Poliisi tiedottaa: Susi lähestynyt lasta Loimaalla – Laitilassa ryhdyttiin runsaiden havaintojen takia jo varotoimiin

Täytetty susi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Lounais-Suomen poliisi tiedottaa Loimaalla sattuneesta tapauksesta, jossa susi on lähestynyt koulutaksia odottanutta lasta.

Asiasta tuli ilmoitus hätäkeskukseen tiistaina 26. syyskuuta aamukahdeksan jälkeen. Poliisin tiedotteessa kuvaillaan ilmoitusta luotettavana pidettäväksi.

Ilmoituksen mukaan lapsi oli odottanut koulutaksia Alastarolla. Tapahtumapaikkana oli vanhan Pori–Helsinki-tien varressa sijaitseva bussipysäkki.

Susi oli lähestynyt häntä muutaman metrin päähän. Tiedotteen mukaan neuvokas lapsi oli kiljaissut äänekkäästi, jolloin susi oli poistunut pienen etäisyyden päähän lasta tarkkailemaan.

Lapsi oli sitten päässyt paikalle saapuneen koulutaksin suojaan.

Eläimeltä epätyypillistä käyttäytymistä

Poliisin mukaan suden käyttäytyminen on ollut lajille epätyypillistä. Suden liikkuminen asuinpaikkojen läheisyydessä, ihmisen lähestyminen ja ihmistä pelkäämätön käyttäytyminen ovat merkkejä siitä, että susi on menettänyt osan ihmisarkuudestaan.

Käsillä ollut ihmisen ja suurpedon kohtaaminen on ollut ihmiselle potentiaalisesti vaarallinen.

Poliisin mukaan ei voida sulkea sitä, että kohdatessaan ihmisen uudelleen susi saattaa olla vaarallinen ihmisen hengelle tai terveydelle.

Luonto-Liiton mukaan susi on tappanut ihmisen viimeksi 1880-luvun alussa, eikä susi ole raadellut ihmistä yli sataan vuoteen.

– On vain ajan kysymys, että jotakin sattuu, koska sudet eivät pelkää yhtään ihmistä, ja ne etsivät pihoilta koiria ja kissoja. Nytkin olin varttia aikaisemmin itse toisen pojan kanssa samassa paikassa eli ihmisen haju paikalla oli varmasti vahva. Ja tietysti iso tie menee ihan kohtaamispaikan vieressä, pojan isä Mikko Mäkimattila totesi Loimaan susitapauksesta Maaseudun Tulevaisuudelle.

Poliisin tiedotteen mukaan lapsi oli 11-vuotias, MT:n jutun mukaan 12-vuotias. 

Poika oli pystynyt ottamaan MT:n mukaan sudesta kuvankin sen jo poistuttua läheiselle pellolle, mutta jännittävän tilanteen ja pelästymisen takia kuva oli jäänyt sumeaksi. 

Tarvittaessa uhkaava susi ammutaan

Poliisi on antanut määräyksen kyseisen suden karkotustoimista. Tarvittaessa vaarallisesti käyttäytyvä eläin ammutaan.

Ihmisen hengelle tai terveydelle vaaraa aiheuttavan eläimen kiinniottaminen, torjuminen tai lopettaminen on akuutissa asiassa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden piiriin kuuluva poliisin tehtävä, tiedotteessa huomautetaan.

Riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-aputoimijat on määrätty suorittamaan jäljestys- ja karkotustoimia, jos sudesta tehdään ihmisasutuksen parissa vielä yksikin havainto. Mikäli susi ei poistu ihmisten tai asutuksen piiristä luonnolliseen elinympäristöönsä, tai se käyttäytyy edelleen uhkaavasti, kyseinen vaaraa aiheuttava eläinyksilö lopetetaan.

Poliisin mukaan tiistain kuluessa kyseisestä eläimestä ei ollut kertynyt uusia havaintoja. Poliisi lähetti tiedotteensa kello 16.13.

Poliisi neuvoo ilmoittamaan susihavainnot hätäkeskukseen, mikäli petoeläin liikkuu asutulla alueella tai ihmisten piirissä.

Suden luonnollisessa elinpiirissä tehdyt havainnot tai jälkihavainnot voidaan ilmoittaa paikallisen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilöille.

Laitilassa aikaistettiin koululaisten petovaarakuljetuksia runsaiden susihavaintojen vuoksi

Laitila on päättänyt aikaistaa kuukaudella koululaisten petovaarakuljetusten aloitusta.

Sivistysvaliokunta päätti muuttaa lukuvuoden 2023–24 petovaarakuljetusten järjestämisajankohdan määräaikaisesti lokakuusta maaliskuuhun. Normaalisti kuljetukset alkaisivat marraskuun alussa.

Laitilan kaupungin nettisivujen mukaan päätöksen taustalla on 29. elokuuta sivistystoimeen tullut huolestuneen huoltajan yhteydenotto. Huoltaja haki petovaarakuljetusten aikaistamista piha-alueella liikkuvien susien vuoksi.

Laitilan sivistysjohtaja Susanne Laaksonen pyysi havaintojen tueksi lausuntoa Laitilan seudun Riistanhoitoyhdistykseltä.

Yhdistyksen mukaan alueella on tehty kolmen kuukauden aikana 10 susihavaintoa. Lausunto on saapunut sivistystoimeen 11. syyskuuta.

Petovaarakuljetuksen aikaistaminen koskee noin 20 oppilasta. Kuljetuksien aikaistamisen arvioidaan aiheuttavan noin 2 400 euron lisäkulut, mitä sivistysvaliokunta piti vähäisenä summana.

Valiokunta arvioi petovaarakuljetusten tarvetta tulevina lukuvuosina suurpetokantatilanteen mukaisesti.