Poliisi toivoo: tästä asiasta olisi syytä keskustella lasten kanssa kotona

Uhkaava kirjoittelu sosiaalisessa mediassa voi olla rikos.

Ihmisten olisi syytä olla tarkkana, mitä näppäimistöltä someen lähtee. Kuva: Juha Sinisalo

Uhkaava kirjoittelu sosiaalisessa mediassa voi olla rikos, muistuttaa Poliisi.

Sosiaalisessa mediassa kirjoitettu viesti voi tuntua vähemmän todelliselta tai vähäpätöisemmältä uhkaukselta kuin kasvokkain tehty väkivalta, mutta näin ei ole.

– Sosiaalisessa mediassa lapset ja nuoret voivat syyllistyä rikokseen tai rikolliseen tekoon, mikäli viestien sisältö täyttää jonkin rikoksen tunnusmerkistön. Yleisiä rikosnimikkeitä ovat kunnianloukkaus tai laiton uhkaus, kertoo komisario Harri Horttanainen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta tiedotteessa.

Poliisi haluaa korostaa, että kuinka tärkeää vanhempien on keskustella lastensa kanssa kotona siitä, miten sosiaalisessa mediassa tulisi käyttäytyä.

Erityisen tärkeää olisi keskustell siitä, että sosiaalisen median alustat ovat tarkoitettu asianmukaiseen viestintään, ei toisten ihmisten loukkaamiseen tai uhkailuun.

Nuorten väkivallanteot ovat alkaneet olla viime aikoina valitettava osa viikottaista uutisvirtaa.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuneesta väkivallasta saatiin yksi esimerkki tällä viikolla Kouvolasta.

Poliisi kävi paikallisessa koulussa selvittämässä luokan sisäisissä WhatsApp -keskusteluissa esille tulleita huolta aiheuttavia viestejä. Keskusteluissa oli noussut esille viitteitä väkivallalla uhkaamisesta sekä mahdollisesta väkivaltaisesta ja uhkaavasta käyttämisestä.

– Koululla ei kuitenkaan ole tapahtunut väkivallantekoja. Keskustelujen taustaksi selvisi muutamien luokkalaisten väliset jännitteet, komisario Horttanainen selvittää.

Poliisi ei tiedota tapauksesta enempää yksityisyyden suojan ja alaikäisen edun vuoksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut