisen median ryhmissä levinnyt keskustelu, tekoihin tai tekijöihin kohdistuva ala-arvoinen kommentointi, viestit, ja jopa asiaan mitenkään liittymättömien henkilöiden uhkailu ei ole ollut aikuismaista, tai muutenkaan sellaista johon nuoret halutaan kasvattaa. Mitä verkkoon laittaa, se verkkoon jää, ja sen edestään löytää. Asioiden tutkinnassa myös tällaista materiaalia kertyy poliisin tietoon ja talteen, Lounais-Suomen poliisi muistuttaa.

Poliisin mukaan Nousiaisten tapauksen nuoret ovat tunnustaneet ylittäneensä sopivuuden rajat ja oppineet tapauksesta.

– Eläinten hyvässä kohtelussa, sen opettamisessa, vastuullisuuden kasvattamisessa, tai asiallisessa asioiden selvittelyssä ja keskustelussa moni aikuinen pystyy varmasti parempaan.