Poliisi valvoo hiihtolomaliikennettä

Koulujen hiihtolomat alkavat Etelä-Suomessa tänä viikonloppuna. Poliisi valvoo hiihtolomaliikennettä teillä 4, 5, 8 ja 9 sekä muilla hiihtolomaliikenteen kannalta keskeisillä liikenneväylillä. Valvonnan pääpaino on nopeus- ja ajotapavalvonnassa. Lisäksi erityisesti hiihto- ja huvikeskusten läheisyydessä suoritetaan rattijuopumusvalvontaa.

Hiihtoloman menoliikenne on perinteisesti ruuhkauttanut pääteitä varsinkin etelä-pohjoissuuntaisesti. Perjantaina liikenteen huippu on pääkaupunkiseudulla noin kello 15–16 ja Jyväskylän ja Kuopion seudulla kello 17–18. Pääteistä ruuhkaisimmat ovat valtatie 4 ja 5, joissa liikennemäärät ovat noin kolmanneksen tavanomaista suuremmat. Liikenneruuhkat saattavat kohota myös valtatie 3:lla Helsingistä Tampereelle.

Normaaliin talviviikonlopun liikenteeseen verrattuna liikenne pääteillä hiihtolomien käynnistymisen aikaan on kaksinkerroin voimakkaampaa.

Poliisi ennakoi, että myös seuraavina viikonloppuina liikennemäärät ovat tavallisia viikonloppuja korkeammat hiihtolomansa päättävien ja aloittavien vuoksi.

- Kun kiire kasvaa, liikenneturvallisuuden perusasiat saattavat unohtua. Ajoneuvojen kunto kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä. Turvavyöt kiinni, kiire pois, riittävät turvavälit ja sopivasti taukoja. Näillä yksinkertaisilla asioilla saadaan liikenne sujumaan turvallisesti ja jouhevasti, poliisiylitarkastaja Risto Lammi Poliisihallituksesta muistuttaa.

Valvonnan tarpeen ennakoinnissa ja suunnittelussa on hyödynnetty vuoden 2013 liikennemäärä- ja liikenneonnettomuustilastoja. Valvonta pyritään kohdentamaan paikkoihin, joissa liikennemäärät ovat vilkkaimpia ja onnettomuusriski suurin. Näkyvän valvonnan yhtenä tarkoituksena on estää ennalta autonkuljettajien riskinottoa.

- Tärkeintä on, että kaikki pääsevät turvallisesti perille, Lammi toteaa.