Poliisi tutkii törkeää petosepäilyä: raumalainen mieskolmikko huijasi miehen henkilötunnuksen ja kuljetti tätä niin pankkiin kuin "yrityskaupoillekin" – matkalla juotettiin olutta ja annettiin ymmärtää, että enempää ei tarvitse tietää

Miehelle luvattiin henkilötietojen käyttämisestä palkkio. Tietoja käytettiin luottojen nostamiseen, ja rahaa siirrettiin Viroon asti. Kolmikon omaisuutta määrättiin vakuustakavarikkoon.

| Päivitetty

Kuvituskuva.

Lounais-Suomen poliisi tutkii poikkeuksellista epäiltyä törkeää petosta, jossa tekijöinä on toiminut kolme raumalaista keski-ikäistä miestä. Esitutkinnan mukaan miehet ovat saaneet itselleen petoksen kohteeksi joutuneen miehen henkilötunnuksen ja luottotiedot, joiden avulla he ovat saaneet hankittua itselleen eri luottoyhtiöiltä 35 000 euron edestä luottoja. Tiedot käyvät ilmi Satakunnan käräjäoikeuteen esitetyistä turvaamistoimivaatimuksista, joilla tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Peltonen haki miesten omaisuutta takavarikkoon.

Rikoksen tekoajankohdaksi on merkitty kesä- ja syyskuun 2020 välinen aika ja tekopaikaksi Turku.

Rikos alkoi paljastua, kun huijattu mies teki poliisille heinäkuussa 2020 ilmoituksen epäillystä petoksesta. Ilmoituksensa mukaan mies oli saanut kesäkuusta lähtien laskuja eri luotonantoyrityksiltä ilman, että oli itse tehnyt kyseisiä luottosopimuksia.

Epäillyistä miehistä kaksi oli ollut häneen yhteydessä kesällä tiedustellakseen tämän henkilötunnusta ja luottotietoja. Uhri oli ymmärtänyt, että hänen tietojaan oli tarkoitus käyttää yrityskaupassa, jota kautta oli tarkoitus hankkia luottoja. Hänelle luvattiin henkilötietojen käytöstä 2000 euron palkkio.

Kaksikon ohjeistamana hän avasi tilit kahteen eri pankkiin. Muutamia päiviä ensimmäisen tapaamisen jälkeen toinen miehistä kuljetti hänet Vantaalle, jossa hänet on saatu allekirjoittamaan yrityskauppaa koskeva asiakirja.

Paluumatkalla miehelle on oikeudelle esitetyn vaatimuksen mukaan "ostettu olutta ja hänen on annettu ymmärtää, että hänen ei tarvitse tietää asiasta enempää".

Uhrin tiedoilla hankittuja luottoja on siirretty yhden epäillyn Virossa olevalle tilille reilun 20 000 euron arvosta.

Kahden jo mainitun miehen lisäksi kolmannen osallisuus tekoon on tullut ilmi, kun uhrin nimissä tehtyjä epäiltyjä petollisia osto- ja luottotapahtumia on tutkittu. Niistä löytyi kolmannen miehen tilinumero.

Rikostutkinnan yhteydessä on takavarikoitu yhdeltä epäillyltä myös huomattavia summia käteistä rahaa: vaatekomerosta 9510 euroa ja lompakosta 1055 euroa. Esitutkinnassa ei ole kuitenkaan saatu varmistettua, että rahat liittyvät juuri tähän nimenomaiseen rikosepäilyyn, vaikka niiden on epäilty olevan rikollisesti hankittuja.

Satakunnan käräjäoikeus asetti miesten omaisuutta vakuustakaarikkoon 35 000 euron edestä, koska on syytä epäillä, että he pyrkisivät välttämään vahingonkorvauksen maksamista kätkemällä tai hävittämällä omaisuuttaan.

Takavarikkovaatimuksen mukaan epäiltyjen toiminta on ollut suunnitelmallista ja sillä on sekä tavoiteltu että saatu huomattavaa taloudellista hyötyä.

Miehet myös vangittiin tutkinnan myötä tammikuussa. Länsi-Suomi ei saanut tutkinnanjohtajalta tai käräjäoikeudesta tätä juttua varten tietoa siitä, ovatko he yhä vangittuina.

Rikosepäily ja sen tutkinta on kesken, ja Länsi-Suomi jatkaa sen seuraamista. 

Otsikkoa muokattu 16.42: Muutettu sana "kuljettamalla" muotoon "ja kuljetti", koska kuljettamisella ja henkilötunnuksen hankkimisella ei ollut suoraa syy-yhteyttä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut