Poliisi: Soita hätänumeroon, kun kyseessä on akuutti rikos

Poliisin mukaan valitettavan usein tieto akuuteista rikoksista, esimerkiksi asuntomurroista, on tehty sähköisellä rikosilmoituksella. Tällöin rikostentekijöiden kiinnisaanti vaikeutuu ja rikospaikoilla tehtävät toimenpiteet voivat menettää merkityksensä.

– Hätänumeroon soittamista ei siis kannata pohtia liian pitkään, jos on pienikin epäilys siitä, että on kyse hätätilanteesta tai siitä, että viranomainen tarvitaan nopeasti paikalle, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta korostaa.

Ahon mukaan hätänumeroon on soitettava hätätilanteessa tai kun viranomaisapua tarvitaan kiireesti paikalle sekä silloin, kun on tieto tai epäily uhasta tai vaarasta, joka kohdistuu henkeen, terveyteen omaisuuteen tai ympäristöön.

– Hätänumeroon voit soittaa, kun huomaat onnettomuuden, tulipalon tai kun on tarvetta ambulanssille tai sosiaaliviranomaiselle. Välittömiä poliisin toimenpiteitä vaativia rikoksia ovat yleensä sellaiset, joissa rikos on juuri meneillään, juuri tapahtunut tai poliisilla on tarve taltioida todisteita rikospaikalta esimerkiksi asuntomurrossa, Aho sanoo.

Sähköinen rikosilmoitus on tarkoitettu rikoksiin, jotka eivät vaadi välittömiä eivätkä kiireellisiä toimenpiteitä poliisilta.

Sähköisen rikosilmoituksen tekeminen vaatii tunnistautumisen joko pankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Täytetystä lomakkeesta tulee ilmoitus poliisilaitokselle rikoksen tapahtumapaikkakunnan perusteella. Poliisi tarkastaa rikosilmoituksen ja kirjaa sen poliisiasiain tietojärjestelmään pääasiassa virka-aikana.