Poliisi tutkii pimeää polkupyöräkauppaa Lounais-Suomessa: "Kyse on mittavasta käytettyjen polkupyörien jälleenmyynnistä"

Markkinoilla myynnissä olevien käytettyjen pyörien tausta on enimmäkseen laillinen, mutta joukossa esiintyy myös varastettuja pyöriä, poliisista todetaan.

Lounais-Suomen poliisin tietoon on tullut useita toimijoita, jotka harjoittavat ammattimaisesti pimeää polkupyöräkauppaa myymällä jopa satoja pyöriä vuosittain.

Poliisi tutkii tapauksia veropetoksina, selviää Lounais-Suomen poliisilaitoksen lähettämästä tiedotteesta. Tapausten tutkinnassa on paljastunut myös useita muita rikoksia.

Ilmiö on tunnistettu polkupyörävarkauksiin liittyvän rikostutkinnan yhteydessä.

Lounais-Suomen poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa yhteensä kymmenen eri tapausta, joissa yksityinen toimija ostaa kansalaisilta polkupyöriä ja myy niitä voitolla eteenpäin internetin myyntikanavien, pääasiassa Facebookin Marketplacen ja Tori.fi-sivuston, kautta.

– Kyse on mittavasta käytettyjen polkupyörien jälleenmyynnistä, josta ei ilmoiteta verottajalle. Veropetoksen lisäksi myyjä voi syyllistyä kätkemisrikokseen, mikäli tietoisesti välittää rikoksella saatua omaisuutta eteenpäin, sanoo rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Paaerin mukaan markkinoilla myynnissä olevien käytettyjen pyörien tausta on enimmäkseen laillinen, mutta joukossa esiintyy myös varastettuja pyöriä.

Tuhansia jälleenmyytyjä polkupyöriä

Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa epäillään pimeän pyöräkaupan jatkuneen jopa neljän vuoden ajan. Kyseisissä jutuissa epäillään olevan kyse yhteensä jopa 7 000–10 000 jälleenmyydystä polkupyörästä.

Lisäksi tutkinnassa on havaittu useita pienempiä toimijoita, jotka myyvät muutamia kymmeniä pyöriä vuosittain.

– Oman polkupyörän saa aina myydä, mutta jos samalla myyjällä on myynnissä vuosittain kymmeniä tai satoja polkupyöriä, voidaan epäillä, että kyse on liiketoiminnasta, Paaer linjaa.

Poliisi pyytää havaintoja 

Vaikka myyjän toiminta vaikuttaisikin ulospäin luotettavalta, kaupanteossa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin.

– Liian halpa hinta, epäselvät myyntiolosuhteet tai kiire saada pyörä myydyksi voivat kertoa ongelmista. Lisäksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmistua pyörän runkonumerosta, pyörän alkuperäisestä ostopaikasta, myyjän henkilöllisyydestä sekä tarkistaa myyjän muut myynti-ilmoitukset, Paaer listaa.

Mikäli myyjä ei luovuta tietojaan, haluaa maksun vain käteisellä ja jos samalla henkilöllä on myynnissä paljon erilaisia pyöriä, on usein parasta jättää kaupat sikseen ja tehdä ilmoitus poliisille.

Poliisi muistuttaa, että myös ostajalla on vastuu omasta toiminnastaan.

– Jos kallista polkupyörää myydään todella halvalla, esimerkiksi puoleen hintaan sen arvosta, voidaan ostajaakin mahdollisesti epäillä rikoksesta, mikäli polkupyörä myöhemmin paljastuu anastetuksi.

Tärkeintä ottaa pyörän runkonumero talteen

Mikäli polkupyörä varastetaan, tärkeintä on tietää runkonumero. Myös muu yksilöivä tieto, kuten esimerkiksi soittokello, itse kiinnitetty juomapulloteline tai liimattu tarra tai esimerkiksi pyörästä otettu valokuva voivat auttaa mahdollisen rikoksen selvittämisessä.

Pyörävarkauden nähdessään tulee soittaa hätänumeroon ja varkauden jälkeen on tehtävä rikosilmoitus.

– Lisäksi kannattaa heti tarkkailla paitsi netin myyntipalstoja myös Lounais-Suomen poliisin Facebookissa olevaa polkupyöräsivua (Lounais-Suomen poliisilaitos: Polkupyörät), jolla julkaistaan tietoa Turun seudulla löytyneistä polkupyöristä, rikoskomisario Mika Paaer vinkkaa.

Havaintoja epäilyttävistä pyöräkauppiaista voi lähettää: vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut