Poliisi ottaa kantaa mopomiitti-ilmiöön blogissaan – "poliisiautoja on kivitetty ja työtään tehneitä poliiseja on heitelty pulloilla sekä tölkeillä"

Poliisi on tehnyt havaintoja eri puolilta Suomea tilanteista, joissa poliisin toimintaa on nuorten taholta pyritty häiritsemään tai jopa estämään.

| Päivitetty

Raumallakin paljon puhuttanut mopoilijoiden käyttäytyminen on vaivannut poliisia ilmiönä ympäri Suomen.Poliisi kirjoitti torstaina blogissaan, miten virkavalta on tehnyt havaintoja eri puolilta Suomea tilanteista, joissa poliisin toimintaa on nuorten taholta pyritty häiritsemään tai jopa estämään.Kirjoituksen mukaan vakavana pidettävään häiritsemiseen tai toiminnan estämiseen eivät onneksi syyllisty kaikki nuoret. Suurin osa mopomiiteissä mukana olleista nuorista on normaalisti yleisönä, muutaman keskittyessä häirintään tai poliisin toiminnan estämiseen.– Valitettavasti häiritsijät ovat saaneet tukea ja kannustusta yleisöltä - vähintään toiminnan hiljaisella hyväksynnällä. Eikä yleisön rooli ole aina kannustamiseen jäänyt, sillä poliisiautoja on kivitetty ja työtään tehneitä poliiseja on heitelty pulloilla sekä tölkeillä, blogissa kirjoitetaan.

Kirjoituksen ovat allekirjoittaneet Oulun poliisilaitoksen komisario Pasi Rissanen, Poliisihallituksen poliisiylitarjastaja Hannu Kautto, Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Petri Pahkin, Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Jukka Tylli ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Timo Leppälä.

Poliisi on mopomiiteissä huomannut mopoilla keulimisen, kiihdyttelyn ja lukuisten vaaratilanteiden lisäksi suoranaista provosointia esimerkiksi takaa-ajoihin eli poliisitermein pakenevan seurantaan.

– Vakavilta onnettomuuksiltakaan ei ole vältytty. Vastaava provosointi on valitettavan tuttua poliisille myös muissa tilanteissa. Pakenevan seuraaminen on poliisille joka kerta riskejä sisältävä poliisitehtävä mutta silti suurimpaan vaaraan itsensä asettavat kovaa vauhtia ajavat liikennepakenijat, blogissa todetaan.

Poliisi kirjoituksessaan muistuttaa, miten heillä on huoli myös aina nuoresta itsestään.

– Poliisi voi joutua ilmoittamaan tapahtuneesta sosiaaliviranomaisille, jos lapsen tai nuoren oma käyttäytyminen edellyttää mahdollista lastensuojelun tarpeen selvittämistä. Myös liikennekäyttäytyminen saattaa johtaa lastensuojelun tarpeen selvittämiseen.

Toistuvista vakavista liikennerikoksista ja poliisin toiminnan haittaamisesta tai estämisestä voi olla seurauksena myös ajokielto, ajoneuvon takavarikointi, ajoneuvon määrääminen katsastukseen ja sakko. Lisäksi näillä voi olla vaikutusta aselupien menettämisen kautta nuoren metsästys- ja aseharrastukseen.

– Mopomiittien ja muiden kokoontumisajojen valvonnassa poliisin taholta kyse ei ole kiusanteosta, eikä harrastuksen tahallisesta haittaamisesta, vaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisestä, onnettomuuksien tutkinnasta sekä liikenneturvallisuuden ylläpitämisestä. Poliisia ei myöskään tarvitse pelätä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut